用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 5|主題: 121778

大家請發聲,發電郵去勞工署或至電1823:抹窗/收硬食物津貼

侯爵府

國民生產總值:22200

BKXmas勳章

數年前,菲政府決定新外傭的佣金由僱主付……我們付的佣加了一倍……但工人姐姐至今仲要借半年糧左右俾佣……誰食了夾棍?

跟住菲政府又要我地俾千多元保費俾菲政府……但在香港又要另買一份保險……明老屈!

而家又話單方面改約,唔抹外窗(印尼好似話想照跟)……但此例一開……容乜易以後又單方面改約,唔抹抽油烟機,唔long衫出窗外架……

update:Oct 16又話我地刻薄佢地,唔夠野食...要收硬food allowance 千多元.收完又係用我們的柴米油盐,仲一日煮六餐,非常忙碌,用多了一倍時間在廚房,咁其他家務就草草了事.我媽的工人仲曾在爐頭BBQ!

做少左野,咁減人工天公地道,叫佢唔可以收$4310.

我地唔出聲又俾人蝦多次!
請打1823或發電郵去
enquiry@labour.gov.hk
請香港政府企硬,一係抹窗(但唔准爬出去,只可用伸缩棍),一係減人工!

請各位幫手推此topic,否則好快沉底

利申:我有窗花……有细路多數有,從冇叫姐姐拆窗花抹窗

王國熱話
澳門自助晚餐邊間好? 請推介
Tea Buffet 有無好介紹 ?
極上大瀛喜好唔好?
世貿 Mr. Steak buffet

瑪瑙宮

國民生產總值:130072

BKXmas勳章

呢叫做 "得寸進呎"。
不懂的, 不去學? 培訓局有教.... 家助的。
家助能做, 菲傭是高等民族? 菲就不用抹窗? 中國人就要抹窗? 好笑的很。

抹住宅外窗。 不需要在外空抹的。

有窗口, 伸手出窗來抹的。

** 手摸得到地方, 也能抹到, (手摸不到就無法抹)。

活動的窗花, 能打開的窗, 才能抹。 (釘死窗花, 不能打開之窗) 抹不了。

抹窗不太難, 明白方法, 就能抹的。小三, 不用10歲智慧, 基本可胜任。

科技進步, 有抹窗机, 千多二多。過几年會更便宜。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

子爵府

國民生產總值:14398

畀面勳章 BKXmas勳章

我家都有窗花, 窗又細, 根本不用爬高都抹到.

菲國無理由未經商討就一意孤行話點就點, 野蠻行為

文明人, 抹窗用文明方法, 誰叫你爬出窗外抹, 邊個僱主想間屋變凶宅

大宅

國民生產總值:1021

BKXmas勳章

我地又單方面加工作畤不能玩手機 抹窗一路講電話分了神可跌死

侯爵府

BKXmas勳章

push up

別墅

國民生產總值:611

BKXmas勳章

一句講晒:低能

子爵府

國民生產總值:10153

BKXmas勳章

遲下菲國唔知會唔會話, 叫工人唔准抹地, 因為會冼親而會跌倒响地上呢

侯爵府

BKXmas勳章

可能唔准睡上格床,怕琴落来跌親

伯爵府

國民生產總值:17536

BKXmas勳章

回覆樓主:

push

侯爵府

國民生產總值:20783

親子達人勳章 BKXmas勳章

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;天眼昭昭,報應甚速

大宅

國民生產總值:1109

BKXmas勳章

其實呢,做任何野都有佢嘅危險性,就算你坐係沙發度了牙,唔小心都可能會插死,都好睇個人安全意識,不論發生何地(港/菲).既然菲人覺得自己咁清高,就真係唔好過嚟香港搵食啦,真係隨時有錢都冇命享.

大宅

國民生產總值:2669

BKXmas勳章

強烈要求係合約上註明除手外,身體其他部分唔准伸出去抹窗,而唔係唔洗抹

侯爵府

BKXmas勳章

回覆 juanmc 的帖子

u mean one hand? if the window is to yr left, u need to use yr right hand
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎