自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

SandyKL 發表於 16-10-15 11:10
同你老公投訴,俾壓力你老公,再唔得,直接同奶奶講,自己可以,唔使奶奶粗心,都係當佢係阿媽所以咁要求 ...

同埋我真係唔係好明,點解明明個bb係我生既,點解要當正好似係佢生甘?
最搞笑係我出院果日佢仲同我個女講你第一句說話要嗌嫲嫲先呀! 我心諗究竟個女係我生定你生?
Sorry講左,不過呻完舒服晒 Thanks!

珍珠宮

Pinky28 發表於 16-10-15 11:04
其實何止甘小事有條刺
未生之前同奶奶關係都ok ga,可能大家少見d,自從我生左之後就成日上黎,我坐月期間 ...

感同身受!我之前和奶奶都好好,自從生完老2就開始有隔閡⋯⋯佢每朝8點半黎晚上七點半走⋯有時想抖下唔煮飯會比佢哦

琥珀宮

Pinky28 發表於 16-10-15 11:24
同埋我真係唔係好明,點解明明個bb係我生既,點解要當正好似係佢生甘?
最搞笑係我出院果日佢仲同我個女講 ...
完全明你感受,身為媽咪點可能好似俾人搶咗咁,做奶奶唔識做

人真係好弊。呻吓對情緒健康,湊B係一件艱鉅任務,加油!

公爵府

Vinccy 發表於 16-10-15 11:24
感同身受!我之前和奶奶都好好,自從生完老2就開始有隔閡⋯⋯佢每朝8點半黎晚上七點半走⋯有時想抖下唔煮 ...

我99朝9晚9,我叫個仔入房佢先走,星期六日我有時想休息下叫呀仔睇peppa pig dvd,99要煲大陸劇,同個孫爭電視都唔肯返自己屋企睇

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

又唔一定話係樓主唔like奶奶先咁講嘅。

我舅母同我外婆感情好好,仲好過親母女,但都介意佢嗌我表弟做"阿仔"。外婆知道後亦識做,主動叫返我表弟個名。

其實比我都會有少少介意㗎 (不喜勿插)。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

是但啦,
我媽以前叫我名/亞女,
而家叫亞妹,又唔係成日見
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

屎囉⋯ 我有時叫我公司d下屬妹妹仔 有時都係叫阿女 阿女 咁叫! 原來會hard feeling架

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:唔想奶奶叫我個女做呀女

稱號啫,咁都要介意,有排唔得閒

伯爵府

suki.ywk 發表於 16-10-15 13:25
屎囉⋯ 我有時叫我公司d下屬妹妹仔 有時都係叫阿女 阿女 咁叫! 原來會hard feeling架
...

甘我呀姐都係叫我做呀女...

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我叫99做麻麻

子爵府

haileykiu 發表於 16-10-14 20:58
你唔like奶奶其實佢叫咩你都會唔like

世事都被你看透

男爵府

Pinky28 發表於 16-10-14 19:26
我覺得呀女呢個字係父母既尊稱,唔想奶奶都叫,可以有咩方法呢?點同佢講好呢?
...

其實佢都係錫你個女先會咁叫佢,又唔係難聽既稱呼,你咁都話接受唔到,你咁做人都幾辛苦!放鬆d啦!

侯爵府

Pinky28 發表於 16-10-15 11:04
其實何止甘小事有條刺
未生之前同奶奶關係都ok ga,可能大家少見d,自從我生左之後就成日上黎,我坐月期間 ...

或者你試下從另一角度睇件事,佢既方法未必啱用,但佢應該是出於好意才會講自己覺得最好的方法.
你啱用既就照跟,唔啱用既就意見接受態度依舊LOR.
總之多從好處諗佢都係出於好意鍚你囡囡,咁你自己都會覺得開心D.

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

叫你個女做阿妹,搞掂晒

男爵府

我b兩個月大,我99有4個仔,佢成日話我仔曳過當年佢4個仔,成日大大聲叫我b曳仔曳仔,我都吾中意。

首頁

尾頁

跳至