想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

失去兩次後,相隔3年都無喜訊,仲有3個月就43歲。

雖然內心仍好恨會有,亦明白往往事與願違。

呢個月發覺,已無左之前憧憬自己會中的念頭,加上患了感冒十多天,更加唔會諗生bb的事。

日子一日一日咁過,都唔太奢望太多,況且奇跡亦唔會發生喺我身上。

緣份未到?還是此生無緣?都不太考究了,有就係有,無就係無,想得太多,只會增添無形壓力,亦唔到我去諗。

只能去羨慕別人,替別人高興,明白生小朋友,很多人真的得來不易,經過好多,付出好多,才成功誕下一個小生命。

每個人都有自己的經歷,我和c6都很渴望有小朋友,奈何人生就是這樣,永遠沒有完美。

祝福仍在努力中的妳們,早日達成心願,加油

複式洋房

43唔算好高啫,唔少成功例子,加油!只要能找出病源,對症下藥,希望在人間

大宅

回覆 karmankama 的帖子

有冇試ivf?

男爵府

zoma 發表於 16-10-13 23:03
43唔算好高啫,唔少成功例子,加油!只要能找出病源,對症下藥,希望在人間 ...

舊佃驗過血,甲狀腺抗體微粒超高難受孕。

2012-2013 分別自然懷孕過,所以無諗過免疫力有問題。

男爵府

hihicatcat 發表於 16-10-13 23:23
回覆 karmankama 的帖子

有冇試ivf?

舊年未返工前,正準備出發到外地見醫生,奈何當地正發生政治暴亂才擱置,打亂左計劃,返工後更加無時間。

複式洋房

先找出病的根源,再決定怎做,或者聽下翁醫師的講座,可能有得着呢😉

子爵府

我下月45都未放棄,如果真心想要小朋友,試下ivf 啦。未必一定得但試左盡了最大努力都冇,將來吾會後悔。

大宅

karmankama 發表於 16-10-13 23:29
舊佃驗過血,甲狀腺抗體微粒超高難受孕。

2012-2013 分別自然懷孕過,所以無諗過免疫力有問題。

你糸邊度驗血?你果個系咪Anti-TPO?有幾高?

有藥物可以控制的不過需時!我台灣醫生有比藥我控制啊!醫師話尼個指數高會容易流產,不影響著床!台灣的醫師們可能幫到你!你有無試IVF? 我tpo過萬,高齡,自然又試過,ivf又試過,可以懷孕但通通流產,仍努力吃藥及尋找問題根源,大家加油啊!

男爵府

Helllokitty 發表於 16-10-14 00:34
我下月45都未放棄,如果真心想要小朋友,試下ivf 啦。未必一定得但試左盡了最大努力都冇,將來吾會後悔。
...

明呀,心態真係唔想有遺憾,可惜月復月,真係等到好攰,此刻無左嗰種衝勁。

男爵府

1882 發表於 16-10-14 02:53
你糸邊度驗血?你果個系咪Anti-TPO?有幾高?

有藥物可以控制的不過需時!我台灣醫生有比藥我控制啊!醫師 ...

香港化驗所驗血。

對,我 Anti-TPO 有 270。

我 06/2012 結構問題 22週4 引產,07/2013 8週x產

侯爵府

回覆樓主:

呢個年紀不如考慮ivf,把握時間仲有機會

大宅

回覆:karmankama 的帖子

明白,我和你一樣4年前21週冇左B13,現45歲了,現打算最後一次去送子鳥,希望有BB,加油!

伯爵府

The best is yet to come.
It will be a suprise for u. Good luck

大宅

我覺得,放棄左,可以睇到另一片天空,未嘗不是好事!

別墅

回覆樓主:

我42生大女,44生细仔。加油,別氣餒。

大宅

cmkcmy 發表於 16-10-14 20:58
我42生大女,44生细仔。加油,別氣餒。

好欣賞你的勇氣(emoji)

男爵府

我諗,都冇乜幾個好似我咁
我結左婚都足13年又,除左頭2,3年有避孕外,我一直嘗試懷孕但一直唔成功,後來去家計會,side左好多時間,之後轉介政府做iui, 3次失敗後又轉介我做ivf, 但老公十分抗拒,堅持唔做試管,又擔誤左2年左右的時間,後來我堅持要做ivf,所以響寶德做左1.5次,但冇成功,當時醫生都話我卵巢早衰,質素好差,由於太貴我負擔唔嚟,同時都排左廣華,當時廣華同我講,我的case係唔會成功!加上年紀漸大,就算收養都未必得!我好傷心,剛好響bk有jm介紹北上深圳做ivf, 我抽左3次但質素都唔靚,但放親胎都成功,2014年放左兩次都中了但好快就冇左,我心灰意冷,剛好有朋友介紹我針灸調理、我針左一段時間,於是搵返深圳果邊的免疫治療,除左甲減外,子宮內膜薄,我仲有抗精問題醫左差不多半年就放胎,同時加針灸治療!響3月放左2粒day 5,依家剛8個月了
你只有呻係冇用,不如將呻的時間攞嚟諗下點算?要做下咩先可以易啲有?不停回望過去盞浪費你已經冇乜嘅青春,如果真係好想要小朋友就應該試下ivf,始終你呢個年齡已經屬超高零,嘆多兩嘆就到更年期了!如果你認為唔啱聽咁sorry

複式洋房

lukelukeu 發表於 16-10-14 22:39
我諗,都冇乜幾個好似我咁
我結左婚都足13年又,除左頭2,3年有避孕外,我一直嘗試懷孕但一直唔成功,後來 ...

wa~~ 恭喜您啊!!
你放 day 5 胎,係咪即係養囊成功~請問係咩 grade 啊

另外,好認同你講既,與其花時間嘆息,更要把握時間去醫,再去 IVF。

有付出,有機會改變。

男爵府

ginia_ng 發表於 16-10-14 22:44

wa~~ 恭喜您啊!!

我day3時的grading唔好,普普通通,可能大陸同香港的標準有啲唔同,我唔知咩grade,但都竟然去到day5. 我冇諗過咁嘅grade都ok!
但當時醫生講過咩grade唔重要最緊要佢識不停分裂

複式洋房

lukelukeu 發表於 16-10-14 22:56
我day3時的grading唔好,普普通通,可能大陸同香港的標準有啲唔同,我唔知咩grade,但都竟然去到day5. 我 ...

點都好,你印証咗 grading 唔好,唔代表唔會成功,俾到我地好正面既例子

首頁

尾頁

跳至