用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4628|主題: 870257

兩間按揭邊間好?

別墅

國民生產總值:721

兩間個RATE 都係一樣 主要比較其他附加野
如果係你你會選邊間同點解??

A馬拉松

送 :

-個人理財升級計劃

-申請埋張asia miles信用卡,每個月會跟據你名下所有既服務,每樣每月有70里飛行里數

-信用卡迎新禮品 (首2個月簽5000蚊400cash rebate)

-火險送第二年全年年費(之後每年2921$)

-1%現金回贈

但(高息户口非現金入存摺而係扣按揭利息,會影響日後稅務減免安排)

B

ICBB

-所得利息直接存入户口,非扣減按揭本金或利息 (不需轉換出糧户口或設立常設指
示,不同於部份銀行)。

-開立發薪户贈送HK$1,000信用卡免找數簽賬額+$400超市禮券作入伙賀禮。

-家居保險送首年 (不同於部份銀行)

-火險贈送首年保費 (之後每年1500$)

-1%現金回贈

男爵府

國民生產總值:7669

回覆樓主:

罰息期一樣?

別墅

wg_ann 發表於 16-10-14 10:15
罰息期一樣?

馬拉松
Penalty:
2% on original loan amount plus $1,500

handling fee if fully redemption within first year

1% on original loan amount if fully redemption within 2nd year

1% partial repayment charges on partial amount in first year

**

Icbb
--提前全數還款手續費首年計收2%,次年計收1% (按貸款餘額計)
--提前部份還款手續費首年計收2%,次年計收1% (按提前還款額計)

男爵府

我之前用過ICBB, 還PARTIAL每次要收$500手續費, 唔知依家仲係唔係
俾你參考, 我尋日問的: 如果係借大銀碼, 馬拉松可做H+1.38, 獅子回贈可試1.2%

別墅

wg_ann 發表於 16-10-14 10:32
我之前用過ICBB, 還PARTIAL每次要收$500手續費, 唔知依家仲係唔係
俾你參考, 我尋日問的: 如果係借大銀碼, ...

我借好小應該做唔到。。。

別墅

wg_ann 發表於 16-10-14 10:32
俾你參考, 我尋日問的: 如果係借大銀碼, ...

Icbb覆我:係,但冇需要做Partial,因為高息户口存在,而且partial完要用錢亦要再申請加按,需時兩個月,始終高息户口可於急需用錢時隨時提款,靈活性較大。

姐係點

大宅

國民生產總值:4695

回覆樓主:

B

男爵府

days.bb 發表於 16-10-14 10:38
Icbb覆我:係,但冇需要做Partial,因為高息户口存在,而且partial完要用錢亦要再申請加按,需時兩個月, ...
即係叫你唔好還PARTIAL, 如果銀碼唔大, 間間都應該做到H+1.4, 我之前用過ICBB, 效率差過大銀行好多, 而且EBANKING差好多, 好多野都睇唔到, 如果OFFER一樣, 我唔會再揀ICBB

別墅

國民生產總值:998

回覆:兩間按揭邊間好?

唔會揀icbb,中資既配套同國際大行無得比

別墅

wg_ann 發表於 16-10-14 11:03
即係叫你唔好還PARTIAL, 如果銀碼唔大, 間間都應該做到H+1.4, 我之前用過ICBB, 效率差過大銀行好多 ...

我地暫時得哩兩間借小一成,其餘bob,獅子,借多一成。(但獅子仲未覆

Bob offer:
-現金回贈1.1%在貸款餘額扣
-火險買一年送一年
-信用卡回贈$200

別墅

bbbbb001 發表於 16-10-14 11:09
唔會揀icbb,中資既配套同國際大行無得比

馬拉松質素係咪好過icbb?

別墅

引用:Quote:bbbbb001+發表於+16-10-14+11:09+唔

原帖由 days.bb 於 16-10-14 發表
馬拉松質素係咪好過icbb?
我覺得係呀
計online banking版面功能
馬拉糕簡單易用,轉錢去其他行都得
最大個間中資,d野好難明。我試過打去佢話無我按揭資料囉,明明已經供緊

別墅

回覆:兩間按揭邊間好?

打錯,係馬拉松

別墅

bbbbb001 發表於 16-10-14 11:32
我覺得係呀
計online banking版面功能
馬拉糕簡單易用,轉錢去其他行都得

最大個間中資係咪bob?

別墅

引用:Quote:bbbbb001+發表於+16-10-14+11:32+我

原帖由 days.bb 於 16-10-14 發表
最大個間中資係咪bob?
Yes

別墅

bbbbb001 發表於 16-10-14 11:35
Yes

你有無馬拉松信用卡,d里數係咪除左換機票 無其他用途?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎