心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

事源放工已好攰,返娘家接小朋友走
集慣確定c6唔會夜返先帶小朋友返去
放工一直call c6都無人聽,平時call左一兩次都會打返比我

我媽叫我快d帶小朋友返去,費事佢唔夠訓,我講左一陣先帶走

終於揾到佢了,確定了c6唔夜返,但大家都為左無聽電話既事有d唔高興

呢個時候我媽又講,都叫你返去,係要咁硬頸,係都唔肯返去先整(因我幫小朋友做緊親子勞作)

這時,我爆了,話揾到佢老豆先得架,我唔走實有原因,點解係咁趕我走
佢話好心沒好報,怕小朋友唔夠訓
卒之,我踩底,亦激嬲左我媽了

我好無奈,事後覺得自己語氣唔好
但嗰下,我放工已好攰,又未揾到c6,本身個人已好忟,我媽仲係咁哦我,一係就一開口就話你,原全唔會諗我有苦衷,所以忍唔住發脾氣....

我知佢出發點係為小朋友好,我知我自己都有唔啱,但我媽可否體諒下我,明白下我
唔好一開口就係質問同話,有時真係會令人好躁....

男爵府

事件沒有分誰錯與對,願珍惜身邊人 !

(假如我是媽媽角色 ,辛苦照顧孫兒還要受氣,寧願返工免傷和氣)

男爵府

明白你,不過下次忍下,或者氹番佢啦

別墅

明白,我都試過,之前做保安長期返夜,好多時第二日朝早放工已經好攰,我阿媽就好似上咗鏈咁,朝朝早都係咁講.....話我幫唔到手,又比唔到錢返屋企,各樣那樣,最後年初五爆咗........當時仲未有最低工資,得七千幾蚊一個月,自己都要使要食,一早講明我比到幾多就盡比,有時過時過節就睇情況盡量比多一千幾百..........嗰下真係人都癲!

伯爵府

引用:事源放工已好攰,返娘家接小朋友走集慣確定

原帖由 yani8322 於 16-10-14 發表
事源放工已好攰,返娘家接小朋友走
集慣確定c6唔會夜返先帶小朋友返去
放工一直call c6都無人聽,平時call ...
你老公要返夜……得你一个点去沖凉、萬一小朋友醒左,你又行開咪好危險,你要講多一句,老人家係甘、忍下

首頁

尾頁

跳至