自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以前父母果代, 係比咩就要咩, 完全無得 say

所以覺得父母好專制, 好多野都要聽從, 無得選擇, 只有 follow

好啦! 到咗而家呢代, 就唔同了

話要尊重小朋友, 要比小朋友選擇

但有無發覺, 正面來看是好, 但另一面, 有些小朋友就會藉口多多, 要求多多, 亦會成日同大人講數, bargain

我想講既係, 對像係小朋友, 唔係青年人

大家又點睇?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

自己小朋友自己教,人地點教我唔理,我點教亦不需別人給意見,個果是苦是甜都係自己受翻的。

教小朋友無通書,咩上一代下一代根本唔重要,只要價值觀是對的才最重要,世上無野係絕對或非黑即白,所以唔需要跟那個軌跡走,因材施教最重要。

侯爵府

2018復活節勳章

LL1999 發表於 16-10-13 23:39

所以覺得父母好專制, 好多野都要聽從, 無得選擇, 只有 follow

我會將我認為啱嘅教小朋友, 如果有教錯而有人指証到錯處我會改

我唔會要小朋友死讀書讀名校, 報10幾20間, 又去洗禮攞5分, 真係因為呢啲嘢比人話我唔識教小朋友, 話我傻, 唔為個女將來諗下

但我無理, 我一直都認為親子最緊要, 身教係自己, 唔係比學校, 品德係從小培養。

其他人點教我唔會理, 最緊要我小朋友開心健康

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:以前父母果代, 係比咩就要咩, 完全無得 say

原帖由 LL1999 於 16-10-13 發表

這看父母功力,修維,見識,阿仔今年大學二年級,佢仲未叻過我,他自已心知道的~

我對他講: 做父母一定想子女青出於藍,但你現在社會/人生經驗尚淺,還未夠我多,在未出社會工作前,請還要聽我說話~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:尊重

我諗冇絕對對錯吧,要睇情況。
例如我認為即使大人都會有野係唔中意食,如果小朋友就係唔中意食苦瓜,但其他瓜都肯食,我會尊重佢個人喜好,又不是非食不可。但你話如果淨食肉唔淨瓜菜,我認為這叫偏食,要糾正。又如果有D淨肯食葉唔食徑父母都就佢,就叫縱。

wcpcelia    發表於 16-10-14 10:28
natjosejim    發表於 16-10-14 09:50

公爵府

回覆:尊重

咁提供唔到就冇得俾佢地選擇架啦.

首頁

尾頁

跳至