自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

收到email回覆
其中一段係
您的退款申請我們已經收到。

我們將把您的退款申請提交到財會部門跟進處理。

退票處理程序需時8個星期,請耐心等待。

咁係咪即係接受左呢

我早排買左HKexpxxxxx機票去旅行
但之後先發現有左bb
其實我打去問左佢話要醫生證明
要醫生寫紙
唔適易上機原因 現時週期 預產期等等
Send返去佢email就可以申請退款

但問題係 我問佢診所得唔得
佢話最好大醫院 其他驚唔批
咁我係咪直頭要上急症睇醫生
話check有冇懷孕?想要醫生證明?

我朋友試過其他航空公司 普通西醫診所醫生證明都可以 但我唔想冒險又洗多幾百蚊 請問有冇jm試過呢??

男爵府

jessies0 發表於 16-10-14 09:59
但之後先發現有左bb
其實我諗都好難CANCEL你都有講,要證明"不適宜上機"一般正常早期懷孕好難話不適宜喎

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

複式洋房

adam112 發表於 16-10-14 10:04
其實我諗都好難CANCEL你都有講,要證明"不適宜上機"一般正常早期懷孕好難話不適宜喎

...

如果有醫生證明懷孕就可以取消到 但最大問題既係要去大醫院睇醫生?唔通上到急症話想知有冇懷孕?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我早排買左HKexpxxxxx機票去旅行但之後先發

原帖由 jessies0 於 16-10-14 發表
但之後先發現有左bb
我之前JAL都無得退,要醫生証明唔適宜上機,但早期孕婦係可以坐架嘛,唯有就住plan行程
最後日本大地震(2011年,出發前個零星期)無得去

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主留意重點係不適宜上機。你睇下醫生肯唔肯寫先啦

複式洋房

jkbabe 發表於 16-10-14 10:08
我之前JAL都無得退,要醫生証明唔適宜上機,但早期孕婦係可以坐架嘛,唯有就住plan行程
最後日本大地震(201 ...

到時出發就中期 原本我都打算照去既 但身體狀況太差 早排又係街暈倒 屋企人太擔心 所以就取消

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

...
咁你懷孕都要去醫院登記架啦, 咁去返你間醫院拎證明咪得囉!

男爵府

...
sorry, 用錯左引用。

男爵府

jessies0 發表於 16-10-14 10:06
如果有醫生證明懷孕就可以取消到 但最大問題既係要去大醫院睇醫生?唔通上到急症話想知有冇懷孕?
...
咁你真係要問清楚係證明懷孕就可以取消定定不宜上機先可以取消
如果前者,你就算去大醫院既門診話驗孕其實同診所門診差唔多價錢,如果你係在職媽,咁係咪要一張證明,你咪用左個張先,唔得先再搵另一個醫生

不過有JM講左,JAL懷孕 取消唔到
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 16-10-14 10:11
樓主留意重點係不適宜上機。你睇下醫生肯唔肯寫先啦

發現有左bb之後身體就好虛弱 已經試過一次作小產入院同埋係街暈倒 我問左兩次佢啲職員 都話正常懷孕都申請到取消既 只係最好去大醫院既醫生證明

wcpcelia    發表於 16-10-14 16:48

水晶宮

畀面勳章

你去邊間醫院產檢?去返嗰間咪得lor

複式洋房

adam112 發表於 16-10-14 10:16
咁你真係要問清楚係證明懷孕就可以取消定定不宜上機先可以取消
如果前者,你就算去大醫院既門診話驗孕其實 ...

噢 明白 咁我試下去西醫診所先 ... 不過無知一問 JAL點解?

複式洋房

S.B.N. 發表於 16-10-14 10:13
咁你懷孕都要去醫院登記架啦, 咁去返你間醫院拎證明咪得囉!

噢 咁應該去我排期個間?直頭走去婦科問想要醫生證明?見醫生?

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔好去急症喇,急症室係緊急用,唔係寫醫生紙架

子爵府

jessies0 發表於 16-10-14 10:12
到時出發就中期 原本我都打算照去既 但身體狀況太差 早排又係街暈倒 屋企人太擔心 所以就取消
...

你身體弱,照直同醫生講,懷孕初期都暈過,而且經常都覺暈,唔舒服,咁醫生都會寫既。唔一定係醫院,醫生都有公信力。問下航空公司要提交咩証明,私家醫生?公立醫院?私家醫院所發証明?

男爵府

jessies0 發表於 16-10-14 10:20
噢 咁應該去我排期個間?直頭走去婦科問想要醫生證明?見醫生?
你去排期果間唔駛返去產檢架咩?

複式洋房

losttoa 發表於 16-10-14 10:23
唔好去急症喇,急症室係緊急用,唔係寫醫生紙架

我都有諗過 無理由上急症 但冇約期都可以去婦科?

複式洋房

S.B.N. 發表於 16-10-14 10:25
你去排期果間唔駛返去產檢架咩?

對上一次去 佢幫我做埋下一次 所以已經唔洗再返去 所以我都有諗過健康院得唔得

複式洋房

nc2000 發表於 16-10-14 10:23
你身體弱,照直同醫生講,懷孕初期都暈過,而且經常都覺暈,唔舒服,咁醫生都會寫既。唔一定係醫院,醫生 ...

聽你咁講 咁我去診所先喇 如果send左過去佢唔批先去醫院

男爵府

jessies0 發表於 16-10-14 10:27
對上一次去 佢幫我做埋下一次 所以已經唔洗再返去 所以我都有諗過健康院得唔得
...
產檢可以提早做架咩? 唔係每一個週數都要返醫院check架咩?? 你去邊間咁特別??

首頁

尾頁

跳至