用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 644|主題: 868771

做業主而又租了樓比人,請幫忙

大宅

國民生產總值:4260

層樓租了比租客,今天管理處打電話比我,話外牆廁所喉滴水,需要搭棚維修,我要等租客回港才可以叫他開門和搭棚(他們一家去了旅行,過幾天回港),那麼搭棚會影響他們生活幾天的,我要對他們作出什麼賠賞呢?因為真的不好意思!

子爵府

國民生產總值:14857

搭棚那幾天免租囉.

禁止訪問

國民生產總值:4672

男爵府

國民生產總值:9433

flower姐姐 發表於 16-10-14 16:09
層樓租了比租客,今天管理處打電話比我,話外牆廁所喉滴水,需要搭棚維修,我要等租客回港才可以叫他開門和 ...
"外牆廁所喉", 係你責任, 定係管理處責任?

子爵府

國民生產總值:13986

回覆樓主:

未必會同你計到咁足卦?

大宅

katrinamama 發表於 16-10-14 16:14
"外牆廁所喉", 係你責任, 定係管理處責任?

管理處話係業主負責!慘!

珍珠宮

國民生產總值:43020

最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我係租客,只要個工程唔使成日進入我家,其實影響唔大。

男爵府

國民生產總值:8710

畀面勳章

回覆樓主:

佢地需要搬走嗎?唔需要就免租幾天吧,你真是一個好業主,善有善報的

大宅

國民生產總值:1910

回覆:做業主而又租了樓比人,請幫忙

係屋外既野唔係業主負責,應該係管理處搵人搞掂,你叫管理處比個原滿解釋你!

男爵府

國民生產總值:9433

flower姐姐 發表於 16-10-14 16:18
管理處話係業主負責!慘!
外牆廁所喉係業主責任?? 唔係應該係管理處咩? 因為入伙時已經存在, 何況係外牆.假設係你責任, 首先問師傅要整幾耐, 點整法先.
因為係外牆, 應該唔太影響租客日常生活.
但如果你想作出心意賠償, 除咗免租, 重要賠償個幾日租酒店嘅租金. 因為雖然唔收人租, 咁人哋都要搵地方住. 又或者, 你問下租客幾時外遊, 用個段時間整, 免個幾日租.

男爵府

國民生產總值:9786

Yibu 發表於 16-10-14 16:12
搭棚那幾天免租囉.

對,我都扣日租比租客

大宅

管理處解䆁外牆大喉是屬於他們責任,但分义接入屋果D小喉就是小業主負責。

禁止訪問

國民生產總值:4672

男爵府

國民生產總值:8541

我整個外牆食水喉, 師父唔使入屋, 不過會停食水幾個鐘!

大宅

國民生產總值:3821

2015xmas

最麻煩是租客要搵人開門比工人做野,又唔可以走開,睇住D野

翡翠宮

國民生產總值:78916

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 2015xmas 2016夢想成真

flower姐姐 發表於 16-10-14 16:09
層樓租了比租客,今天管理處打電話比我,話外牆廁所喉滴水,需要搭棚維修,我要等租客回港才可以叫他開門和 ...

在外牆應該無乜影響生活, 不過有無人睇住工程?

大宅

國民生產總值:1020

樓主真係個好業主

別墅

國民生產總值:901

回覆:做業主而又租了樓比人,請幫忙

外牆 漏水 関業主事?

子爵府

國民生產總值:13214

我諗我係你, 或者先提出受影響既日子就免租.
希望個租客唔好太計較還要其他賠償.

子爵府

國民生產總值:13214

提外話, 咁係你自己找師傅維修, 定係管理處維修完俾番錢呢?
因為我自己早幾個月前都遇上差不多問題.
無端端唔查清楚又話我單位條喉滴水, 全無證據. 後尾醒目法團幫我睇證實唔關我事咋.
有時有 d 野自己唔識, 真係唔知點駁.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎