用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 9|主題: 24239

好唔想同99住呀! 係米好衰呀?!

男爵府

國民生產總值:6093

老公話99老啦, 就來行唔到, 不如搬來一齊住. 我一口拒絕. 我話如果行動唔方便米請個人照顧佢囉. 家用比少D我. 我要湊仔同做家頭細務, 一定無時間同心情照顧一個行動不便既老人家. 仲有, 大家不嬲唔岩KEY. 一齊住死緊. 佢又中意食煙...我又接受唔到佢係屋企食煙.! 如果真係搬來, 我一定會一日14小時唔係屋企. 自從小朋友出世後, 同C6已經水火不容. 佢阿媽再搬埋來, 應該會分居.....或者經常返外家(不過我連自己父母都唔可以一齊住....佢地真係好煩好煩...好長氣.....).

但是, 99咁老, 一個人住又好可憐. 好煩呀!!!!!

王國熱話
真空煲燉湯
紅燒肉
吐司白麵包點解切到爛哂
Bruno hot plate 邊度有現貨?

大宅

國民生產總值:1664

引用:老公話99老啦, 就來行唔到, 不如搬來一齊住

原帖由 cocokan2004 於 16-10-15 發表

老公話99老啦, 就來行唔到, 不如搬來一齊住. 我一口拒 ...
不嬲唔岩key,仲搬埋一齊住,簡直係自殺式行為。。。仲要係屋企食煙,對唔食既人泉講好大影響,仲要你有小朋友添。。能力許可,梗係請個工人俾佢,最多多啲去探佢

Jolin_Yuen    發表於 16-10-19 12:36

男爵府

國民生產總值:7061

cocokan2004 發表於 16-10-15 01:17
老公話99老啦, 就來行唔到, 不如搬來一齊住. 我一口拒絕. 我話如果行動唔方便米請個人照顧佢囉. 家用比少 ...

勉勵無幸福
明知相處唔到唔好一齊住
寧願搬屋搬近d 99
請個工人照顧佢

複式洋房

國民生產總值:403

回覆樓主:

唔覺得衰,唔同住唔等於不孝,要同99住冇晒私人空間,仲要照顧佢?可以請工人幫手,多d過去睇佢。如果c6覺得個老婆唔想同佢媽住係不孝,當初請唔好結婚,唔好害人啦。

大宅

國民生產總值:2445

回覆樓主:

有距離先可以維持禮貌
岩都唔一齊住啦,何況唔岩,最多你地多啲關心佢

wcpcelia    發表於 16-10-18 16:40

男爵府

國民生產總值:9291

食煙
自己阿媽都唔會同佢住
有幾衰

伯爵府

國民生產總值:19270

你老公想當你做工人咩。我奶奶已經係行動不便,我曾經住過一排,搞到關係好差好憎佢。宜家搬開左但近,關係先好返。同佢住果排成個人都瘦左!
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

國民生產總值:2763

咁你預咗要分居都得啦
男人明知個老婆同老母唔啱都要咁樣提議
個老婆已經輸咗三分一
好多時佢地會覺得自己老母個份量係重過個老婆
老婆可以搵過個
但係老母得一個
呢個道理係我媽同我細佬講....

子爵府

國民生產總值:13563

xavierma215 發表於 16-10-15 07:35
咁你預咗要分居都得啦
男人明知個老婆同老母唔啱都要咁樣提議
個老婆已經輸咗三分一
咩等d白痴男人去揾過個肯喺佢屋企做煮飯婆一腳踢兼服侍埋個行動不便嘅老人囉.佢以為d女人嫁入呢種狀況嘅家庭=嫁入大劉屋企呀?
叫佢唔好做嘢去盡孝道吧.

男爵府

回覆 xavierma215 的帖子

分居我完全唔假意,個仔跟我就得啦。不過c6應該唔會,佢都唔捨得個仔。

子爵府

國民生產總值:14799

樓主做得好,我支持你
好多長者都糸得自己一個人住,又有病,未又糸咁過,如果要同99住,我會放棄呢個男人,呢個世界吾會冇左邊個吾得

男爵府

國民生產總值:9159

回覆樓主:

樓主做得啱,拒絕得好。寧願多的去探佢,煮埋飯送過去,都唔好一起住。要照顧,你同你的兄弟jm輪流去照顧。唔好咁自私,推俾心抱

子爵府

國民生產總值:12801

xavierma215 發表於 16-10-15 07:35
老婆可以搵過個
但係老母得一個
無錯啦....不過老婆可以令佢無左一半身家 ?

大宅

國民生產總值:2763

cocokan2004 發表於 16-10-15 10:07
回覆 xavierma215 的帖子

分居我完全唔假意,個仔跟我就得啦。不過c6應該唔會,佢都唔捨得個仔。 ...

咁就要睇下你識唔識去運用呢隻棋啦

子爵府

國民生產總值:10256

我覺得岩喎,寧願去探99探得密d都唔同住
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

多謝大家意見。我知點做啦。

男爵府

回覆 fattymama 的帖子

我成日都同c6講,我同你加埋個仔住已經係極限。再加任何人都頂5住。 包括我屋企人。如果一定要個老婆同99夾,快去搵第2個。唔阻你。不過記住同人講明條件先,5好害人。

子爵府

國民生產總值:12801

很正常呀 ......有誰願意同99住呀 ?

男爵府

回覆 lovececing 的帖子

我們住得好近, 搭幾分鐘到. C6 成日去睇佢.

大宅

國民生產總值:2407

cocokan2004 發表於 16-10-15 11:33
回覆 fattymama 的帖子

我成日都同c6講,我同你加埋個仔住已經係極限。再加任何人都頂5住。 包括我屋企人 ...

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎