用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 543|主題: 878606

備案嘅意思?

大宅

國民生產總值:1471

2017勳章 BKXmas勳章

其實備案(報警)係咪即係未有捉夠證據,仲未告到嗰個人咁解呢?

複式洋房

國民生產總值:319

BKXmas勳章

備案呢2個字。其實係警察立場係nothing.
啲人成日有乜芝麻綠豆事都鍾意講比警察知,根本係無刑事成份既,警察又唔會跟進既。
你走黎同警察講,警察入入入入哂報案人講既廢話入電腦。比返個報案編號報案人byebye

咁樣啲人叫備案。
在警察立場,有刑事會調查,無刑事就無案查。
無備案呢樣野既

不過而家香港人乜都鍾意報警。三日柯唔出屎都要搵警察,警察高層又白痴來者不拒。
就幫你打二個字入電腦喇

珍珠宮

國民生產總值:30901

BKXmas勳章

引用:備案呢2個字。其實係警察立場係nothing.啲

原帖由 係咁易啦 於 16-10-15 發表
啲人成日有乜芝麻綠豆事都鍾意講比警察知,根本係無刑事成份既,警 ...

男爵府

國民生產總值:6695

BKXmas勳章

男爵府

國民生產總值:7523

BKXmas勳章

回覆樓主:

備案=無意思,但一般人好喜歡做呢樣嘢

版主

國民生產總值:99675

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

無備案架。報警就報警。之前朋友同樓下醉酒佬衝撞,警察局講嘅

大宅

國民生產總值:1471

2017勳章 BKXmas勳章

係咁易啦 發表於 16-10-15 11:26
啲人成日有乜芝麻綠豆事都鍾意講比警察知,根本係無刑事成份既,警 ...

我自己都係咁樣諗,但身邊啲人就叫我去備案先。但我覺得如果我去報警,咁差人淨係幫我備案而唔捉人嘅話,咁有乜意思喎。我想嘅就係差人捉佢,我想佢受到懲罰。宜家真係好無奈,知道犯人係邊個,但證據又唔充分,好似耐佢唔何咁
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎