用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 7130|主題: 869951

有人介意99叫個女做阿女,咁如果咁呢?

男爵府

國民生產總值:9407

如果有人要自己仔女叫爺爺嫲嫲公公婆婆做阿媽阿爸呢?
我自己好介意,而我爸就成日叫我女叫我媽做阿媽

大宅

國民生產總值:4456

咁搞笑?
咁你個女點叫你阿爸啊?

公爵府

國民生產總值:26251

畀面勳章 BK Milk勳章

邊個湊你個女多?你爸爸會不會在諷刺緊婆婆做的事比媽媽多,更像她媽媽?

大宅

國民生產總值:2447

回覆樓主:

想像唔到呢個情況

男爵府

引用:邊個湊你個女多?你爸爸會不會在諷刺緊婆婆

原帖由 cissie 於 16-10-15 發表
邊個湊你個女多?你爸爸會不會在諷刺緊婆婆做的事比媽媽多,更像她媽媽?
...
我湊多 我行開下先我媽湊 我女好痴我 不知其用意但對我黎講有啲不爽

男爵府

引用:咁搞笑?咁你個女點叫你阿爸啊?

原帖由 sillykaka 於 16-10-15 發表
咁搞笑?
咁你個女點叫你阿爸啊?
佢未識講野 但我地教佢叫阿公
係唔知點解我爸要我女叫我媽做阿媽

大宅

國民生產總值:3671

Joant 發表於 16-10-15 01:50
如果有人要自己仔女叫爺爺嫲嫲公公婆婆做阿媽阿爸呢?
我自己好介意,而我爸就成日叫我女叫我媽做阿媽:igiv ...

只有明白那種尷尬的,才能明白你感覺的問題出在那兒。

隔離的問題是針對99,但其他人提出以“阿女”做稱謂又冇問題

如果我先生跟我仔叫我做“媽咪”,應該俾我省到“立立令”;另一方面,有人以“大仔”形容老公, 我毛管會侗起來。

大宅

國民生產總值:1544

brindlewin 發表於 16-10-15 02:09

隔離的問題是針對99,但其他人提出以“阿女 ...
同意

王國長老

國民生產總值:45572

好媽媽勳章 王國長老

呢d情況好少啦!反而大把人叫自己老婆同老公做媽咪daddy, 跟d仔女叫咁啦。

大宅

國民生產總值:1363

回覆樓主:

依D咁複雜家庭,系咪通常比在較低下層多出現?

男爵府

國民生產總值:8682

咁又真係唔同呀, 做大人, 長輩好多時當身邊d細路都係自己d 仔仔女女呀, 亞妹細路, 但亞媽叫有一個, 你做細路時都唔會個個大人叫亞媽啦, 比我都會不爽, 係咪你baba 鄉下興

男爵府

國民生產總值:9731

brindlewin 發表於 16-10-15 02:09

隔離的問題是針對99,但其他人提出以“阿女 ...
老公叫大仔,是呻緊老公咩都要提要照顧,感覺似多個身型年紀大的仔,呢個講法我接受

洋房

國民生產總值:76

回覆樓主:

咁會搞亂哂小朋友嘅人物角色。

wcpcelia    發表於 16-10-16 09:31

禁止訪問

國民生產總值:4672

侯爵府

國民生產總值:20373

動物勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

SAY NO

大條道理同你媽講

阿女會CONFUSED...明明書本教倫理關係唔係咁,你都唔想佢教考試因為咁而答錯無分MA

我未結婚的朋友,唔LIKE被人叫阿姨,成日要我仔女叫姐姐

我小朋友仲細.....我會同朋友講,係佢地的世界,讀緊書的人仲可以叫姐姐

大宅

國民生產總值:4719

玩具勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

吓,咁都得,極怪羅。。。。。

琥珀宮

國民生產總值:198722

畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

haileykiu 發表於 16-10-15 01:55
想像唔到呢個情況

大宅

國民生產總值:2531

我62叫我女做X小姐(姓氏),好似外人噤⋯⋯

侯爵府

國民生產總值:21426

回覆樓主:

會介意 討厭99自己會介意 好正常

大宅

國民生產總值:3671

smiletigger 發表於 16-10-15 10:15
老公叫大仔,是呻緊老公咩都要提要照顧,感覺似多個身型年紀大的仔,呢個講法我接受 ...

所以我覺得係個人感受。
我唔會叫佢做大仔,係真心覺得我係同個成人結婚唔兒嬉,佢要妻子代替母職,我會請99收留返佢
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎