用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2250|主題: 869639

老人家搵後輩麻煩  

大宅

國民生產總值:1971

大家屋企有冇長輩係咁?
無論你做咩野佢都覺得你唔夠好,
但你一唔做佢就會周圍同親戚說你的不是,
令你受眾親友唾罵?
我真係唔知點同呢類老人家相處
求指教
利申:不是6299

珊瑚宮

國民生產總值:122697

fxxaa82 發表於 16-10-15 10:23
大家屋企有冇長輩係咁?

以前的長輩尢其是中國人, 不懂贊賞年青的。
把目標 set 的高, 老覺得不足, 不是的, 目的希望年青人進步。
傳統 老一輩几乎沒有贊而是批評的多。

時下年青才會贊美孩子。

我地做好自己。 明白長輩對自己期望。 遇上困難多和長輩申訴, 令長輩明白自己.... 多一分體諒。
表達自己想法。少D 被人誤解

lovingfridayli    發表於 16-10-16 11:26
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

國民生產總值:3571

fxxaa82 發表於 16-10-15 10:23
大家屋企有冇長輩係咁?

即係咁,佢嘅批評你點回應,直斥其非還是唔理睬?
佢去親友處唱/呻,果啲人都識你兩個才回出口話你,你又點回應?如果你有理據,說出道理,冇理由全部人跟佢一樣“萌塞無理”,或一面倒偏幫佢。
或許有個具體例子才能分析點解決。

洋房

國民生產總值:76

回覆樓主:

我老公個家姐。。。最憎。。。

大宅

333s 發表於 16-10-15 10:35
以前的長輩尢其是中國人, 不懂贊賞年青的。
把目標 set 的高, 老覺得不足, 不是的, 目的希望年青人進步 ...

我口中個位老人家有雙重標準 重男輕女 令我心有不甘
例如佢成日話我唔搵佢唔理佢 但我早兩日先搵完佢
老實講 日日搵都唔知有咩好講 打去問候 佢又好唔耐煩咁應你 老實說 真係唔多想搵
但當我問:「點解堂呀哥(冇家庭子女)唔搵你你都冇罵佢既?」
(心想:但我大住個肚又有自己家庭 咁多野要顧
你又對我要求咁高 仲周圍同人講話我唔孝順你
搞到個個成日都打黎同我講:呀麻又話你唔搵佢啦
快d搵佢啦! 我壓力真係好大 次次同佢對話都好唔開心 因為呀麻態度俾我既感覺係我唔鐘意同你講野 但你唔打黎就係你冇孝心)
跟住老人家就話啦:「人地係男仔呀嗎
你唔係同d衰既比下話?」
但好既我又比唔起
人地搵到錢 個個月幾千蚊家用咁比老人家
我負擔不起 只有過年過節俾錢 送禮物
老人家就成日係我面前話:「其他孫個個月都俾幾千蚊我架 真係孝順 你呢d人都係冇用架啦」
然後講講下老人家發覺自己兜唔到 俾人識穿佢重男輕女呢 就發難cut線
我同返家人講:點知個個都話我點解頂撞老人家
話我講野唔經大腦 激親老人家點算 老人家有咩事我過唔過意得去?
唉 我唔開心左成晚 問題真係出自我身上?
我都大緊肚 但成日俾長輩找我麻煩
我煩完呢完煩個樣 都好影響心情 影響到bb ga bo
到時生個苦瓜乾出黎 我又可以怪邊個?

大宅

brindlewin 發表於 16-10-15 10:41
即係咁,佢嘅批評你點回應,直斥其非還是唔理睬?
佢去親友處唱/呻,果啲人都識你兩個才回出口話你,你又 ...

佢地個個都叫我唔好同老人家計較 因為老人家都已經90歲 近排身體又唔好

wcpcelia    發表於 16-10-15 18:31

大宅

fxxaa82 發表於 16-10-15 11:01
佢地個個都叫我唔好同老人家計較 因為老人家都已經90歲 近排身體又唔好
...

我初頭選擇忍
後來忍無可忍 因為老一家講一句 就有千千萬萬把口話我唔好
我就問老人家 點解要為難我 個個你唔話 係話我一個
然後家人知道之後 又罵我 話我講野唔經大腦
點解我做咩都係錯既?

子爵府

國民生產總值:12432

我老豆因兩個囡唔冼佢理,所以向出面搵麻煩比兩個囡,現在我老豆巳不在!

珊瑚宮

國民生產總值:122697

我老媽... 會賴, 也會屈我。令我痛苦。至后病到几次。

我有事打比佢電話又听不了 。只能吞下去。

我最討厭被人賴的。 偏又常被人賴。 算黑仔吧。
自己無法控制就由人地怎么說吧。

davywm    發表於 16-10-15 13:05
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

琥珀宮

國民生產總值:182781

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:大家屋企有冇長輩係咁?無論你做咩野佢都覺

原帖由 fxxaa82 於 16-10-15 發表
大家屋企有冇長輩係咁?
唔係自己父母都費時理佢

333s    發表於 16-10-15 13:05

男爵府

國民生產總值:8750

畀面勳章

回覆樓主:

不如你少d搵佢,佢似當你係出氣袋喎

水晶宮

國民生產總值:62226

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我媽

大宅

good_pig 發表於 16-10-15 11:08
唔係自己父母都費時理佢

我麻麻係我細個個陣真係對我好好
但到我大個左 呀麻都變左
身邊既人都個麻麻性格好難頂
但佢地又會話:「你細個個陣佢咁錫你,
呢d係你欠佢架!幾難頂都好 你當還債囉。」
唉 呢d係唔係叫針唔吉到肉唔知痛呢?
同你做任何野為了討好她
但她不領情 仲要同人講你唔好
其實到最後你真係會咩都唔想做架
吃力不討好

水晶宮

國民生產總值:56037

hashtag影視迷勳章 2015xmas

比我暫時唔會打比佢,以免影響心情,反正講咩都比人話

侯爵府

國民生產總值:21016

引用:Quote:good_pig+發表於+16-10-15+11:08+唔

有時老人家晚年性格大變佢都唔想,係腦退化,佢都唔想。你家人都唔係認同老人家行為,只係改變唔到佢,唯有你可以遷就,可以既話對佢好啲啦,都冇幾多年了。

琥珀宮

國民生產總值:182781

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-15 11:08 唔

我覺得呢d堅煩三姑六婆

子爵府

國民生產總值:11217

引用:大家屋企有冇長輩係咁?無論你做咩野佢都覺

大家屋企有冇長輩係咁?
有,我媽媽就係d咁既人,但佢只係對我係咁,好似我做乜都係錯。我做,佢會話我做得唔夠好,但永遠唔會話連做都唔做個d。無言了,我真係唔識同佢相處。

davywm    發表於 16-10-15 13:05

大宅

cheechi 發表於 16-10-15 11:12
不如你少d搵佢,佢似當你係出氣袋喎

我都覺得我變左出氣袋 所以少左搵佢
跟住呀麻就同我爸爸同家姐講
話我唔孝順 唔搵佢 嫁左人就唔理呀麻
種種壓力下我又搵多左呀麻
但次次打俾呀麻 呀麻都冇話會開心
D態度仲超差
可惜冇人體諒我
仲叫我唔好同老人家計較 我都想當冇野 但真係好難頂啊我覺得聽完呀麻講完我壞話之後就罵我既人 都係縱容緊呀麻呢種行為 佢一呼百應 從中獲得他人注意力 我就變左炮灰

禁止訪問

國民生產總值:62

引用:Quote:fxxaa82 發表於 16-10-15 10:23 大家

男爵府

國民生產總值:9321

回覆 fxxaa82 的帖子

同情妳的境況。同輩在長輩心中的地位唔同和唔平等下,等BB出埋世妳的重心自然更心歸,問題或張力可能更尖銳化。你辛苦了,量力而為啦。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎