用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

產前產後 今日: 27|主題: 236423

生仔/生女害喜情況有無分別?

大宅

國民生產總值:2977

有人話陀仔會辛苦啲, 但我上一胎係仔, 除左頭三個月好攰, 基本上成個孕期都幾舒服, 食得行得, 無嘔, 今次初期就同上次唔同

大家又係點?

大宅

國民生產總值:3914

想生BB熱投

我同你一樣, 上一胎係仔, 除左頭三個月好攰, 基本上成個孕期都幾舒服, 食得行得, 無嘔, 今次初期就同上次唔同

但我未知今胎係男定女...
好好珍惜, 不想錯過你成長

大宅

回覆 玲媽媽 的帖子

我過兩個星期就做T21喇, 到時就知仔定女, 你會唔會做T21?

男爵府

國民生產總值:7269

無分別... 呢個說法都無醫學根據。BB 得咁細,可以分泌性荷爾蒙的器官都未發育,佢可以分泌到d 咩野令你身體害唔害喜?

媽媽害喜係俾自己的懷孕荷爾蒙影響,人人情況都唔同,胎胎情況都唔同。醫生話,同樣份量的懷孕荷爾蒙,有d 人表現出黎完全無事,有d 人則嘔到七彩,不能一概而論。

大宅

國民生產總值:2278

我第一胎好舒服無嘔唔會無胃口等等,不過臨生前有水腫。第二胎所有懷孕不適都有食唔到野又嘔,所有香味都令到我嘔,臨生前都無水腫身型消瘦,兩胎都係仔。所以唔關仔定女事

別墅

國民生產總值:892

laibebemama 發表於 16-10-14 09:52
有人話陀仔會辛苦啲, 但我上一胎係仔, 除左頭三個月好攰, 基本上成個孕期都幾舒服, 食得行得, 無嘔, 今次 ...

我覺得好大分別
一胎仔,二三個月時先害喜,四個月後好舒服好食得,坨得好大,孕婦好動,皮膚好,身材變形胎動少,嗜肉

二胎女,發現中前已經唔舒服,胃脹,嚴重害喜,整個孕期少食,好蔬菜厭肉,面生瘡,身材變化小

大宅

國民生產總值:3914

想生BB熱投

回覆 laibebemama 的帖子

無做呀~
好好珍惜, 不想錯過你成長

大宅

回覆 麻瓜 的帖子

我今胎都係鐘意食蔬果多, 食唔到肉

大宅

國民生產總值:2801

回覆 麻瓜 的帖子

我今胎都係仔,真係無上胎女胎動咁勁,我成日都好驚佢唔郁

別墅

國民生產總值:792

我係仔,依家3個半月仲嘔緊。

大宅

回覆 Elevenbaby 的帖子

係啊!!突然無左感覺/唔郁會好唔安樂

別墅

國民生產總值:506

回覆:生仔-生女害喜情況有無分別

我二胎都係囝囝,頭幾個月徵狀完全一樣,食唔到,頂住個胃,食完想嘔,不停爆瘡,飲唔到水, 週左14週到冇咩害喜情況

大宅

國民生產總值:4972

laibebemama 發表於 16-10-14 09:52
有人話陀仔會辛苦啲, 但我上一胎係仔, 除左頭三個月好攰, 基本上成個孕期都幾舒服, 食得行得, 無嘔, 今次 ...

我第一同第二胎反應完全唔同,但都係女

回覆 laibebemama 的帖子

Hello laibebemama,懷孕初期嘅反應同BB性別冇關係架, 甚至每一胎反應都唔同,有D 媽媽懷孕期間完全冇害喜架! 媽媽冇作嘔感覺會覺得舒服D,大概到16-20週時就會感覺到胎動, 到時懷孕感覺會更加實在架!

男爵府

國民生產總值:6896

大仔同呢胎細女都無嘔,但第二胎支力d,因為要照顧大仔,所以訓得唔好

複式洋房

國民生產總值:486

個個人唔同嘅,我陀仔女都一樣,嘔足4個月
十月中就預產期喇,既興奮又擔優

翡翠宮

國民生產總值:79178

回覆樓主:

冇分別

大宅

國民生產總值:2761

畀面勳章

第1胎只係要訓訓訓,其他好舒服。係囝。
今胎,要訓,又胃脹又嘔又暈又發冷。都係囝。
所以睇害喜現象係分唔到既。

侯爵府

國民生產總值:22407

其實我覺得真係睇唔出架

伯爵府

國民生產總值:15920

認識瑞士牛牛第一回

回覆:laibebemama 的帖子

第一胎係仔,無嘔,係頭3個月辛苦係作嘔,攰,頭暈。而家第2胎係女,基本上一樣,相差5年,係辛苦左,但應該關年紀事,唔關仔1定女事

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎