用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 3|主題: 998

4個月奀B

複式洋房

國民生產總值:110

今日去磅重度高
體重5.88kg (成長線未到10)
長度62.5cm (成長線25至50)
一日奶量850ml (全人奶)
係咪太瘦? 有咩辦法谷肥少少
唔該曬

侯爵府

國民生產總值:22343

有冇埋身?有就多d埋身睇下佢肯唔肯食多d

複式洋房

我要做媽媽 發表於 16-10-14 22:12
有冇埋身?有就多d埋身睇下佢肯唔肯食多d

冇呀 次次埋身都唔食
一埋身就訓著 一放低就喊
宜家都係泵出黎

別墅

國民生產總值:867

我女都係一樣奀,仲輕過你BB我都揀緊奶粉俾佢想谷肥佢呀!

複式洋房

BBBDUCK 發表於 16-10-15 13:34
我女都係一樣奀,仲輕過你BB我都揀緊奶粉俾佢想谷肥佢呀!

食奶都唔算少 都唔明白點解唔長肉

別墅

回覆 jessiejayden 的帖子

就係囉,我奶奶話係我本身無營養啲奶係水黎唉,搞到我想俾奶粉佢

複式洋房

國民生產總值:462

我仔都係,由出世到E家6個月都係細粒!每次都在10的成長線上落!

複式洋房

BBBDUCK 發表於 16-10-15 14:46

就係囉,我奶奶話係我本身無營養啲奶係水黎唉,搞到我想俾奶粉佢

我屋企人都支持我餵人奶
但見佢唔長肉 就覺得有d緊張
知道人奶對佢最好 但又驚唔夠營養

複式洋房

TracyCheng929 發表於 16-10-15 18:22
我仔都係,由出世到E家6個月都係細粒!每次都在10的成長線上落!

你仔仔幾大呀? 食幾多奶?

侯爵府

國民生產總值:23849

盡量多D埋身
人奶都系有益D~

別墅

我奶奶都知人奶但佢覺得我無營養所以我果啲唔飽肚唔長肉依家一日一餐奶粉可能嘗試加多一餐
我好驚佢咁奀跌出生長線呀!

複式洋房

BBBDUCK 發表於 16-10-15 22:55

我奶奶都知人奶但佢覺得我無營養所以我果啲唔飽肚唔長肉依家一日一餐 ...

可能都要加餐奶粉比佢

別墅

你會考慮邊隻奶粉,我諗緊S26 illuma 邊個好

大宅

國民生產總值:3906

jessiejayden 發表於 16-10-16 10:47
可能都要加餐奶粉比佢

唔好放棄全人奶~
我都係全人奶媽媽,bb4個月大只得5.77公斤,6個月先6.26公斤,但食得玩得訓得好活躍,一樣比奶奶話人奶唔夠營養所以咁瘦,叫我餵奶粉....所以我都明白身邊人比既壓力,但我堅持一直全人奶,到6個月bb識爬,8個月識扶住張床自己行黎行去喇~我成日同自己講bb係瘦d,不過最緊要健康,bb到依加9個月大出過一次玫瑰疹發燒之外,每次打針都無發燒,我深信係因為全人奶令bb免疫力發展得好依加bb 9個月大,我同老公都明顯睇到bb面仔手仔腳仔都愈來愈多肉,過幾日去醫院覆診磅下先知實際重量我之前都曾經好擔心,睇完呢d母乳資料我更有信心去堅持一直全母乳

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

BBBDUCK 發表於 16-10-16 18:00

你會考慮邊隻奶粉,我諗緊S26 illuma 邊個好

我都有睇過s26
好似幾好

複式洋房

艾森 發表於 16-10-16 21:49

我仔仔又係好活潑 好肯玩好訓得
又成日笑同撩人講野
我其實都好爭扎比唔比奶粉好
但醫生同姑娘都叫我一係比佢食多d(但我個仔真係已經好夠飽 完全食唔落)
一係就要比奶粉
我都唔知點揀

大宅

jessiejayden 發表於 16-10-17 01:03
我仔仔又係好活潑 好肯玩好訓得
又成日笑同撩人講野
我其實都好爭扎比唔比奶粉好

我由4個月到6個月去健康院見醫生都答我,bb仍然係生長線內就無問題,無叫我比bb飲奶粉wo.....加上我囡連打針都無發燒亦証明抵抗力好好~大人有大中細碼係好正常既事,咁bb有大中細亦正常不過,細碼bb就係唔好?最緊要係bb健健康康

母乳= liquid gold

天然既母乳永遠係bb最適合最安全既選擇,世衛亦建議以全母乳餵哺最少6個月,最好係餵到兩歲,請三思三思....

複式洋房

但我呀仔就黎跌出成長線 好擔心

大宅

jessiejayden 發表於 16-10-17 14:50
但我呀仔就黎跌出成長線 好擔心

只要bb係生長線內都係正常既,上次回覆既資料圖中有,母乳餵哺既bb6個月大時係出世時體重2倍,一歲時係出世2.5倍就已經好標準,例如:bb出世6磅,6個月大係12磅,一歲係15磅已經好標準。
我囡囡9個半月琴日磅7.2kg,生長線係10同3之間,兒科醫生話囡囡各樣發展都無問題,好活躍又識扶住行又識撩佢講野,發展得好好。

奶粉bb一樣有肥有瘦,亦有生長唔理想既情況出現,可見增磅唔係轉一餐食奶粉就可以做到,但無人會質疑奶粉令到bb瘦,相反母乳bb瘦就被無數人質疑母乳有問題導致bb瘦....

相信媽媽一定知道母乳比奶粉好,所以辛苦堅持全母乳就係想比bb最好想bb健康,所以bb身型係其次,bb健康抵抗力好、發展得好更加重要~

人係哺乳類動物中最高等級最聰明,就係因為母乳令bb腦部發展得咁好,牛bb著重四肢發展,因為係野外生活要盡快發展四肢識行去生存,每種哺乳類動物既媽媽生產既乳汁都係為佢地既下一代度身製造。

考慮補奶粉前請花20分鐘~國際母乳顧問講解母乳對bb同媽媽既好處,母乳除左有重要既營養同抗體,對bb既情緒、心理、記憶、智力都有正面而長遠既影響
https://youtu.be/E4XStqd0Z7Y

別墅

國民生產總值:855

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章

補一餐jia
又不是戒母乳
最緊要媽媽放心又開心
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎