自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

樓主加油

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

要加油

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

回覆:epsonprinter 的帖子

可食椰子油。上網睇睇。

珍珠宮

epsonprinter 發表於 16-10-14 16:51
好唔開心
兩樣都有? 有無葯呀?

公爵府

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆樓主:

人老咗,就會好多病陸續出現,是人生既必經階段,真是要好好調整下自己心熊,因這種病,身邊親人最辛苦和痛苦。加油,

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

加油

禁止訪問

水晶宮

大宅

回覆樓主:

加油呀!

侯爵府

ntefamily 發表於 16-10-14 17:09
有藥可以控制, 我媽柏金遜已經18年, 五年前開始鬧退化, 都即刻食藥, 腦退化的藥好有效, 控制得好好。 ...
我爸都有腦退化, 請問藥貴嗎? 不過高琨好似都有食藥但見佢惡化都好快咁

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ritalau012 的帖子

想問下有咩症狀?我懷疑我99都系甘,記性差左好多,一轉眼咩都唔記得~

侯爵府

0030 發表於 16-10-14 17:44

想問下有咩症狀?我懷疑我99都系甘,記性差左好多,一轉眼咩都唔記得~
記性越嚟越差, 剛剛講完可以轉頭唔記得, 脾氣變得更差, 所以去咗睇政府門診, 轉介咗去CHECK吓, 確診有老人痴呆症。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我估都系啦~有的以治療嘛

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

加油。陪多些家人。

侯爵府

0030 發表於 16-10-14 17:54

我估都系啦~有的以治療嘛
政府教咗D運動俾佢做, 但成效不大, 病情都係漸漸差落去, 見JM話食藥有效, 但又見高琨食藥又見得好, 唔知點好了。

象牙宮

epsonprinter 發表於 16-10-14 16:51
好唔開心

柏金遜 =/= 痴呆
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121216/18102979

近期,有本地組織將老人癡呆症「正名」為腦退化症,事源「老人癡呆」這個詞彙實在太mean、太負面,容易傷害當事人及家屬的感受。不過,「腦退化」照字面解釋也似乎過於籠統。首先,腦部退化是人類正常的生理現象,嬰兒出生後,大腦神經細胞的數量便會不斷上升,直至十多歲時到達頂峯,之後便開始流失,到七十歲時,我們腦部的質量只會等同一個三歲的小孩,這屬正常退化現象,未必構成任何功能上的問題。再者,並非所有老人癡呆也是由腦部退化引起,較適合的名稱可能是認知障礙症。

腦退化症始終給人時也命也的消極感覺,然而,引致認知障礙的,除了腦部退化,其實還有很多可以避免或矯正的原因,假如把這些障礙移除,便能阻止患者繼續惡化甚至將病情逆轉。醫生評估認知障礙症患者,其中一個主要目的便是找出這些可以矯正的因素。

除了認知障礙,腦神經退化其實還可引致很多健康問題,最明顯的例子是運動功能障礙。日劇《一公升眼淚》講述患遺傳性小腦萎縮症的少女故事,英國科學家霍金也患有肌萎縮性脊髓側索硬化症,兩者都是由神經細胞退化造成,但皆與認知障礙無關(霍金更堪稱世界上最聰明的人)。

柏金遜症是另一種常見的疾病,雖然同樣是腦部退化引起的問題,但我們千萬不要將其混淆為腦退化症。柏金遜症主要影響大腦底核協調運動功能的神經細胞,所以初期患者不應有顯著的認知障礙。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至