用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 520|主題: 869974

有感而發.....

珍珠宮

國民生產總值:33959

畀面勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

表妹今朝剛生B!成班啊姨已講緊今晚上去睇佢及B,我話我唔去喇!就俾人話我唔關心!
其實,我真係唔係唔關心,我都好開心,表妹婚後一直努力調理身體,今日生B真係好開心佢成功了!我唔上去睇,係我覺得.... 我姨媽姨丈表妹夫哩個表妹嘅家姐同佢老公,仲有襯家老爺奶奶,已經好大班人想見佢,再加埋我地成10個人,政府醫院邊夠時間呢?!同埋生完B又攰又要學習又要成日餵食,邊有時間應酬咁多人呢?人地又未必想咁多人睇到佢剛生產完嘅樣!
點解單憑我唔上醫院就話我唔關心呢?!

水晶宮

國民生產總值:51894

回覆樓主:

你淨係講一句唔去就算,無講以上原因?

水晶宮

國民生產總值:65337

好媽媽勳章 醒目開學勳章

baby_chu 發表於 16-10-14 11:55
表妹今朝剛生B!成班啊姨已講緊今晚上去睇佢及B,我話我唔去喇!就俾人話我唔關心!
其實,我真係唔係唔關 ...

真係好架,唔好去,自己send whatsapp 同表妹講,知生完咁大班人去打攪好煩,話滿月後先去睇bb。 表妹一定明

珍珠宮

bluetulip 發表於 16-10-14 11:56
你淨係講一句唔去就算,無講以上原因?

梗係有啦!
我有話唔想阻佢至親,我同我媽講,我2年前生B佢同我老豆都霸住晒所有探我嘅時間啦,體諒下姨媽姨剛抱孫,唔好去阻住!佢就話我唔關心!

珍珠宮

kc_01k 發表於 16-10-14 11:57
真係好架,唔好去,自己send whatsapp 同表妹講,知生完咁大班人去打攪好煩,話滿月後先去睇bb。 表妹一定 ...

其實係我姨媽喺 family group 個 whatsapp 度講咋!我表妹表妹夫仲未自己公佈!佢地陀B時都好低調!

伯爵府

國民生產總值:19301

回覆樓主:

唔係近親唔好去,半個月至一個月先去

子爵府

國民生產總值:10152

2015xmas

我覺得你咁做好啱,因為真係事實。

但老人家又可能覺得唔睇個B都要去醫院度等下, 以示你關心

男爵府

國民生產總值:6912

我個陣生完第一日我媽諗住call班親戚尼探我,人地唔尼佢又話人地

我好唔想人探,岩岩生完又無涼沖,又著到廿。最後我仔去左兒科無b睇,就順勢一一婉拒

大宅

國民生產總值:1672

生完除左呀媽同老公之外真係咩人都唔多想見!

wcpcelia    發表於 16-10-14 15:46

大宅

國民生產總值:4518

好明白樓主你既想法! 我當年生完BB 都超唔想成班朋友上來探我, 因為我真係好攰好辛苦! 根本無力氣去招呼人., 所以我好直接叫D 朋友唔好上來醫院探我, 等我回家再時間.

複式洋房

國民生產總值:242

我記得生完,奶奶叫埋佢妹同鄰居嚟醫院探我,勁想趕佢地走
都唔知有咩好探,唔通仲有心情同你哋吹水,定你會服侍我。

大宅

國民生產總值:1262

回覆樓主:

最好俾佢休息下、出院再探都未遲!

珍珠宮

國民生產總值:44069

回覆樓主:

人哋鐘意點講
由得佢
自己唔係就得
唔好因為人哋一句説話影响心情

大宅

國民生產總值:2823

回覆樓主:

前排我生完bb,都已經唔係多親戚黎探bb我都已經覺得好煩好累,又唔係未試過生小朋友係幾累幾辛苦,仲要阻人休息好剋人憎

珍珠宮

國民生產總值:31161

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:有感而發.....

我過兩個月生,講明謝絕任何人探訪,係任何人。我連bb爸爸都考慮緊趕佢番屋企。

珍珠宮

yin-ting 發表於 16-10-14 14:43
唔係近親唔好去,半個月至一個月先去

其實都 close 架!所以更加明佢,唔想有咁多人去探佢住!

珍珠宮

seaman1982 發表於 16-10-14 17:55
我過兩個月生,講明謝絕任何人探訪,係任何人。我連bb爸爸都考慮緊趕佢番屋企。

...

我大前年臨生女前1個月,已喺 whatsapp family group、facebook 出咗「通告」!除咗父母、老公、細佬唻探我,其他一律謝絕!亦有道明,唔係唔想分享喜悅,係生產完勁 wea 唔想見其他人!
眾人都好合作!
我表妹忘記咗咁做!
我頭先先敢打俾表妹夫,哩D時間過晒探訪時間,我先敢打俾佢,佢都話表妹唔想人去探!

瑪瑙宮

國民生產總值:136700

baby_chu 發表於 16-10-14 11:59
梗係有啦!
我有話唔想阻佢至親,我同我媽講,我2年前生B佢同我老豆都霸住晒所有探我嘅時間啦,體諒下姨媽 ...

我覺得你做得好,體諒新媽媽。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎