用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

家庭理財 今日: 19|主題: 36244

請教儲蓄方法!金粒?股票?定期?

複式洋房

國民生產總值:199

王國熱話

男爵府

國民生產總值:9356

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆樓主:

我都想知。

複式洋房

別墅

國民生產總值:725

karenhowingshan 發表於 16-10-14 00:47

我覺得可以3樣都做,分散投資風險。但係如果股票你唔識,建議自己去了解下先好去玩

公爵府

國民生產總值:26779

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我三樣都有,再加零存整付

金粒麻麻,無息之餘,仲比錢放保險箱。
定期息高少少,但到期拿去另一間做新資金,少少麻煩。
零存迫自己儲蓄,息勁少
股票長/短期都有,賺多少少就走人,跌就再入/收息先.
人越大, 才發現身邊的人已一個個改變. 是你們走得太快, 還是只有我原地踏步?

子爵府

國民生產總值:14881

回覆:請教儲蓄方法!金粒?股票?定期?

我就定期加0存, 我5識股票,今次學人買i bond放左750,點知睇醫生用左1000, 邪爆

子爵府

國民生產總值:12619

回覆:請教儲蓄方法!金粒?股票?定期?

我樣樣都有啲
金粒就得幾粒,係結婚周年禮物,每年會儲一至兩粒
ibond, 股票,現金,人仔都有

大宅

國民生產總值:1372

金粒比較小, 睇番自己年齡同承受風險, OVERALL, 股票,儲畜(定期),債券,CASH, 比例個個人都唔同

EG 當2萬蚊收入 中低風險,
當1萬蚊開支, 1000cash, 6000儲蓄,3000股票/基金

中高風險,股票/基金比例就佔多D

有計劃才能成功
一步一步向著目標進發!

複式洋房

國民生產總值:260

股票(做蟹中), 保險儲蓄 回報穩定
銀行冇定期,都冇乜息咁滯, 1M都係0.9%.....

宜家深明點為自己退休, 都多數放喺保險公司既儲蓄度~ 又唔使煩, 輕輕鬆鬆幫我儲到100萬FOR退休用~

複式洋房

謝謝各位!

男爵府

國民生產總值:5086

金粒,又可以滿足shopping的慾望
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎