用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1135|主題: 868652

小朋友學小提琴,x苗定通x好

別墅

國民生產總值:822

兩間都近屋企,價錢相若,大家有冇意見!tks!

大宅

國民生產總值:2199

其實都是視乎個老師好唔好,同間琴行無甚麼關係。

wcpcelia    發表於 16-10-15 18:31

大宅

國民生產總值:2868

回覆樓主:

有心學就唔好去琴行,去揾個演藝既老師教好過,琴行果d教壞手勢

珍珠宮

國民生產總值:33524

醒目開學勳章

通x 的老師穩定啲,x苖的老師成日轉來轉去。

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

男爵府

國民生產總值:6266

義氣仔女 發表於 16-10-14 22:18
有心學就唔好去琴行,去揾個演藝既老師教好過,琴行果d教壞手勢

邊到揾?貴?

大宅

回覆樓主:

我唔知,因為我地係靠學校介紹既,費用偏貴,大約1000 一個鐘

伯爵府

國民生產總值:16971

演x都唔一定好,實力一定有,但唔係個個叻人都識教,樂器玩得叻同教得好係兩樣嘢唔對等。

通x會好過x苗,後者會有時搵個高級教低級,美其名俾個高級而又有意入行嘅學生攞經驗,你會唔會搏?有機會俾自己個仔女做人白老鼠?

總括:睇下有冇熟人介紹個口碑好嘅老師啦。真係冇就唯有試下,可能好好彩搵到個好。

珍珠宮

國民生產總值:38579

義氣仔女 發表於 16-10-14 22:25
我唔知,因為我地係靠學校介紹既,費用偏貴,大約1000 一個鐘

我仔2年前由零開始玩 viola,八月考8級,上星期收到成績,取了140/150。個老師又係$1000 per hour.

不過老師勁 chur.又好惡!..........小朋友要受得住!

但完全幫我慳$慳時間。

伯爵府

國民生產總值:17182

仲係 hea 教

伯爵府

國民生產總值:17182

wcandtt 發表於 16-10-14 22:52
我仔2年前由零開始玩 viola,八月考8級,上星期收到成績,取了140/150。個老師又係$1000 per hour.

不過 ...

1000?

大宅

molasses 發表於 16-10-14 22:41
演x都唔一定好,實力一定有,但唔係個個叻人都識教,樂器玩得叻同教得好係兩樣嘢唔對等。

通x會好過x苗, ...

演藝果d唔一定好,難道通利果d又一定好,無錯,演奏得好唔一定識教人,但你寧願選一個演奏好但未必教得好,定係好識教但演奏無保證既老師?教壞手勢既話就不如唔好學啦

so far我地學校只會比演藝級數既老師教本校學生,而本校學生大部份小六都係8級/演奏級,演藝級數既老師教得好唔好,有目共睹

每個人要求子女既音樂路都唔同,如果諗住玩下既,去琴行學當然ok, 如果係想認真學既,我對琴行老師質素就有點保留

利申:小女已進軍演奏級並在演藝深造中

伯爵府

義氣仔女 發表於 16-10-14 23:06
演藝果d唔一定好,難道通利果d又一定好,無錯,演奏得好唔一定識教人,但你寧願選一個演奏好但未必教得好 ...

我冇話通x一定好喎,只係樓主問通x同x苗,我只係話通x會較好。總括係要試,你女女好叻吖入到演藝,我冇話演藝差喎,只係話演藝出唔100%保證好。我喺呢行,大把朋友出自演藝,有個教中樂嘅甚至教到好幾個學生考試時當場被邀請參加優異生演奏會添,亦有遇過一齊共事嘅(某西樂),俾人背後話做壞晒演藝個名。所以我先提樓主唔係演藝出就寫包單好。一個好老師要好彩先遇到,就如你個女一樣遇到個好老師 教到佢有呢個成就。 明唔明我講乜?

伯爵府

義氣仔女 發表於 16-10-14 23:06
演藝果d唔一定好,難道通利果d又一定好,無錯,演奏得好唔一定識教人,但你寧願選一個演奏好但未必教得好 ...

另外,我請老師梗係請個識教啦,我唔係請個演奏家返嚟喎,仲有,教壞手勢就唔叫識教啦吓話?!自己手勢都錯根本唔叫識教人。自己演到天花龍鳳,但唔能夠傳承俾學生有用咩?相反,如果好識教到,能令到個學生融會貫通自己發揮到極致,咁對於一個老師,咁會稱職啲囉。

我再講,我冇話演藝出一定唔得,係話唔係出10個10個都好得!

大宅

molasses 發表於 16-10-14 23:14
我冇話通x一定好喎,只係樓主問通x同x苗,我只係話通x會較好。總括係要試,你女女好叻吖入到演藝,我冇話 ...

你講既野對我完全無意義,我有需要去明嗎?

我只係比意見樓主,不想同無謂人爭拗

伯爵府

義氣仔女 發表於 16-10-14 23:23

你講既野對我完全無意義,我有需要去明嗎?

我第一個回覆,都係俾意見樓主,亦都唔係同你拗。你可以覺得我係一個對你冇意義嘅無謂人,但我只係喺我嘅行業得嘅經驗俾意見樓主!

伯爵府

回覆樓主:

我建議你搵口碑好或者自己試下,係因為有好多琴行都有請演藝出嚟嘅老師。我唔引用嗰個jm啦,免得佢話我想同佢拗

大宅

國民生產總值:4889

wcandtt 發表於 16-10-14 22:52

不過 ...

2年考8級? 之前有冇學其它樂器

複式洋房

國民生產總值:157

難道演藝老師就不用去琴行教,個個都有私人地方?依家唔同十年前,現在好多琴行的老帥都係其他院校畢業,在各比賽獲不少獎項,受過不少専業的訓練,初學更不一定要$1000一堂果種囉

大宅

國民生產總值:2199

樓主可以考慮吓葉氏,聽說教學不錯,但一定要上班際再加私人班咁嘅模式上堂,雖然學費相對提高,但亦相對地確保質素....但如只想開心輕輕鬆鬆去學就未必適合

利申:我不是葉氏學,只參加合唱團,但以上是聽其他家長講

子爵府

國民生產總值:13092

畀面勳章

係青x琴行學了兩年, 晒了錢同時間。求其揾D靚妹來教
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎