用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 2|主題: 26390

6個月轉固

複式洋房

國民生產總值:201

我個囡就黎6個月喇~想問問大家轉食固體點轉~一開頭比2茶匙既野食佢試先?而且一開頭可唔可以食左番薯溶個d先食米糊?食完溶或米糊之後要沖少幾多奶嫁?要幾耐先可以個一餐都係食溶或米糊嫁?好多問題thanks

王國熱話
真空煲燉湯
紅燒肉
吐司白麵包點解切到爛哂
Bruno hot plate 邊度有現貨?

男爵府

國民生產總值:9072

bicycle0132 發表於 16-10-15 10:28
我個囡就黎6個月喇~想問問大家轉食固體點轉~一開頭比2茶匙既野食佢試先?而且一開頭可唔可以食左番薯溶個 ...

我宜家仔六個月多d五
五個月幾時開時食純米糊
奶粉溝
到宜家都係一日一餐
早上第二餐食

男爵府

bicycle0132 發表於 16-10-15 10:28
我個囡就黎6個月喇~想問問大家轉食固體點轉~一開頭比2茶匙既野食佢試先?而且一開頭可唔可以食左番薯溶個 ...

忘記答:蕃薯粗纖維,好像較米糊難消化哦

回覆 bicycle0132 的帖子

您好 bicycle0132,囡囡已經6個月喇,媽媽可以開始幫佢加第一餐固體,通常會先試米糊/粥,用囡囡食開的奶1-2安混合米糊(杰杰地好似芝麻糊咁),先餵米糊然後飲剩餘的奶,佢會較容易接受味道,每個小朋友接受固體長短都有唔同,媽媽要按返囡囡吞嚥和接受能力加固體份量,食到大半碗糊仔就唔使再補奶啦。

子爵府

國民生產總值:12927

米糊營養比較好。蕃薯蓉好甜,又好高fibre,可以下一步。

複式洋房

mimosa_t 發表於 16-10-16 10:36
忘記答:蕃薯粗纖維,好像較米糊難消化哦

Thanks你米糊食咩牌子呀?有冇日日有便呀?我諗梗買咩牌子好

複式洋房

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-10-18 09:46
回覆 bicycle0132 的帖子

您好 bicycle0132,囡囡已經6個月喇,媽媽可以開始幫佢加第一餐固體,通常會先試 ...

Thanks

男爵府

bicycle0132 發表於 16-10-20 16:06
Thanks你米糊食咩牌子呀?有冇日日有便呀?我諗梗買咩牌子好

米糊係Hipp純米糊
寫住四個月可食
便便沒日一至兩次
但你以前只食奶時硬d

複式洋房

國民生產總值:221

我個時係:
頭幾日就甘貪得意俾佢食幾匙人奶溝既糊
佢都肯開口,跟住就慢慢食一安人奶糊 再補6安奶(佢平時7安)
2日左加又變2安人奶糊補5安奶
之後又變3安人奶糊加3安奶(因糊應該飽d)
4+2
4.5 +1
最後就變左食5安人奶糊代一餐 唔補奶
以上甘多個配答都係差唔多頂4-4.5個鐘

我唔知甘樣岩唔岩 不過我女大便各樣野都ok

bicycle0132 發表於 16-10-20 16:07
Thanks
食固體後,媽媽要同BB建立飲水既習慣呀!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎