用戶登入

找回密碼 | 註冊

21oC.64%

義工

論盡家傭 今日: 11|主題: 124346

家有3個小朋友,如何請姐姐?

洋房

國民生產總值:81

BKXmas勳章

FTM自己照顧兩個小朋友,一個5歲,一個2歲,下年3月第三個BB出世,一定要請姐姐,今個月開始揾姐姐,做左好多功課,朋友介紹左幾個agent,個個都話我無得揀,只有揀海外無經驗印傭,菲姐一定唔使諗
以下有問題請較各位:
1,以我case,是否印傭最適合?
2,海外印傭溝通到嗎?視像in過兩個,佢用廣東話介紹自己,我勉強聽得明,但到我用廣東話問佢時,佢地根本就聽唔明,要人提
3,印傭係咪比較蠢D,但就聽話D?
4,以我case,是否根本無菲姐願意做?我原本想請菲,諗住溝通到先最重要,但個個都話唔會有人做,同埋佢地太精,到時厭棄我,博炒……
希望各位jm俾D意見我,先謝謝!

王國熱話
iPhone7 VS HUAWEI MATE 10 (齋講影相)
P10plus 定 Mate 9 好呢?
現在去北京,仲有那張SIM可用Whatsapp及FB?
[手機推介] 如果想出新機就入黎睇睇!

別墅

國民生產總值:564

BKXmas勳章

小小魚毛 發表於 16-10-14 00:41
FTM自己照顧兩個小朋友,一個5歲,一個2歲,下年3月第三個BB出世,一定要請姐姐,今個月開始揾姐姐,做左好 ...

菲姐好難養得熟,我只有一個B要湊,從海外請返來,開頭幾好,做咗一年佢熟曬香港環境就炒我魷魚啦!我見隔離屋請尼姐湊三個,細路的嘅年齡同你的差不多,尼姐湊到手忙腳亂,細路流曬鼻涕。也難怪兩只手兩只腳要去應付六只手六只腳、都幾高難度的。其實請咩都好,真的係靠運氣!如果穩到肯OT,唔想放假,咁就比較實在。

男爵府

國民生產總值:7426

BKXmas勳章

FTM自己照顧兩個小朋友,一個5歲,一個2歲,下年3月第三個BB出世,一定要請姐姐,今個月開始揾姐姐,做左好 ...
你咪試吓去揾菲姐,睇吓揾唔揾到
海外印,in general 係嘔血嘅,初到唔識聽,唔識講,清潔衞生概念薄弱,唔好expect 佢醒目,自動波,你要教佢每個细節,講就慢慢學,初用單字,身體語言,3至6個月會有進步

但你真係冇得揀,現在市場傭工短缺,係工人揀你

只有海外,冇乜bargaining power, 佢哋只想到海外,揾你做踏脚石,但都未必一定做你份工架,有d 凑一個B,、都好難請到工人

大宅

國民生產總值:1511

最關心BB問題熱投勳章 BKXmas勳章

可以同步經agent同自己經apps搵,提高少少人工,睇下搵唔搵到去過新加坡既印尼姐姐,咁多數會識講英文同乾水d,黎到黎學中文亦快。

洋房

BKXmas勳章

回覆:家有3個小朋友,如何請姐姐?

明白,多謝大家意見!同埋想問下點樣揀agent?亦或撞彩睇運氣?朋友介紹左幾個,都是差不多

男爵府

國民生產總值:9069

BKXmas勳章

回覆樓主:

而家揾菲姐睇埋有冇裝窗花了

侯爵府

國民生產總值:20570

BKXmas勳章

我試過印尼姐姐也是奄奄尖尖呢,雞亦也不肯食,其實也是一個月最多食得兩次到,而出街食飯時,也咀喵喵,去利x飲茶時,或者面口冇咁差囉!所以只能靠彩數,而不是國籍問題,同埋我不會選大學程度的菲姐姐,試過有一個非常自我自大,以為自己好醒,事實上common sense 也冇!仲好串態度。

男爵府

國民生產總值:9469

BKXmas勳章

印菲都請過,感覺上印傭服從性高D,菲傭自尊心比較高(唔聽指令,佢有佢做),我喜歡印傭多D,ftm有時間睇住請海外印(有小孩最好,有經驗)比較好,你可以一手一腳教佢,你英文可唔可以,請識英文選擇比識廣東話既多,英文溝通比較方便.

印又好菲又好,5覺菲特别醒都5覺印既蠢,最重要溝通到。

洋房

BKXmas勳章

多謝各位意見,好實用呀

男爵府

國民生產總值:7692

BKXmas勳章

回覆 小小魚毛 的帖子

首先查下邊間係黑店agent先!我2個小朋友,之前幾個工人都係海外菲!
完全冇聽過話難請呢回事!

我鍾意海外菲係因為唔洗為食物煩(印唔食豬)!
第二,我貪佢未黎過香港,冀望會聽話啲!
不過當然所有野要教係一定!做好心理準備!
對我黎講係好事,起碼叫佢一就一,二就二!
而且我都係ftm,所以可以睇住佢做到岩為止!

記住,先小人,後君子!
規矩一入屋要講好哂,寫清楚俾佢慢慢睇!
放寬左要收緊就難!

大宅

國民生產總值:4384

BKXmas勳章

請印也好,菲也好, 最好請已結咗婚,而佢地亦有三個仔女(或以上)嘅....佢哋能掌握照顧多位小朋友!!

洋房

BKXmas勳章

明白,好實用,謝謝!

侯爵府

國民生產總值:23449

2017勳章 BKXmas勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我都係ftm3個小朋友

因為有多個請左印印姐姐。
請左個海外黎左2個月暫時都ok
印唔係蠢只係做野慢d,同埋海外d顧主好嚴所以見佢做野都好細心。
希望佢乖乖唔好玩野。
都係果句,你對佢好,佢自由對你好。
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

子爵府

國民生產總值:13730

BKXmas勳章

你試下搵在海外有經驗的菲傭,例如中東,有做過大家族的,最好是同一僱主做了2-3個合約的,年齡可以畧大,會無咁貪玩,慢慢搵下,我都剛剛搵到一個,暫時唔錯

子爵府

國民生產總值:13730

BKXmas勳章

咖啡泡沫 發表於 16-10-15 19:48
我都係ftm3個小朋友

因為有多個請左印印姐姐。

菲傭做野都慢,最緊要慢得黎乾淨就可以接受
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎