用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 38|主題: 75185

返學坐唔定

複式洋房

國民生產總值:115

剛返N班一個月,老師就話佢坐唔定,同佢講嘢唔明老師講乜,無eye contact, 叫我帶佢去做評估。

佢啱啱先兩歲半,就咁話佢,又話佢喺同齡同學仔當中呢d問題比較出眾。

聽完個電話,我食唔安坐唔落,有無媽媽試過咁,有咩方法可幫到小朋友?

王國熱話
Happy Friday~ 太古食中菜,位位$60幾 ,仲要...
太子來發館粥底火煱及蒸蒸日上倫哥私房...
灣仔築地市場
鰂魚涌魚康怡廣場食龍蝦海鮮餐

侯爵府

國民生產總值:24174

同屋企人有無eye contact?講真老師一年見咁多小朋友,而且都讀過有關嘅嘢,同其他小朋友有唔同佢地會睇得出,所以你都係快d搵有關機構做評估

複式洋房

回覆樓主:

問過d醫生,佢咁細個做唔到評估

伯爵府

國民生產總值:18630

flora1123 發表於 16-10-14 22:49
剛返N班一個月,老師就話佢坐唔定,同佢講嘢唔明老師講乜,無eye contact, 叫我帶佢去做評估。

佢啱啱先兩 ...

如果老師講母語,有這些問題,確實需要評估

大宅

國民生產總值:2314

育兒性格勳章

佢啱啱先兩 ...

我個囡番學前班都係咁,那時2歲幾,因為咁我無幫佢報n班,而我囡那時重係唔係好識講野添,兩歲己排緊健康院等做智力評估,你可以先問問健康院,亦可上網找找協康,耀能等等的找資料先。

而家我囡就在朗研坊上堂,上左1星期叫做有番eye contact,上到堂,只係講野重未好好,都煩緊佢點interview.

其實一聽到這些消息,做父母總有些心up,但試下找些自閉症評估或揾多幾位專業人士見下個小朋友的,攞些意見係無壞的,自己都會放鬆啲,起碼見到其實還可以做到很多來幫佢再投入番上堂的環境。

複式洋房

jody4444 發表於 16-10-15 19:48
我個囡番學前班都係咁,那時2歲幾,因為咁我無幫佢報n班,而我囡那時重係唔係好識講野添,兩歲己排緊健康 ...

我當晚已經同佢去睇咗醫生,醫生話佢咁細個好難知佢係咪專注力不足,嚟緊仲會带佢去健康院同CAC見姑娘

聽老師咁講,我覺得唔會俾佢直升K

別墅

國民生產總值:562

flora1123 發表於 16-10-16 00:21
我當晚已經同佢去睇咗醫生,醫生話佢咁細個好難知佢係咪專注力不足,嚟緊仲會带佢去健康院同CAC見姑娘 ...

你係讀私校?
我小朋友都係坐唔定
返適應班時老師一個鐘講左十次請佢返埋位坐。果時我都好驚收到老師投訴。
唔知點解,慢慢佢無再離開位。
可能老師講野吸引佢既注意。

之前都有係一個centre幫佢做份評估
佢應該唔似會有注專力不足
要真係確診最快都5歲
你幫佢通過遊戲增加專注力

複式洋房

letterland 發表於 16-10-16 23:01
你係讀私校?
我小朋友都係坐唔定
返適應班時老師一個鐘講左十次請佢返埋位坐。果時我都好驚收到老師投訴 ...

我女9月先N班開學,啱啱一個月多d,老師就話佢有以上問題。所以我決定搵多幾個醫生睇佢。

佢平時玩遊戲可以專注十分鐘以上,可能課室多引誘,吸引到佢

但我始終覺得學校話佢有以上問題,實在快咗d,畢竟開學都係一個月多d

別墅

flora1123 發表於 16-10-17 12:08
我女9月先N班開學,啱啱一個月多d,老師就話佢有以上問題。所以我決定搵多幾個醫生睇佢。

佢平時玩遊戲可 ...

10分鐘已經好長
你都知道幼稚園課程每節最長得20分鐘

無辦法
可能一班30個小朋友
其他小朋友乖
就顯得你小朋友曳
如果老師都唔錫你小朋友
你考慮轉校
唔好影響到你個女

唔使再晒錢睇醫生
咁細唔會確診住

複式洋房

letterland 發表於 16-10-17 12:11
10分鐘已經好長
你都知道幼稚園課程每節最長得20分鐘

可能真係唔夠人手,一班22人(未計仲有d 11月開學的), 得2個老師,亦有可能想迫我女走,唔想佢直升K1,保住自己學校聲譽。

學校講到咁,我不得不擔心,講到佢比其實同齡小朋友差好多。所以令自己放心d唯有去睇下醫生,等專業人士去判斷或者有咩training可以做。

而家仲可以插班謮N嗎?

別墅

flora1123 發表於 16-10-17 12:20
可能真係唔夠人手,一班22人(未計仲有d 11月開學的), 得2個老師,亦有可能想迫我女走,唔想佢直升K1,保住 ...

Pm你

大宅

國民生產總值:2510

我個仔今年底就4歲,舊年佢超細B讀K1,開學2個月見家長,老師暗示佢有自閉,上學期尾見校長又話坐唔定,唔講嘢攪同學,我地覺得老師只顧催谷學術,冇愛心耐性教進度慢及年紀細學生,而且我個仔講嘢係比較差,3歲前係完全冇單字,我地覺得呢間學校唔適合佢就幫佢停左學,下學期轉左每星期返2日密集,返左半年,進步神速,宜家已經識講句子亦有問答,今年已轉番主流幼稚園,so far老師都OK佢表現。我認為如果揾到—間有愛心耐性幼稚園對細B或進度慢小朋友好緊要,我個仔第—間幼園如果肯花多少少時間去教佢,佢跟本唔使返密集,密集優性既地方就係師生比例小,老師可以花多D時間教每個小朋友,小朋友自然吸收好D,老實講,密集及語言治療呢D training 對真係有自閉嘅小朋友成效唔會很大,我見好多自閉小朋友就算返左幾年語言治療都係得單字,但係宜家D 幼稚園好多都唔願花時間照顧進度比較慢嘅學生,小朋友有少少問題就化到冇限大,唔係話自閉就話過度活躍,總之—大堆名詞就係叫父母自己揾地方攪掂,佢地只會教或照顧“冇乜嘢”嘅小朋友,如果唔係,坊間點會開到咁多私人密集中心啊,我寄語做父母要信自己直覺,其實小朋友有冇問題,做父母—定係最清楚。

大宅

國民生產總值:2510

我個仔今年底就4歲,舊年佢超細B讀K1,開學2個月見家長,老師暗示佢有自閉,上學期尾見校長又話坐唔定,唔講嘢攪同學,我地覺得老師只顧催谷學術,冇愛心耐性教進度慢及年紀細學生,而且我個仔講嘢係比較差,3歲前係完全冇單字,我地覺得呢間學校唔適合佢就幫佢停左學,下學期轉左每星期返2日密集,返左半年,進步神速,宜家已經識講句子亦有問答,今年已轉番主流幼稚園,so far老師都OK佢表現。我認為如果揾到—間有愛心耐性幼稚園對細B或進度慢小朋友好緊要,我個仔第—間幼園如果肯花多少少時間去教佢,佢跟本唔使返密集,密集優性既地方就係師生比例小,老師可以花多D時間教每個小朋友,小朋友自然吸收好D,老實講,密集及語言治療呢D training 對真係有自閉嘅小朋友成效唔會很大,我見好多自閉小朋友就算返左幾年語言治療都係得單字,但係宜家D 幼稚園好多都唔願花時間照顧進度比較慢嘅學生,小朋友有少少問題就化到冇限大,唔係話自閉就話過度活躍,總之—大堆名詞就係叫父母自己揾地方攪掂,佢地只會教或照顧“冇乜嘢”嘅小朋友,如果唔係,坊間點會開到咁多私人密集中心啊,我寄語做父母要信自己直覺,其實小朋友有冇問題,做父母—定係最清楚。

複式洋房

bettylovingbb 發表於 16-10-21 17:16
我個仔今年底就4歲,舊年佢超細B讀K1,開學2個月見家長,老師暗示佢有自閉,上學期尾見校長又話坐唔定,唔 ...

我完全同意你講法。我前日冒住三號風球带佢去太子見姑娘(我住港島), 姑娘同佢做test全部識做,姑娘d指令佢又明白,結果話佢認知語言大小肌肉發展都符合年齡嘅要求。果日已經濕晒身,條路又遠,見完完全無問題。果下我決定同B退學,因為開學兩個月,當中有假期同病咗無返,同埋開學頭半個月都係返一個鐘,借問老師對個小朋友有幾耐?基本上連個小朋友係咩性格都未清楚,只顧住學校聲譽,自我抬舉,根本上無完全清楚小朋友嘅需要,就覺得小朋友有問題。

所以嚟緊十一月阿B轉校,果間學校老師年紀比較大同埋好多家長,街坊話老師好有愛心,老師年紀大先有經驗。總之當初就同B揀呢間

見完姑娘當日濕晒身已經火起,決心同佢轉校,而學校話都可以收插班生,就當日攪掂晒d註冊,十一月等開學,希望有新開始

早知個結果係咁,我都唔冒住三號風球孭阿B去見姑娘

男爵府

國民生產總值:5947

ProAbsorb勳章 動物勳章

引用:Quote:bettylovingbb 發表於 16-10-21 17:1

原帖由 flora1123 於 16-10-22 發表
我完全同意你講法。我前日冒住三號風球带佢去太子見姑娘(我住港島), 姑娘同佢做test全部識做,姑娘d指令佢 ...
你乜姑娘check him?

複式洋房

yaubb2014 發表於 16-10-22 08:51
你乜姑娘check him?

咩叫乜姑娘check???

男爵府

國民生產總值:5947

ProAbsorb勳章 動物勳章

引用:Quote:yaubb2014 發表於 16-10-22 08:51 你

原帖由 flora1123 於 16-10-22 發表
咩叫乜姑娘check???
I mean是否健康院護士check.....醫生先準確喎……

複式洋房

yaubb2014 發表於 16-10-22 13:17
I mean是否健康院護士check.....醫生先準確喎……

因為健康院係姑娘check咗先,覺得真係有問題再排期見醫生。亦有搵私家check咗

大宅

國民生產總值:3319

flora1123 發表於 16-10-22 19:14
因為健康院係姑娘check咗先,覺得真係有問題再排期見醫生。亦有搵私家check咗
...

想問下你私家邊到check 呀?

複式洋房

國民生產總值:290

佢啱啱先兩 ...
我個囡返左N差不多1個月, 都係唔肯坐, 上堂喊下停下, 周圍行黎行去, 佢剛剛2歲, 11月入學的。問過老師佢咁樣係咪正常, 佢話以呢個年紀咁細係正常, 所以我冇特別迫佢要坐定定。BTW, 佢果班應該得我個囡唔肯坐, 不過老師冇話投訴佢呢個行為, 只係隔幾日又打俾我UPDATE上堂情況。阿囡講野都係2-3個字, 仲未係講句子, 不過佢明大人講咩,但未必下下肯跟指令, 有自己想法。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎