用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 2606|主題: 921926

媽咪係咪世上最苦差事  

洋房

國民生產總值:40

BKXmas勳章

有時覺得做女人真係好難~特別係做人媽媽~生之前要過10個月,就痛足10個月,又會肥好多⋯⋯生完之後又要照顧,頂住99已經唔容易,之後又要出返去做野,放工煮飯。大大下又要睇住佢功課。好啦~而家仔仔都已經8歲,話大唔大,話細唔細。佢而家開始學游水,又要陪佢等佢幾個鐘~

最近仔仔鍾意去沙灘,本身唔係問題,但爸爸陪佢玩水時,我就要出面等佢睇野~真係好悶⋯⋯

女人,真係唔易做⋯⋯

男爵府

國民生產總值:9938

BKXmas勳章

Orientt 發表於 16-10-14 00:32
有時覺得做女人真係好難~特別係做人媽媽~生之前要過10個月,就痛足10個月,又會肥好多⋯⋯生完之後又要照 ...

唔是,是又喜又悲,又樂既事,是自己和孩子一起成長,是一埸生命的叁與。我好懷念阿仔們的幼兒期,和到而家稍感安慰的青春期,亦好感恩—路有他們陪伴,

侯爵府

國民生產總值:21240

BKXmas勳章

樣樣野都有甜有苦。放大苦處無乜意思。
你最後講果兩點, 都係等姐 幾好吖, 可以安安靜靜做下自己野,上下網.... 我不認為好辛若啊。

Chirley    發表於 16-10-17 12:27
wcpcelia    發表於 16-10-14 10:38
bosch    發表於 16-10-14 02:36
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

公爵府

國民生產總值:27207

BKXmas勳章

樓主
辛苦多幾年啫, 好快佢地長大啦! 好好享受而家嘅親子時間, 張來諗番好甜蜜㗎!

伯爵府

國民生產總值:15729

雞年勳章 BKXmas勳章

有時覺得做女人真係好難~特別係做人媽媽~生之前要過10個月,就痛足10個月,又會肥好多⋯⋯生完之後又要照 ...

唔會呀~

我女女以家20個月大, 我已經懷念佢仲係成個乳鴿個時, 到佢學笑, 有反應, 轉身, 企, 爬, 行

所有嘅事都令我好開心, 當然有時會激氣喇。

我亦好感恩我同我姑仔, 老爺奶奶都相處到, 可能唔同住係人好啲。

珍珠宮

國民生產總值:38169

BKXmas勳章

回覆樓主:

我到依家都好享受

我個仔係我既必理痛係我既叉電器,不能缺少

象牙宮

國民生產總值:215822

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

引用:有時覺得做女人真係好難~特別係做人媽媽~

原帖由 Orientt 於 16-10-14 發表
愈覺得苦就愈唔覺得enjoy...

從來做母親都唔應該覺得係差事

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

洋房

國民生產總值:55

BKXmas勳章

其實好多野depends on你點睇或者理解,好簡單,雖然係辛苦,但仔仔其實比咗好多快樂比你。有時要等佢,陪佢,你咪買D野去做,買個喇叭仔,聽下歌,睇下書,玩下Facebook,其實又好易過~

大宅

國民生產總值:4436

BKXmas勳章

做都唔梗要, 但最後最討厭最錯既角色依然係女人, 呢種感覺最難受

大宅

國民生產總值:3817

BKXmas勳章

回覆:媽咪係咪世上最苦差事

有好有唔好了,個人好享受陪仔女成長過程,亦會好開心佢成長過程俾到快樂。
但有時真係覺得透唔到氣,當一個人長期對住24小時,然後C6又長期響我地訓教先返,起身見下面就返工,剩下時間又係自己對住,一腳踢曬所有家務,照顧仔女。真係攰到想死

水晶宮

國民生產總值:60594

BKXmas勳章

你唔結婚唔生仔,問題咪解決晒囉

BTW, 我唔明點解要痛足10個月,肥唔肥亦決定於你有冇勁食,等人好悶你都要計落呢條數度,不如唔好做人好過啦

子爵府

國民生產總值:14106

BKXmas勳章

回覆樓主:

樓主……要好好享受親子時光,到左1x歲,想跟都無得跟

水晶宮

國民生產總值:52390

畀面勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

有苦有甜,但我可以好肯定講,2個仔充實左我既人生,令我有左目標

大宅

國民生產總值:3353

BKXmas勳章

回覆樓主:

係吃力不討好,付上一輩子責任。但比我再揀過都係咁樣揀。看着小朋友成長令我的人生更圓滿。

伯爵府

國民生產總值:15494

BKXmas勳章

回覆樓主:

仔是我的大玩具

男爵府

國民生產總值:5521

開心吸收勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

我覺得係最甜蜜嘅差事,正面思想做人會開心啲,加油

男爵府

國民生產總值:7581

BKXmas勳章

唔覺得,我覺得生左個似我同老公既"人"出黎好神奇, 然後呢舊野會變樣,無端端識行識講野講氹我。。。,遲d 大左仲會搵錢比我添好有趣呀

侯爵府

國民生產總值:22517

親子達人勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

唔係,我好享受親子嘅時光!

做唔做媽咪,你可以揀的,㨂咗就唔好怕辛苦!當中一定有苦有樂有甜有淚。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;天眼昭昭,報應甚速

珍珠宮

國民生產總值:30979

2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,你所講,都係做媽咪必經階段,對我而言,成個過程,絕對係勞累比快樂多,加上養兒一百歲,長憂九十九,未做過媽咪係唔會明白。已成事實,冇得返轉頭,自己就要調節一下。你個仔都八歲,叫做過咗最難崖階段了。相比一啲有特殊需要嘅小朋友嘅家長,你已經好幸福!凡事睇你自己心態,你再咁負面,對你及個仔都唔好㗎

子爵府

國民生產總值:14403

BKXmas勳章

回覆樓主:

樓主講嗰啲我覺得一點也不苦。

但做父母真係有苦處。

我覺得最苦係擔心孩子,會自責。
例如孩子病、學業表現不好等,都會擔心,又會自責係咪自己照顧得唔夠好,下錯決定。
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎