用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婆媳關係 今日: 90|主題: 24405

我覺得好過分

複式洋房

國民生產總值:305

BKXmas勳章

我們家有老爺99,有3兄弟姊,但老爺99的家用,全落在我們身上,一家人(13人)出街食飯,又係我老公比錢,一時又話生日,擺幾圍,而且人數都開始澎漲,我就覺得有問題,但我老公覺得冇問題,有冇人比啲suggestion, 我可以點攪?

王國熱話
各位泵媽,handsfree值得買嘛?
餵母乳,可唔可以食中藥?
BB蠶豆症可以飲mother milk 茶嗎?
優合8004/8016邊款好啲呀?

子爵府

國民生產總值:13267

BKXmas勳章

最主要係你老公是否負擔得起先。

翡翠宮

國民生產總值:93314

BKXmas勳章

你C6可能比較孝順,佢可唔可以負擔到先?

伯爵府

國民生產總值:15218

BKXmas勳章

如果你老公覺得冇問題, 你唯有硬食

別墅

國民生產總值:893

BKXmas勳章

咁就睇樓主C6係咪負擔到, 同樓主C6對樓主係咪都咁疏爽. 如果2樣都係既, 樓主都無計架.

複式洋房

BKXmas勳章

佢對我都係咁大方,但我覺得他啲所謂細佬家姐,每次食飯都冇出番份錢,有啲離譜,同埋阿爸阿媽大家都有份,點解他們唔做番本份呢?揾錢多可比多啲,但揾錢少都可以量力而為

複式洋房

國民生產總值:168

BKXmas勳章

如果是能力范國內,且對你也一視同仁,而佢又無意見,咁我都無意見

子爵府

國民生產總值:13385

BKXmas勳章

開壞左頭...手尾好長.

侯爵府

國民生產總值:21634

BKXmas勳章

回覆樓主:

無架啦 一直俾到退休啦
我62同你老公一樣 十幾人每年中秋 冬至
父母生日 乜節日都係佢俾
大概每次2 3 千蚊
俾完仲要有說話聽
62老豆或老媽嫌個餐cheap無呢樣無個樣
62細佬又話條魚渣呀
仲要試過未轉到黎我地個邊
班油仔已食哂條魚

而家退咗休 先無再俾
好在無沖大頭 唔係問我老公拎錢請都似

仲要62個細佬有錢過佢 賣咗間廠 拎咗400萬都唔會請架
所以樓主老公如果叫搵得最多 請咗無人嘈嘈供 都算執著身彩

珍珠宮

國民生產總值:33116

BKXmas勳章

rba93 發表於 16-10-14 11:59
我們家有老爺99,有3兄弟姊,但老爺99的家用,全落在我們身上,一家人(13人)出街食飯,又係我老公比錢, ...

你老公覺冇問題、死症。我地仲要唔係有錢、負擔最大.....人地有車有樓有工人
長老偏心、嘈過不如aa都俾佢話我小氣
我放棄了。

珍珠宮

國民生產總值:31619

BKXmas勳章

有時就算負擔到,都唔會想對方老馮囉。況且好天收埋落雨柴,花無百日紅,萬一第日要用錢又點?

複式洋房

BKXmas勳章

美之選468 發表於 16-10-14 13:59
開壞左頭...手尾好長.
我就係怕咁,會成習慣

複式洋房

BKXmas勳章

同埋我自已都有細佬妹,但我會叫佢地出番部份,係麻有個責任先,依家出去食餐飯一圍都3,4千啦!

子爵府

國民生產總值:13385

BKXmas勳章

rba93 發表於 16-10-14 14:58
我就係怕咁,會成習慣
你的今天就是我的昨天.所不同的是我C6的兄弟姐妹更加多.仲有同母異父果D (每人都有家庭.都有小朋友)佢地食完仲要搞小動作.搞是非.唯恐天下不亂.宜家我C6已很少同佢地來往.仲落下命令 " 我們一家人絕不能坐同一班機.以免飛機失事時益左佢地 "

大宅

國民生產總值:2546

BKXmas勳章

你冇得出聲嘅,只可以同你C6傾下探下佢口風,睇下你C6係乜態度,如果佢覺得自己OK可以繼續負擔落去係冇問題,你就算喇……

複式洋房

國民生產總值:376

BKXmas勳章

rba93 發表於 16-10-14 11:59
我們家有老爺99,有3兄弟姊,但老爺99的家用,全落在我們身上,一家人(13人)出街食飯,又係我老公比錢, ...

好过分姐,吴比家用都算,大时大节生日果d吃饭,好应该夹钱,点解要请埋拒地,大家都有自己家庭负担

大宅

國民生產總值:2881

BKXmas勳章

我會先考慮自己的收入及感情如何. 我先生都比咗20年(男家), 我自己又比佐咗20年(女家). 因為以前都係大既早d出黎社會做事, 所以細既就可以讀多幾年書, 所以我地都無乜所謂. 20年後今日, 姑奶大伯d細路都長大成人, 開始分擔, 可喜可賀. 我和先生財政獨立, 互不干涉.

水晶宮

國民生產總值:56478

BKXmas勳章

大家都唔自覺,唔出錢就唔好搞啦

複式洋房

BKXmas勳章

littleyan 發表於 16-10-14 15:24
我會先考慮自己的收入及感情如何. 我先生都比咗20年(男家), 我自己又比佐咗20年(女家). 因為以前都係大既 ...
我地的人澎漲,就是指姑奶和細佬啲仔女大,一個又話拍拖,一個又話想結婚,但佢地只係帶哂啲人來食飯,老爺99就覺好開心,根本冇諗過出錢人的荷包!(補充:佢地早結婚,所以好後生,仔女亦返工)

複式洋房

BKXmas勳章

dinosaurmum 發表於 16-10-14 15:29
大家都唔自覺,唔出錢就唔好搞啦
點會唔搞,有人出錢,自然有人出力,兩個長老不知幾開心
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎