用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 367|主題: 48970

想問下除左照結構,T21同唐氏,仲有咩checking係必做架?

別墅

國民生產總值:814

如題

複式洋房

國民生產總值:379

NIFTY

別墅

國民生產總值:795

nataliecyp 發表於 16-10-15 08:33
NIFTY

做t21點會又做nifty?

子爵府

國民生產總值:10476

回覆 kwan25 的帖子

應該無喇

男爵府

國民生產總值:8982

其實做左T21都可以唔洗做唐氏

大宅

國民生產總值:2607

natalie520 發表於 16-10-15 18:33

我覺得唐氏抽血可以驗埋其他野,幾有用

大宅

國民生產總值:1267

留意下政府有無俾期你驗糖尿病!正常24-28週驗,但好多時見你唔係high risk group就唔會俾期!

如果你發現bb大得好快,自己重好多,都值得出私家驗下糖尿病!

另外就到35週政府會幫你驗乙型鏈球菌

男爵府

Jenny_lau 發表於 16-10-15 18:50
我覺得唐氏抽血可以驗埋其他野,幾有用

其實唐氏只會抽一支血,我明你驗埋其他野係咩意思。我第不胎直接去醫院產檢,第一次去醫院就係照唐氏,咁果日佢抽左我4,5筒血;到而家第二胎我去健康院產檢,第一次去健康院已經抽左我4支血,之後去照唐氏只係抽一支。

大宅

natalie520 發表於 16-10-15 20:33
其實唐氏只會抽一支血,我明你驗埋其他野係咩意思。我第不胎直接去醫院產檢,第一次去醫院就係照唐氏,咁 ...

你抽咁多有咩用

男爵府

Jenny_lau 發表於 16-10-15 23:33
你抽咁多有咩用

姑娘話抽黎驗幾樣野架,地貧,愛滋,乙型肝炎,血型

大宅

natalie520 發表於 16-10-15 23:40
姑娘話抽黎驗幾樣野架,地貧,愛滋,乙型肝炎,血型

我意思都係驗呢啲呀,不過都係1次過抽幾支,係醫院抽,可能我記錯掛

男爵府

Jenny_lau 發表於 16-10-15 23:48
我意思都係驗呢啲呀,不過都係1次過抽幾支,係醫院抽,可能我記錯掛

我第一胎都係醫院抽幾支,第二胎因爲去健康院檢查先,所以佢幫我抽左先掛

別墅

國民生產總值:553

natalie520 發表於 16-10-15 18:33

除咗要做t21, 另外一定要驗孕娠糖尿, 另外順產都會驗b鏈球菌。 如果去私家醫院一般會建議你驗齊曬, 診所就唔一定,可能要自己開聲。

男爵府

winnydepp 發表於 16-10-19 18:12
除咗要做t21, 另外一定要驗孕娠糖尿, 另外順產都會驗b鏈球菌。 如果去私家醫院一般會建議你驗齊曬, 診所 ...

政府就個個都會驗b鏈,糖尿就睇你係咪高危

別墅

國民生產總值:814

回覆樓主:

我想問甘度頸皮係屬邊part呢??依個係政府會包定要自己去私家做?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎