婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 pigmei 的帖子

請問邊位醫生,我都是氣血筋骨不好

別墅

raakeltong 發表於 16-11-7 10:50
我有個開唔錯的中醫係葵芳, 你有興趣可以PM佢既資料比你~

Pls pm

伯爵府

chrischeung 發表於 17-2-9 16:39
回覆 dauling 的帖子

你可試下,葡萄提子乾,要大粒青色,不用洗,加gin酒浸七日,每日食八粒,我食左一輪 ...

鬆筋草聽過

但白色一粒粒未聽聞過是什麼東西呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:大家睇完大家選定的醫生後,緊記要堅持做運

原帖由 pigmei 於 16-12-16 發表
大家睇完大家選定的醫生後,緊記要堅持做運動,才可以KEEP住的.我本身係個氣血筋骨不太好的人,膝痛腳跟痛,腰 ...
可以詳細講下痛嘅原因及做d咩運動去強化肌肉嗎?謝謝!

子爵府

bobomia 發表於 17-2-18 12:26
可以詳細講下痛嘅原因及做d咩運動去強化肌肉嗎?謝謝!

我知的只是皮毛,不過我是親身經曆,而且真的有了好大改善,寫給妳參考下.

膝痛: 我是膝頭落樓梯時好痛已幾年,兩邊脹脹的,按時會痛,吃過葡萄糖胺得補充品,不太有效,醫師說是例牌貨,退化勞損軟骨磨損以致身體自然分泌液體,所以會脹,嚴重的要夫點藥加運動,不嚴重的運動(要堅持每天做)即可慢慢改善.

腳跟痛:有機會是腳跟長出了骨刺或足底筋膜炎,而我是長了骨刺,但不太嚴重,我是穿了幾年平底鞋造成的.

醫師說改善方法主要是要令血液循環好,血液經常經過腳跟膝頭,不通則痛,久而久之通了痛症就會改善,他介紹我做踏空單車的運動,動作是這樣的: 坐在一張穩陣的椅子上(我用餐椅打橫坐),上身微向後,腰要保持直,提起雙腿令至成個人成大V,然後做踏單車姿勢,當自己踏緊單車,記住腳向前時要去到膝頭直及咪腳尖,腳收回時腳尖又要反番上來,初時做力不夠可以自行調校下姿勢.也可以用雙手抓椅子兩邊借下力,每天最好做兩次,每組十下,3,到肌肉強左就可以連續做30,50下了.做幾個月妳會發現成條腿有力又FIRM,美腿生輝,連腰股都靚埋

另兩手叉腰蹲下彈起每次做10下也很有用.

D,希望妳睇得明另兩手叉腰蹲下彈起每次做10下也很有用.

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigmei 發表於 17-2-20 17:05
我知的只是皮毛,不過我是親身經曆,而且真的有了好大改善,寫給妳參考下.膝痛: 我是膝頭落樓梯時好痛已幾年, ...
謝謝分享!請問是否如下面那樣?

踩空氣單車
https://www.youtube.com/watch?v=uIgzjThld_k

子爵府

bobomia 發表於 17-2-21 14:03
謝謝分享!請問是否如下面那樣?
Yes, 不過要留意下,圖中腳伸展可以直多少少,記住咪腳尖,另當妳做耐左,有力左,可以轉90度坐,背稍微向後灣,做埋腹肌

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigmei 發表於 17-2-21 16:14
Yes, 不過要留意下,圖中腳伸展可以直多少少,記住咪腳尖,另當妳做耐左,有力左,可以轉90度坐,背稍微向後灣,做 ...
明白~唔該曬!

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigmei 發表於 17-2-21 16:14
Yes, 不過要留意下,圖中腳伸展可以直多少少,記住咪腳尖,另當妳做耐左,有力左,可以轉90度坐,背稍微向後灣,做 ...
問多少少,其實你上面的踏空單車主要作用是否加快血液循環,將血液因到腳底和膝蓋嗎?

如是,金雞獨立都可以引血下行,你可以參考下

中里巴人...引血下行三步曲:推腹敲帶脈,跪膝,雞獨立
https://www.youtube.com/watch?v=v48G3tWSesw

子爵府

回覆 bobomia 的帖子

踏空單車是要令血液循環令血像流水衝刷骨刺令其圓滑以至消失,血液同時會經過膝關節作潤滑作用,運動時當然係練埋肌肉,長期做修埋身。謝謝你的介紹,我也會試做。其實我乜都做,例如八段錦,yoga等,一齊加油

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigmei 發表於 17-2-21 22:05
回覆 bobomia 的帖子

踏空單車是要令血液循環令血像流水衝刷骨刺令其圓滑以至消失,血液同時會經過膝關節 ...
謝謝你詳細嘅講解,大家一起加油!

大宅

請問大家知唔知脚踝痛系乜原因?我先生就系脚踝痛。

大宅

rachelkwong 發表於 17-3-10 11:01
請問大家知唔知脚踝痛系乜原因?我先生就系脚踝痛。

有機會係筋膜炎
亦有機會係其他原因
你有咩徵狀?

大宅

jadejade1888 發表於 17-3-10 13:20
有機會係筋膜炎
亦有機會係其他原因
你有咩徵狀?
佢就系腳踝痛,佢每日大概行45分鐘,搽幾日紅花油又唔痛,唔搽幾日又痛。我還以為佢尿酸高

大宅

rachelkwong 發表於 17-3-10 15:18
佢就系腳踝痛,佢每日大概行45分鐘,搽幾日紅花油又唔痛,唔搽幾日又痛。我還以為佢尿酸高 ...

可能睇一睇醫生好
因為原因都好多
有機會係筋膜炎亦有機會係骨刺或者其他病症

別墅

raakeltong 發表於 16-11-7 10:50
我有個開唔錯的中醫係葵芳, 你有興趣可以PM佢既資料比你~

可P M我嗎

首頁

尾頁

跳至