用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 2379|主題: 884722

近期去泰國旅行注意事項

子爵府

國民生產總值:11226

雞年勳章 BKXmas勳章

寫於2016年10月14日 (泰國國殤中)

暫時市面無事, 99%人民著黑色衫

公共交通上都多人, 但無人講嘢。

已經係皇宮同玉佛寺附近封晒路, 所以市內都好塞車。

同埋都多商店唔開門住, 尤其係夜店, 會維持30天左右, 以悼念泰王。

請大家去到泰國, 唔好著鮮艷嘅衫, 粉紅色更加唔好 (因為係泰王在生時, 人民祈求泰王健康所著嘅顏色) 同埋黃色衫 (泰王星期一出生, 係泰王象徵幸運顏色)

請小心言行, 有人生日個啲都唔好係個邊公開地慶祝 (例如係餐廳個啲)

如要慶祝, 最好係酒店房自己靜靜慶祝, 唔好比人知。因為當地人就算係自己生日, 呢一年都唔會慶祝, 以示對泰王尊重。

希望各位係呢段時間都入鄉隨俗,因國殤中, 泰國人民都係悲傷中, 希望旅行時, 各位都會有包容嘅心。

如果係呢30日內 (10月14日-11月13日)出發

請在公眾地方保持安靜, 聽我媽咪講, 以家市內人民都保持沉默以示對泰王尊重。同埋係皇宮, 玉佛寺會有市民自發性為泰王追思中, 可以的話, 都遠離呢啲地區, 除非閣下都想去追思, 唔好貪得意去個度影相, 個度係追思地方, 唔係比閣下影相集郵, 請尊重泰國人對泰王致最後敬意。

順祝各位有一個順利嘅旅程

大宅

國民生產總值:4846

畀面勳章 BKXmas勳章

其實我覺得想去但未買飛的,最好改地點,尤其有小朋友嗰d,本來自己去旅行是開心事,但泰國上下而家咁悲痛,如果去到又不能表現得太興奮,又怕干擾到人地,其實也不太好

Btw見泰王過身,全國人民上下一心有崇拜的君主⋯再睇下香港⋯好無奈

侯爵府

國民生產總值:23072

熱血金章 BKXmas勳章

回覆樓主:

國民上下一心,真係冇咩國家會有。本來想下個月去,都係睇定d先。多謝提醒。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

瑪瑙宮

國民生產總值:140456

BKXmas勳章

淘寶 發表於 16-10-14 10:38

唔該晒

大宅

國民生產總值:2570

BKXmas勳章

回覆樓主:

我同老公買晒機票12月頭去布吉,唔知有冇影響呢?

大宅

國民生產總值:2570

BKXmas勳章

回覆樓主:

thanks

子爵府

國民生產總值:11098

BKXmas勳章

多謝提醒.
我同朋友一齊2家人, 4大4小朋友, 早2個月已BOOK咗新年去華欣.

請問3個月後情況會好D嗎?? 我地都係第一次去THAI, 唔清楚國情. 而家先知泰國人咁尊重國王, 要哀悼成年.

子爵府

國民生產總值:11184

BKXmas勳章

lovelybaby2015 發表於 16-10-14 10:48
其實我覺得想去但未買飛的,最好改地點,尤其有小朋友嗰d,本來自己去旅行是開心事,但泰國上下而家咁悲痛 ...

香港…唔只無奈,仲無言
新聞見泰國人喊到……就知國王對佢地幾重要

子爵府

國民生產總值:14469

畀面勳章 BKXmas勳章

暫時不會去了,希望泰國能順利過渡,人民生活不會受到影響!!

公爵府

國民生產總值:29388

BKXmas勳章

回覆樓主:

下個月頭去,點好

公爵府

BKXmas勳章

20020116 發表於 16-10-14 13:29
香港…唔只無奈,仲無言
...

離左題

男爵府

國民生產總值:6774

BKXmas勳章

入鄉隨俗 尊重

子爵府

CoffeeCheng 發表於 16-10-14 13:14
我同老公買晒機票12月頭去布吉,唔知有冇影響呢?

民眾一般會係自發性帶孝, 大約30日都回復得7788, 我舅父會停工30天帶孝

12月應該大部份會回復正常

子爵府

taiming 發表於 16-10-14 13:23
多謝提醒.
我同朋友一齊2家人, 4大4小朋友, 早2個月已BOOK咗新年去華欣.

3個月後會好啲,多數景點都回復正常

市民會係呢30日自發性帶孝, 有啲會唔開工, 我舅父佢地都唔會開工。

子爵府

20020116 發表於 16-10-14 13:29
香港…唔只無奈,仲無言
...

我都好悲痛, 對泰國人來講, 國王就如父親, 皇后如母親

所以父親節同母親節係佢地嘅生日, 全國放假一天

子爵府

pingpingchoi 發表於 16-10-14 13:36
下個月頭去,點好

記得唔好講嘢太大聲, 以家市內好多人民都保持沉默, 以示對泰王尊重。

我媽咪今日出去時都話好多人悼念中, 好多舖都冇開到, 小部份都會開, 集中係市中心

珍珠宮

國民生產總值:30990

BKXmas勳章

引用:Quote:20020116+發表於+16-10-14+13:29+香

原帖由 pingpingchoi 於 16-10-14 發表
我諗6x9死,無人會喊一滴眼淚
嘩,把口咁毒

男爵府

國民生產總值:5194

BKXmas勳章

taiming 發表於 16-10-14 13:23
多謝提醒.

唔好意思
題外話
想問你係華欣住邊間酒店?

珍珠宮

國民生產總值:30990

BKXmas勳章

回覆:近期去泰國旅行注意事項

我泰國朋友fb都轉咗黑色!

泰皇rip

公爵府

BKXmas勳章

scheong 發表於 16-10-14 14:00
嘩,把口咁毒

我無咒佢,每個人都有死一日。
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎