用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 49|主題: 869753

諾貝爾文學獎

侯爵府

國民生產總值:24122

高行健有,村上春樹提名數年,金庸博士嘅作品绝不遜於高行健,文學造詣,作品內容帶來嘅訊息。

劍橋大學都頒授榮譽博士,亦有做客席講師,諾貝爾獎評審真係遙不可及!

大宅

國民生產總值:4237

melonfans 發表於 16-10-13 23:43
高行健有,村上春樹提名數年,金庸博士嘅作品绝不遜於高行健,文學造詣,作品內容帶來嘅訊息。

劍橋大學都 ...

好似有位歌手竟然得獎添,八卦想知佢哋嗰評審制度係㸃。

珍珠宮

國民生產總值:48395

好媽媽勳章

回覆:諾貝爾文學獎

自從奧運巴馬都可以攞和平獎後, 其他的標準還有義意嗎

wcpcelia    發表於 16-10-14 12:18
toffeechoco    發表於 16-10-14 02:17

侯爵府

國民生產總值:24122

Pulmma 發表於 16-10-13 23:51

你咁講我又忍吾住笑咗

瑪瑙宮

國民生產總值:136585

劍橋大學都 ...

今年幾時公佈?

大宅

國民生產總值:3593

劍橋大學都 ...

但我鐘意佢嘅歌詞有詩意,影響幾代人,包括好多6、7、80年代香港歌手作曲填詞人。

大宅

國民生產總值:2012

文學呢樣嘢,我覺得係好有地域性同主觀性,即係比如外人睇我地中國嘅唐詩宋詞、紅樓夢,都好難理解佢好在哪裡,所以你唔可以自己嘅標準去度量外國人想法

水晶宮

國民生產總值:64751

樂桃猴年勳章

回覆樓主:

可能我唔係讀文學出身,外國現代文學其實好多獎嘅得獎作品都好難讀… 好似cundill, golden wreath 個d 真係睇到

Nobel 就成日好少出大路選擇,雖然Bob Dylan 係好重要,但比個Nobel prize 佢真係

水晶宮

國民生產總值:54118

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 2015xmas

引用:自從奧運巴馬都可以攞和平獎後,+其他的標

原帖由 Pulmma 於 16-10-13 發表
That\'s true!

不過一個有黑人血脈的美國總統真的是劃時代的,可以啟發不少人向上!

嚟緊如果希拉利當選總統,無論將來做成點,都是第一個女性美國總統,寫下歷史一頁!

水晶宮

國民生產總值:54118

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 2015xmas

Sumyeema1 發表於 16-10-14 00:31
今年幾時公佈?

昨天公佈

男爵府

國民生產總值:6737

回覆樓主:

唔使咁緊張,依d西方遊戲,當係毛記選港姐,你愈緊張,只顯得個獎係好巴閉,要比佢點一點先成金
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎