用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工
已經開始腰痛

洋房

國民生產總值:81

15w開始腰痛,腰椎位都痛
我不嬲都有腰背痛
但腰椎痛都係第一次... 晚飯後就最嚴重,訓醒一覺就好點

各位四月媽媽有無相同情況?

王國熱話
朋友派在彩雲一邨長波樓,有冇Jm可以講吓...
G.129......擴3有無jm預計到幾時可以上樓?
公屋審查完可否拿綠表資格買居屋?
有冇好裝修公司介紹?

複式洋房

國民生產總值:399

回覆樓主:

我第2胎依家12wks,都有腰痛問題,但上胎係中後期先開始痛

洋房

國民生產總值:32

我痛到癲,痛到落pat

洋房

大家有無紓緩方法?我知道唔用得陣痛貼

複式洋房

國民生產總值:430

Moie1010 發表於 16-10-15 10:07
我痛到癲,痛到落pat

我頭2 個月都已經開始痛。。。仲扯住條筋。。。。

applepie34 發表於 16-10-13 23:09
15w開始腰痛,腰椎位都痛
我不嬲都有腰背痛
但腰椎痛都係第一次... 晚飯後就最嚴重,訓醒一覺就好點
Hello applepie34,BB愈來愈大會令媽媽腰椎位負擔增加而產生痛楚,媽媽要多留意坐姿,用毛巾摺一個合適的厚度墊住腰部黎坐,盡量唔好維持坐或者企太耐。熱敷背部、做腰部伸展/瑜伽都可以舒緩腰椎痛楚。媽媽亦可以考慮用托腹帶舒緩腰背嘅負擔同壓力﹐選購時最好有得試上身,因為類型因人而異,要試左舒服先買呀,揀D薄身同唔需要人協助著上身托腹帶就最方便啦!

洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-10-17 11:55
Hello applepie34,BB愈來愈大會令媽媽腰椎位負擔增加而產生痛楚,媽媽要多留意坐姿,用毛巾摺一個合適的厚 ...

thanks! 毛巾放腰部任何位置?打直定打橫?

applepie34 發表於 16-10-17 15:01
thanks! 毛巾放腰部任何位置?打直定打橫?
將毛巾卷放係背部作用係為腰椎提供承托 ,令腰椎保持應有嘅弧度,減輕腰部肌肉壓力。媽媽可將毛巾卷成圓柱状,用像筋扎住固定形狀,打橫墊係平時腰部最幼的位置,墊得太高(靠近上背部)或太低(靠近臀部)都有機會將脊椎正常弧度拉直,令腰背痛惡化。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎