用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

澳洲媽媽會 今日: 0|主題: 4159

homestay

大宅

國民生產總值:2437

BKXmas勳章

有冇人做過?

學生幾大?
幾錢一個星期?全包?

王國熱話
想轉下頭像啫,點解唔得嘅?
如果你同事咁你覺得點?
你們接受別人在你家留宿嗎?
朋友間因意見不合反面, 唉

大宅

BKXmas勳章

引用:有冇人做過?學生幾大?幾錢一個星期?全包

原帖由 Fatrix 於 16-10-14 發表

有冇人做過?
冇人做?

子爵府

國民生產總值:12446

BKXmas勳章

Fatrix 發表於 16-10-27 21:14
冇人做?

係網上睇到。

Homestay一个家庭最多可以接受两个学生,首先要在homestay的机构注册,然后就可以等着他们给你安排学生,这样的做法是安全免税的,而且机构会买相关保险。

男爵府

國民生產總值:7777

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

Fatrix 發表於 16-10-14 18:28
有冇人做過?

學生幾大?
朋友做咗 16年, 依家重做緊.
學生最細15歲幾, 最大22歲.

每星期 $285-$310 包7天早餐 6天晚餐.

有D homestay wi-fi 另計, 但我朋友就包埋.

男爵府

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

朋友話入行好簡單, 屋企夠房就得, 現收了 5個學生.

家人要申請 working for children 証即可 (5年期).

學生來源有 agent 介紹, 每收一個學生要俾 4百幾蚊 agent fee.

大宅

BKXmas勳章

wiiabcd 發表於 16-10-28 11:00

家人要申請 working for children 証即可 (5年期).

收入是否不用報稅?
如果唔洗報稅招二三個homestay 好過上班。
我上網睇其實要包三餐。包水電。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

國民生產總值:7006

BKXmas勳章

Fatrix 發表於 16-10-30 08:51
收入是否不用報稅?

If cash in hand, may be ok for not paying tax, if the money from agency, I think is better to do tax.

Normally home stay should cover everything, like Internet, electricity and 3meals, also may be to responsibility to looks after the young one if they are younger than 16

大宅

BKXmas勳章

JamesFoo 發表於 16-10-30 06:59
If cash in hand, may be ok for not paying tax, if the money from agency, I think is better to do ta ...

剛睇到,咁可以收二個以内。
唔收agent 的是否代表可自己找學生?如自己找可在那裡找?

我聽以前香港朋友的小朋友住西人homestay.食方面真係好唔慣。其實找香港人找香港人家庭真的會好些。

睇來,都係asian學生多。
我家都是餐餐食飯的,咁可能就啱晒。

男爵府

Fatrix 發表於 16-10-30 06:51
收入是否不用報稅?
收入不用報稅, 可以自己找學生(網上招, 朋友介紹, 舊學生介紹).
Lunch 果餐係自己照顧自己, 冇人服侍, 要食 lunch 就自己買或煮.
學生要 pack lunch 都要自己做, 屋主冇責任包煮, 因實際情況每個學生返放學時間不同.
屋主可以有自己 full time job, 唔係全天候在家 stand by.
入得 home stay 住都要守家規, 屋主有權 reject 個學生.

大宅

BKXmas勳章

wiiabcd 發表於 16-10-30 08:26
收入不用報稅, 可以自己找學生(網上招, 朋友介紹, 舊學生介紹).
Lunch 果餐係自己照顧自己, 冇人服侍, 要食 ...

見呢個機構話要買食物比小朋友自己做lunch.
唔知係咪唔同機構有唔同rule.
但pack lunch都係有限錢。
但其實做homestay 都唔係好收入,不過叫做有個收入比吓雜費和bills.

男爵府

Fatrix 發表於 16-10-30 08:41
見呢個機構話要買食物比小朋友自己做lunch.
唔知係咪唔同機構有唔同rule.
但pack lunch都係有限錢。
我朋友嘅 homestay 做得好好, 雪櫃洗衣機都有2個,
雪櫃食物長期放滿, 學生可以自由飲食或自己煮,
早餐方面學生都是自己食自己做, 餐後自己放入洗碗碟機,
雖然話包2 餐, 但其實我朋友都話無所謂, 小朋友發育階段一定要有得食.

rule 係死嘅, 入到一間以利為先嘅 homestay 就慘, 一日可能得一餐咋.
我朋友親戚個女, 去著一個中東人屋企 homestay, 一家5口有2個BB,
真係日嘈夜嘈家無寧日, 每日只有晚餐, 比狗都唔食果種.

男爵府

我朋友16年前, 一開始就計劃買地建屋做 homestay,
當時佢地只有 20% 建屋費, 其餘是銀行貸, 兩公婆有 full time job.
從零開始, 錢滾錢, 投資買樓出租, 十年間就有4間屋賺咗幾十萬澳幣.
佢話係靠做 home stay 收 cash 賺錢.

男爵府

國民生產總值:7006

BKXmas勳章

wiiabcd 發表於 16-10-30 09:09
我朋友16年前, 一開始就計劃買地建屋做 homestay,
當時佢地只有 20% 建屋費, 其餘是銀行貸, 兩公婆有 full ...

其實homestay係一定兼錢,但係要專做,好似一個house,分十室房,做一兩個未必有jets

男爵府

JamesFoo 發表於 16-10-30 10:03
其實homestay係一定兼錢,但係要專做,好似一個house,分十室房,做一兩個未必有jets
...

我都覺得係, 1-2個學生冇乜錢賺, 做出租房好過.
所以我朋友間屋有6 個房, 5個房做homestay.

另一個朋友, 佢係單親媽媽,
在後園建 granny flat+車房 4房出租, 每星期 $1,000 收入.

又有一個單親媽媽 (在香港),
因為長期失業正準備過嚟 Sydney 租屋做 Homestay.

伯爵府

國民生產總值:19324

BKXmas勳章

據我所知 ( qld,其他省唔肯定 ) 一屋最多只可以 5 個無血緣關係人士共住,否則消防同 council 都會找麻煩,做 homestay 可以不在此限?
優悠在澳洲

大宅

BKXmas勳章

jump.jump 發表於 16-10-30 20:43
據我所知 ( qld,其他省唔肯定 ) 一屋最多只可以 5 個無血緣關係人士共住,否則消防同 council 都會找麻煩 ...

有咁奇怪的law? 咁以前一大班留學生租屋一起住點算,三對男女朋友住三房都起標。
就係想買大 d 屋做,但如做生意咁做咪全間屋好多人?

男爵府

國民生產總值:6757

BKXmas勳章

JamesFoo 發表於 16-10-30 10:03
...
咁似劏房?

大宅

BKXmas勳章

wiiabcd 發表於 16-10-28 11:00

請問你朋友住邊區,是否區都重要。
可否介紹agent.

男爵府

Fatrix 發表於 16-11-3 04:55
請問你朋友住邊區,是否區都重要。
可否介紹agent.
朋友住 st george area, 唔近火車站.你真係準備晒我先叫朋友介紹比你.
可能佢唔介紹我都唔知架.
但如果我做 homestay 佢一定幫我 settle 晒D嘢.

大宅

BKXmas勳章

wiiabcd 發表於 16-11-3 07:38
朋友住 st george area, 唔近火車站.你真係準備晒我先叫朋友介紹比你.
可能佢唔介紹我都唔知架.
但如果我做 ...

謝謝你,唔近車站都做到?
我見newspaper有 呢個agent.同之前post出來ozhome的agent 都差成10%.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎