用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 40|主題: 75185

bb經常37.3度,係咪發燒?

複式洋房

國民生產總值:108

我囡囡9個月大,平時探熱多數37.1至37.4度,呢五日經常都37.4至37.7度之間,試過一次37.8,之後好快又跌番到37.4度左右,叫唔叫發燒呢?但佢又好精神,食得玩得。尿道炎會唔會keep住低燒唔高燒架?

王國熱話
何處買老人家紙尿片平?
尋找有牌上門針灸
上門私家看護
長者近來無大便

子爵府

國民生產總值:10709

其實超過37.5已經係有燒(可能岩初起) 。我囡幼稚園手冊寫明超過37.5唔入得學校要返屋企休息。
我囡本身都係體温高既人,不過多數都係37.2咁上下。通常去到37.5跟住好快就突然升高。

複式洋房

豬C9 發表於 16-10-14 21:30
其實超過37.5已經係有燒(可能岩初起) 。我囡幼稚園手冊寫明超過37.5唔入得學校要返屋企休息。
我囡本身都係 ...

佢就係有時37.7,但好快又跌番37.2 3,我先至不知所措,唔知係咪發燒,但摸佢唔興,同都多汗

大宅

國民生產總值:3333

CharlotteCPY 發表於 16-10-14 19:34
我囡囡9個月大,平時探熱多數37.1至37.4度,呢五日經常都37.4至37.7度之間,試過一次37.8,之後好快又跌番 ...

我仔由6個月起到兒家19個月都keep住晚晚高溫37.3-37.5,又係摸落唔慶,訓左又會落返36.5!晚晚都攪到我人都癲驚佢發燒

複式洋房

chuchuman 發表於 16-10-15 00:28
我仔由6個月起到兒家19個月都keep住晚晚高溫37.3-37.5,又係摸落唔慶,訓左又會落返36.5!晚晚都攪到我人 ...

我都就癲,不斷探熱!其實見到佢出緊牙,但最慘係我囡囡有尿道倒流容易尿道炎,我又好驚佢係尿道炎!

翡翠宮

國民生產總值:78986

你用咩方法探熱?

我淨係知肛探>37.5度至係發燒. 耳探額探要再高d體溫至係發燒, 網上有資料, 但説明書係最準. 同埋bb 用耳探額探冇咁準. 你check 清楚bb 係咪真係發燒先. 如果係低燒, 冇其他問題的話, 一般都係幫佢降溫就得.

大宅

國民生產總值:4168

CharlotteCPY 發表於 16-10-14 19:34
我囡囡9個月大,平時探熱多數37.1至37.4度,呢五日經常都37.4至37.7度之間,試過一次37.8,之後好快又跌番 ...

抄低d溫度去睇下醫生吧。

之前我小朋友都係咁,做檢查後發現係有過濾性病毒,食抗生素就好翻。

如你小朋友有尿道感染前科,最好快d睇下啦,因為倒流的話有機會感染腎臟。抽血就會檢到有無發炎之類。

大宅

國民生產總值:1269

回覆樓主:

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

謝謝大家我會再留意

複式洋房

國民生產總值:345

我同你情況好似,女女輸尿管及腎臟有d問題,平時體温亦偏高37.1-37.5,初初成日好擔心成日量體溫,好驚尿道定個腎有事,但之後見佢長期都係咁又正正常常咁就無再特別理。

複式洋房

國民生產總值:104

我女就係keep住低燒唔退,去檢查原來係尿道炎

複式洋房

monchhichijoyce 發表於 16-10-17 16:27

請問你bb果時低燒係幾度呀?

複式洋房

tcbytcbywong 發表於 16-10-17 16:09
我同你情況好似,女女輸尿管及腎臟有d問題,平時體温亦偏高37.1-37.5,初初成日好擔心成日量體溫,好驚尿道 ...

咁囡囡而家尿道同腎既問題點樣呀?
我一月會同bb做手術(emoji)好緊張

複式洋房

CharlotteCPY 發表於 16-10-18 00:44
請問你bb果時低燒係幾度呀?

37.8~38.2,後尾去左法國,最高都係38.5

複式洋房

CharlotteCPY 發表於 16-10-18 00:46
咁囡囡而家尿道同腎既問題點樣呀?
我一月會同bb做手術(emoji)好緊張

佢七個月大時瑪麗做過手術,手術之後檢查正常,但後來又向十個月大時發現有腎石,而家歲半偶然會知會佢腎石痛,可能年尾會安排碎石

複式洋房

tcbytcbywong 發表於 16-10-18 11:40
佢七個月大時瑪麗做過手術,手術之後檢查正常,但後來又向十個月大時發現有腎石,而家歲半偶然會知會佢腎 ...

點解咁細個會有腎石既?請問點發現架?

複式洋房

CharlotteCPY 發表於 16-10-31 12:10
點解咁細個會有腎石既?請問點發現架?

原因仍然不明當初係因為有血尿照超聲波先知

複式洋房

國民生產總值:154

育兒性格勳章 2015xmas

CharlotteCPY 發表於 16-10-15 00:40
我都就癲,不斷探熱!其實見到佢出緊牙,但最慘係我囡囡有尿道倒流容易尿道炎,我又好驚佢係尿道炎!
...

我BB有次出玫瑰疹還更嘅

大宅

國民生產總值:2619

monchhichijoyce 發表於 16-10-17 16:27
請問你個女燒左幾日? 我個仔又是低燒38~38.5, 5日啦, 我都很擔心.

複式洋房

wxmkin 發表於 16-11-17 17:17
請問你個女燒左幾日? 我個仔又是低燒38~38.5, 5日啦, 我都很擔心.

斷斷續續都11,12日架
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎