時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

【on.cc東網專訊】青年新政立法會議員梁頌恆及游蕙禎昨(12日)在宣誓就職期間,故意把「China(中國)」讀成「支那」,甚至疑似「爆粗」,最終兩人連同建築界姚松炎均被裁定宣誓無效。有關言論不僅廣受中港各界批評,多份海外媒體亦有報道,甚至 《混亂》形容今次宣誓,可謂醜出國際。

多份歐美報章,包括《衞報》、《紐約時報》、《經濟學人》及英國廣播公司(BBC)等均有報道昨日香港第六屆立法會宣誓就職儀式,並提及梁頌恆及游蕙禎將「中國」的英文讀成貶義的「支那」,將「中華人民共和國」的英文名變成粗口。

其中《衞報》文章標題採用「Chaotic(混亂)」一詞去形容宣誓儀式,並指中國遭香港的反叛議員「Defy(藐視)」;而《經濟學人》及BBC則以梁頌恆及游蕙禎展示寫着「HONG KONG IS NOT CHINA(香港不是中國)」的港獨旗幟作為文章的相片,其中BBC更詳細報道其他非建制人士的「加料」宣誓,包括梁國雄舉黃傘、劉小麗的超慢語速等。

梁頌恆及游蕙禎昨日選擇以英文宣誓,兩人首先講了一堆大意向香港民族效忠的誓詞,被立法會秘書長陳維安裁定無效。兩人在第二次宣誓時,分別披上港獨旗幟,又故意讀出「支那」。其中游蕙禎疑似「爆粗」,將「中華人民共和國」的英文讀成「Re-f××king of 支那」。 http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161013/mobile/bkn-20161013183247390-1013_00822_001.html

外媒都客觀認為支那係侮辱中國,醜出國際了

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

正一老鼠屎,

伯爵府

最慘有班同一層次既小學雞為著醜出國際而沾沾自喜

bufferzone    發表於 16-10-14 16:27
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

擺明攪港獨, 應該取消資格

bufferzone    發表於 16-10-14 16:27

珍珠宮

引用:最慘有班同一層次既小學雞為著醜出國際而沾

原帖由 願望石 於 16-10-14 發表
呢單嘢無可避免一定衝出國際!

所以大家一定要齊心抗議,不能再姑息呢班所謂「傑青」!

公爵府

hashtag影視迷勳章

願望石 發表於 16-10-14 15:04

水晶宮

最慘呢班低能人唔知咩叫做醜,醜字點解都唔識呢

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 願望石 於 16-10-14 發表最慘

原帖由 scheong 於 16-10-14 發表
呢單嘢無可避免一定衝出國際!

所以大家一定要齊心抗議,不能再姑息呢班所謂「傑青」!
其實,佢哋都係啲僂儸。呢兩個唔掂~就會有人捧過另外兩個出來!

一日無23條~切斷啲搞事資金,呢啲小丑只會一雞死一雞鳴!

bufferzone    發表於 16-10-14 16:28

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

ning.. 發表於 16-10-14 15:56
其實,佢哋都係啲僂儸。呢兩個唔掂~就會有人捧過另外兩個出來!

一日無23條~切斷啲搞事資金,呢啲小丑只 ...
認同,23條有成立的必要,希望下屆政府有吉士推23條上馬,否則亂局沒完沒了。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:ning.. 發表於 16-10-14 15:56 其實

原帖由 414928 於 16-10-14 發表
認同,23條有成立的必要,希望下屆政府有吉士推23條上馬,否則亂局沒完沒了。 ...
難啦!大陸面對嘅係世界經濟、中美角力。如果,依家重推23條對大陸只有害/有利?

大陸根本無咗香港都可以跨出國際,係有啲井底之蛙以為大陸無咗香港唔得!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

ning.. 發表於 16-10-14 16:10
難啦!大陸面對嘅係世界經濟、中美角力。如果,依家重推23條對大陸只有害/有利?

大陸根本無咗香港都可以跨 ...
我都知,唔好去到外國形勢咁遠,就係現在的垃圾會想過都不易,我只係想再引起香港人對23條的討論,以前好多人都唔知其重要同目的,經過佔中到現在是否應該反思一下23條存在的價值。

珍珠宮

引用:Quote:ning.. 發表於 16-10-14 16:10 難啦

原帖由 414928 於 16-10-14 發表
我都知,唔好去到外國形勢咁遠,就係現在的垃圾會想過都不易,我只係想再引起香港人對23條的討論,以前好多 ...
咁可都支持要立23條,否則香港難以有安寧!
只係認為下屆政府應該立唔到!

414928    發表於 16-10-14 17:04

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

羞家!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+414928+於+16-10-14+發表認同

原帖由 ning.. 於 16-10-14 發表

大陸根本無咗香港都可以跨 ...
認同!

現在講23條已經太遲!

中央只會用「冷」處理手法,去處理香港亂局!

對中央嚟講23條亦不再重要,而香港亦失去以往的優勢!

靠香港呢班「傑青」,相信連外國投資者都俾佢地嚇走!到時香港想回復漁港舊貌,指日可待!

侯爵府

最怕遲D日本人外國人都開始跟垃圾會既人叫我地做支那人

子爵府

414928 發表於 16-10-14 16:22
我都知,唔好去到外國形勢咁遠,就係現在的垃圾會想過都不易,我只係想再引起香港人對23條的討論,以前好多 ...
23 條無用喇而家...黃C法官守尾門....

伯爵府

ning.. 發表於 16-10-14 16:26
咁可都支持要立23條,否則香港難以有安寧!
只係認為下屆政府應該立唔到!

支持

首頁

尾頁

跳至