用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 22|主題: 82191

冰奶食到 bb 又痾又嘔

大宅

國民生產總值:1388

請問大家有冇咁既情況? 我地一次餵冰奶, 囡囡剛滿月, 我將冰奶擺返落冷藏格解凍一晚, 之後當普通雪奶咁座暖, 聞落同新鮮奶同雪奶唔同味, 少少腥.

結果阿囡飲完後係咁嘔, 間唔中就流一兩啖出黎, 流左八九次, 第二日篤便便係痾水咁, 聽聞冰奶唔係個個 bb 都受到, 定係我處理冰奶既方法有錯?

王國熱話
請問有冇媽媽係養和有催生經驗?
QE生bb的mama, 入院用準備奶粉比bb嗎?
有無人只請工人2年去照顧初生bb?
30W開始作抽筋瞓唔到覺, 點算呀?

別墅

國民生產總值:613

回覆:gm147 的帖子

睇落就冇,但有人話最好冰奶解凍後24小時內飲

或者唔受得/未夠熱透,不過痾成點呀?

禁止訪問

國民生產總值:2054

大宅

manman811 發表於 16-10-14 12:29
睇落就冇,但有人話最好冰奶解凍後24小時內飲

或者唔受得/未夠熱透,不過痾成點呀?

應該未過 24 小時, 我估唔受得機會大
痾左兩次, 好似成人腸胃炎痾水咁, 睇見都心痛...

大宅

minkaka 發表於 16-10-14 12:32
我女都飲冰奶
我係直接拎出來放去熱水度解凍
咁 d 奶有冇唔同味?

禁止訪問

國民生產總值:2054

複式洋房

國民生產總值:156

回覆樓主:

會唔會解凍程序太長或坐得唔夠暖?

大宅

國民生產總值:1819

冰奶係"蘇"好多架, 你BB識揀新鮮既飲...

男爵府

國民生產總值:5061

回覆:冰奶食到 bb 又痾又嘔

水狀便便係肚屙wor。一係儲存方式有問題,一係奶唔夠暖,一係奶樽消毒得唔好。唔中意飲冰奶應該一啖都唔飲。埋身多啲等bb快啲好翻

伯爵府

國民生產總值:18537

hashtag旅遊勳章

我b 食冰奶會屙得多d 同扭肚痛
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

早兩日問到個專答母乳問題既姑娘, 佢話冰奶較蘇係因為平時飲食如飲魚湯, 一冰完就會蘇味較重, 如果 bb 唔係咁受得就不如唔飲, 所以黎緊打算唔夠新鮮同雪奶就唯有補奶粉了...
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎