用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 425|主題: 870124

公文式教育中心嘅成效work嗎?  

大宅

國民生產總值:2345

大家有冇小朋友學公文式?係咪師資不錯,可以令小朋友輕鬆愉快咁學習知識

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

yusostupid    發表於 16-10-14 21:10

伯爵府

國民生產總值:15416

公文式唔係輕鬆愉快學習, 係不停機械式做做做, 唔係個個小朋友都啱, 我就未見過成功例子,

水晶宮

國民生產總值:53755

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆:公文式教育中心嘅成效work嗎?

一定唔輕鬆,愉快呢樣野就難講

數學是不完美事實的完美呈現

大宅

Chowying 發表於 16-10-14 15:13
一定唔輕鬆,愉快呢樣野就難講

學唔學到野

Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

伯爵府

Rainyok 發表於 16-10-14 15:18
學唔學到野

唔好浪費金錢同時間.

wcpcelia    發表於 16-10-14 15:39

大宅

oiyau2005 發表於 16-10-14 15:13
公文式唔係輕鬆愉快學習, 係不停機械式做做做, 唔係個個小朋友都啱, 我就未見過成功例子, ...

我見間教育中心d小朋友嘅感想話學得開心同學到野。入面有好多獎盃。係咪性格活潑唔鍾意做功課嘅小朋友唔適合讀?
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

男爵府

國民生產總值:7967

動物勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

公文式唔係輕鬆愉快學習, 係不停機械式做做做, 唔係個個小朋友都啱, 我就未見過成功例子, ...

完全認同,K3前學下可以嘅當打下底!好多上到小一跟唔到學校課程進度要私人補習or 補習社,公文式狂操文式仲要小朋友肯自覺做,不斷做,上到小學有d小朋友自己功課都做唔掂啦!

伯爵府

JenniferKwok214 發表於 16-10-14 15:22
完全認同,K3前學下可以嘅當打下底!好多上到小一跟唔到學校課程進度要私人補習or 補習社,公文式狂操文式 ...

咪係, 上到小學, 好多學校都好多功課, 己公文式無得停, 病都要按schedule做, 名符其實嘅香港獨有田鴨式教學.

子爵府

國民生產總值:13371

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章 2015xmas

我仔小2年級學英文,小4數學公文式,亞仔話好有用.到中學就見到成果.

男爵府

國民生產總值:8883

得個操字!
唔見得有成績卓越的學生係迫出來!!
腦袋思考最緊要!!!

大宅

國民生產總值:1667

我仔有上過公文數, 由K2 上到 小三上學期..

好唔好同開唔開心要睇小朋友同個導師喇...計數同心算會快好多係真嘅..好的就係到依家小五數理方面真係得心應手, 當然圖形方面果D就要學啦, 不過時間多左就可以比佢諗耐D..

唔好的就係每日都要做, 最少15分鐘, 果時見佢計果D 5個位除數, 2-3個位數分數加減, 真係喊過好多次架..所以小三頂唔住就手quit law.
一家3+7口: 成日心思思想去玩

禁止訪問

國民生產總值:4672

大宅

JenniferKwok214 發表於 16-10-14 15:22
完全認同,K3前學下可以嘅當打下底!好多上到小一跟唔到學校課程進度要私人補習or 補習社,公文式狂操文式 ...

最重要小朋友肯學,如果佢唔喜歡迫佢都冇用,大家都唔開心

大宅

kangaroo1101 發表於 16-10-14 15:37
我仔有上過公文數, 由K2 上到 小三上學期..

好唔好同開唔開心要睇小朋友同個導師喇...計數同心算會快好多 ...

咁多練習要做,妳同仔仔當時真係辛苦了

大宅

國民生產總值:2130

Rainyok 發表於 16-10-14 15:05
大家有冇小朋友學公文式?係咪師資不錯,可以令小朋友輕鬆愉快咁學習知識

...
你可以去了解左先, 係超多野做, 一日做10版喎, 佢話唔多, 填下字, 填下色. 但小朋友已經多功課, 之前我仔話想讀公民, 我都叫佢諗清楚. 一日十版, 五日五十版架

大宅

紫翹 發表於 16-10-14 15:50
你可以去了解左先, 係超多野做, 一日做10版喎, 佢話唔多, 填下字, 填下色. 但小朋友已經多功課, 之前我仔話 ...

10版係咪好深?定按照小朋友程度去編排?10版功課係咪下堂交

水晶宮

國民生產總值:53755

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

引用:Quote:Chowying 發表於 16-10-14 15:13 一

原帖由 Rainyok 於 16-10-14 發表
學唔學到野
睇啱唔啱自己個小朋友,冇得迫。我有比個女學左幾年,純粹當買份功課,我唔使去搵練習教才,但好多野都要自己跟嫁
成功例子有呢個

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
數學是不完美事實的完美呈現

男爵府

國民生產總值:8883

kkc886 發表於 16-10-14 15:43
只可以講兩個字: 垃圾

就係甘!!!
千奇唔好用個,學,字
根本係不停做……到熟能生巧!!!
5版,10版。50題,100題,200題咁做囉!!

sfuhsg    發表於 16-10-14 16:04

大宅

Chowying 發表於 16-10-14 15:56
睇啱唔啱自己個小朋友,冇得迫。我有比個女學左幾年,純粹當買份功課,我唔使去搵練習教才,但好多野都要自 ...

咁要睇小朋友興趣同資質去報補習社。勉強唔黎

禁止訪問

國民生產總值:4672

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎