想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港ivf放胎2次都無著床,走左去睇翁醫生,佢話我所有指數正常 (包括荷爾蒙,凝血功能,免疫),但血清維他命D偏低,有機會影響著床需要的荷爾蒙。之後,佢總結我2次不著床原因係我之前切過朱古力瘤,主要問題係血栓導致不著床。

我R哂頭,凝血功能正常,唔係代表無血栓問題咩?佢只係輕輕帶過維他命D偏少問題,攪到我唔知係維他命D問題定血栓問題

有無人都有維他命D偏少? 我好似好少見d人討論依個問題

禁止訪問

大宅

卓玲BB 發表於 16-10-14 09:33
我有!維他命D超少,只有17 !因為我本身皮膚白白,翁同另外一位免疫一見我甘白就知我好少哂太陽,而有免 ...

我維他命D 22, 未到嚴重, 所以翁醫生只係話我比正常偏少

我係擔心搵唔到問題所在,就不能對症下藥,結果又失敗ja。 而家真係搵到問題又煩,搵唔到又煩。我老公都話我心理變態,佢話無問題未好囉,唔通你想有問題咩。。。但無問題又連床都唔著先係最大問題。。

禁止訪問

大宅

卓玲BB 發表於 16-10-14 13:56
我都試過3次冇著床,之後狂做check up ,我做左照輸卵管,子宮鏡檢查,但其實不著床原因好多,內膜,胚胎 ...

係呀,等我再問下佢。不過佢話有d人平時血栓指數正常,但一放左胎, 指數就即刻標高,佢話我可能係咁。最衰係香港放個2次,唔識驗依d, 否則而家唔洗估估下

大宅

卓玲BB 發表於 16-10-14 09:33
我有!維他命D超少,只有17 !因為我本身皮膚白白,翁同另外一位免疫一見我甘白就知我好少哂太陽,而有免 ...
我又係皮膚白,為了保持住從來不曬太陽,這會否是不孕原因?請問吃了維他命D會否有改善?

大宅

pig_pig_pig 發表於 16-10-14 17:36
我又係皮膚白,為了保持住從來不曬太陽,這會否是不孕原因?請問吃了維他命D會否有改善? ...

如果確定缺少維他命D(一般標準為<20),透過補充維他命D係有幫助的。但如果身體已經有充足維他命D (指數>30), 未有證據支持額外補充維他命D對懷孕有幫助

所以都係搵醫生check下係唔係少先啦

複式洋房

回覆樓主:

我都係唔晒太陽,過馬路都擔遮那種,去到見翁醫生佢一叫我抽血就驗到唔夠維他命D, 另外我亦有血栓問題,要介紅肉,牛奶,面包,面粉食物……
一路keep住食藥直到現在15週了,多謝翁醫生幫忙。
香港很少醫生研究呢方面,所以資料不多,所以我一開始就直接過台灣見翁醫生,幸運地一次就成功了了

男爵府

delimali 發表於 16-10-15 02:28
我都係唔晒太陽,過馬路都擔遮那種,去到見翁醫生佢一叫我抽血就驗到唔夠維他命D, 另外我亦有血栓問題,要 ...

我遲d都會去睇翁醫師!請問藥係咪要食到生,要打針嗎?香港產檢個時醫生有無唔讚成、唔需要?我之前問婦產科醫生佢地好似唔多認同免疫問題咁!

複式洋房

ananlove 發表於 16-10-15 07:43

我遲d都會去睇翁醫師!請問藥係咪要食到生,要打針嗎?香 ...

Vitamin D 不是藥,我現在還有食,都是翁醫師建議的,因懷孕後定期都要驗血再send 去TW 給翁醫生看,他會看我情況再作藥物調整。香港的醫生沒有說過什麼,只是做一般產前檢查:mother:

男爵府

delimali 發表於 16-10-17 14:57
Vitamin D 不是藥,我現在還有食,都是翁醫師建議的,因懷孕後定期都要驗血再send 去TW 給翁醫生看,他會 ...

明白,thx

複式洋房

求翁醫生資料

大宅

edirkaty 發表於 16-10-19 12:07
求翁醫生資料

你上網search“愛群”就有架喇

複式洋房

做人要開心 發表於 16-10-19 12:17
你上網search“愛群”就有架喇
thks for share~

大宅

引用:Quote:做人要開心 發表於 16-10-14 08:52

原帖由 卓玲BB 於 16-10-14 發表
請問翁開左幾多份量既維他命D卑你呀?

禁止訪問

複式洋房

我免疫ana有問題,翁無話我維他命D有問題,我曬太陽,皮膚少黑,但翁醫生都開左維他命D比我食,我都唔明點解

大宅

回覆樓主:

Vitamin D 係suppliement , 可在外買

複式洋房

做人要開心 發表於 16-10-14 08:52
香港ivf放胎2次都無著床,走左去睇翁醫生,佢話我所有指數正常 (包括荷爾蒙,凝血功能,免疫),但血清維 ...

我都系去揾翁醫生check的,我Ana過高,都缺少維他命d,所以一露食緊亞士匹靈,維他命丸,而家有左打肝素針。

複式洋房

delimali 發表於 16-10-17 14:57
Vitamin D 不是藥,我現在還有食,都是翁醫師建議的,因懷孕後定期都要驗血再send 去TW 給翁醫生看,他會 ...

你去邊度驗血send報告被翁醫生?使唔使特登過台灣。因為而家有左又流啡,仲未陀穩,坐飛機唔方便啊。

首頁

尾頁

跳至