用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 359|主題: 869972

想識吓朋友,做吓義工

大宅

國民生產總值:1776

有無人有興趣?

我本身唔多朋友,另一半輪班,我weekend放假,佢多數返工,真心想識吓朋友擴闊吓生活圈子,一齊做啲有義意嘅野!!

大宅

國民生產總值:1199

邊類型義工?我都想做好耐

大宅

國民生產總值:1497

你地會唔會有興趣參加平等分享行動?同佢地一齊'放火'?幫下街邊年紀大既'VIP'
If you never abandon,I will in life and death

大宅

whoami? 發表於 16-10-15 09:40
你地會唔會有興趣參加平等分享行動?同佢地一齊'放火'?幫下街邊年紀大既'VIP' ...

有啊,你做緊嗎?

大宅

QQ6543 發表於 16-10-15 09:28
邊類型義工?我都想做好耐

無特定,派飯啊,探老人家,環境保育都ok,我旨在幫人幫自己。

wcpcelia    發表於 16-10-16 09:29

寶石宮

國民生產總值:326740

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

做義工是為左識人

大宅

1928mickey 發表於 16-10-15 09:54
做義工是為左識人

你想講咩,不如講白啲....
btw, 我唔係想識朋友嚟sale野
擴闊社交圈子,簡做義工,幫人幫自己,我覺得幾好。

伯爵府

國民生產總值:16245

1928mickey 發表於 16-10-15 09:54
做義工是為左識人

無論動機是什麼,肯參與付出都是好事吖。
而且樓主 識朋友又唔係為得咩實際好處,只是希望與人有多些聯繫,做義工可有意義地打發時間啫

複式洋房

國民生產總值:377

有興趣呀!
我認為生活係個社區入面
就需要大家互助互愛為社區出一分力
雖然咁講好老土
但係宜家比起以前真係少左一份睦鄰關愛既精神

其實做義工一來可以服務社會
二來可以幫助自己,例如擴闊社交圈子、增加社區參與,總好無聊hea過丫

大宅

國民生產總值:1199

janjan_1312 發表於 16-10-15 09:49
無特定,派飯啊,探老人家,環境保育都ok,我旨在幫人幫自己。

我剛無野做,都想做下義工,邊做邊搵。有咩途徑可以做?如果時間地點就倒我樂意做。

男爵府

國民生產總值:5615

熱血勳章

回覆樓主:

我都有興趣做下義工喎!

大宅

國民生產總值:1497

janjan_1312 發表於 16-10-15 09:47
有啊,你做緊嗎?
你地可以係FACEBOOK SEARCH "平等分享行動"
If you never abandon,I will in life and death

大宅

ricecooking 發表於 16-10-15 10:01
無論動機是什麼,肯參與付出都是好事吖。
而且樓主 識朋友又唔係為得咩實際好處,只是希望與人有多些聯繫 ...

Thanks

大宅

margaretlam2016 發表於 16-10-15 10:04
有興趣呀!
我認為生活係個社區入面
就需要大家互助互愛為社區出一分力

我都認為係....做義工同人交流吓,多啲interactive好啲。

大宅

QQ6543 發表於 16-10-15 10:06
我剛無野做,都想做下義工,邊做邊搵。有咩途徑可以做?如果時間地點就倒我樂意做。
...

http://www.volunteering-hk.org/tc/joinvolunteering

我啱啱登記咗義工網,希望佢快啲搵我啦

複式洋房

國民生產總值:377

janjan_1312 發表於 16-10-15 10:24
我都認為係....做義工同人交流吓,多啲interactive好啲。

同埋會改變自己一d諗法
以前會覺得自己去幫人
但做落會發覺做義工過程
其實係互相影響
譬如係老人家身上搵到好多大智慧同學懂謙卑
亦都可以發現自己既強弱項
更加了解自己

大宅

whoami? 發表於 16-10-15 10:15
你地可以係FACEBOOK SEARCH "平等分享行動"

Like咗,佢地都唔係經常性update,對上個po都6月了,我無add錯嗎?

珊瑚宮

國民生產總值:122722

janjan_1312 發表於 16-10-15 09:05
有無人有興趣?
我本身唔多朋友,另一半輪班,我weekend放假,佢多數返工,真心想識吓朋友擴闊吓生活圈子 ...

去本社区的婦女中心。

去本社区的家庭福利處。

參加健體處活動。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

margaretlam2016 發表於 16-10-15 10:29
同埋會改變自己一d諗法
以前會覺得自己去幫人
但做落會發覺做義工過程

你參加開㗎? 介唔介意講咩組織? 邊度搵? 我宜家上網淨係search 到義工網咋。

http://www.volunteering-hk.org/tc/joinvolunteering

別墅

國民生產總值:501

回覆樓主:

其實大家仲可以參加(義務工作發展局)或(聖雅各福群會)做義工,前者要交會費100元,但義工服務多元化過(義工運動),聖雅各有一個要(後顧無憂)既長者服務!係探訪區內獨居長者!又或者大家可以在自己區內的長者中心,社區中心申請做義工!例如係救世軍、明愛、青協、鄰舍附導會、麥理浩社區中心等等.....希望多D人關心基層&老人家!又可以帶埋仔女、老公假日做義工係好有意義的活動!又唔會阻大家太多時間!做義工以為自己去幫人,其實係人地幫自己就真!希布
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎