用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1171|主題: 868794

你會唔會嬲  

大宅

國民生產總值:4550

我去旅行,諗住比姐姐自己出去食MCD 同行下街free 下,比$50佢食mCD
我諗住一個meal $20-30, $50乜都夠
點知佢用囇我$50,冇change比我
我明我話比$50食野,冇話要change,我冇講明只叫1meal, 冇諗過冇講明可以貪心食囇
可能我自已諗唔到一個人可以食2個meal
所以我有d嬲

最嬲係去前我叫佢抹車,佢真係全曰只抹車,乜都冇做,最大問題,冇買食物比我囡第二曰食!!我冇講到叫佢買,但呢樣照顧bb係佢負責!

複式洋房

國民生產總值:365

回覆樓主:

咁下次講明要佢找錢。咁咪唔使嬲啦

男爵府

國民生產總值:9219

第二樣就嬲

大宅

jwjody 發表於 16-10-15 10:59
咁下次講明要佢找錢。咁咪唔使嬲啦

冇諗過唔講d人咁貪心姐

珍珠宮

國民生產總值:30126

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

回覆樓主:

我去旅行會寫張清單每日要做既事。你果件甘樣就寫得詳細d.你女食乜,幾時食都要寫低。

琥珀宮

國民生產總值:182439

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:本帖最後由 sassyqueen 於 16-10-15 10:57

原帖由 sassyqueen 於 16-10-15 發表

我覺得大家期望不同

同埋佢地真係唔係咁醒

伯爵府

國民生產總值:18209

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我地俾錢工人食飯一向都唔會叫佢找錢,俾咗佢就係佢,佢食又得唔食又得!

LedTV    發表於 16-10-15 17:22

琥珀宮

國民生產總值:198606

畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

sassyqueen 發表於 16-10-15 10:56

我去旅行,諗住比姐姐自己出去食MCD 同行下街free 下,比$ ...

照顧個bb係佢責任,你個女係bb?

琥珀宮

我去旅行,諗住比姐姐自己出去食MCD 同行下街free 下,比$ ...

一個m記餐而家好似要30幾了,加大的話要找既錢都唔多喎

大宅

talkative 發表於 16-10-15 11:13
照顧個bb係佢責任,你個女係bb?

一歲算唔算bb,要食二餐固

大宅

talkative 發表於 16-10-15 11:16
一個m記餐而家好似要30幾了,加大的話要找既錢都唔多喎

唔係錢問題,心態貪心

洋房

國民生產總值:76

回覆樓主:

有時$50,茶餐廳食個lunch 都$4x, 其實果幾蚊無找就算啦。

琥珀宮

sassyqueen 發表於 16-10-15 11:16
一歲算唔算bb,要食二餐固

咁你有冇額外再比錢叫佢買嘢比bb食?

平時係咪你買開放喺屋企叫佢煮?

洋房

國民生產總值:76

回覆樓主:

反而我會嬲佢全日只抹車。。。

wcpcelia    發表於 16-10-15 17:57

琥珀宮

sassyqueen 發表於 16-10-15 11:17
唔係錢問題,心態貪心

咁你下次比張8達通佢嘟啦,用過咩錢一目了然

大宅

talkative 發表於 16-10-15 11:19
咁你有冇額外再比錢叫佢買嘢比bb食?

平時係咪你買開放喺屋企叫佢煮?

有比多錢佢買餸,平時都係我比錢佢自己安排買bb食物,所以今次我去旅行冇特登諗,冇諗過佢全曰只抹車

伯爵府

國民生產總值:19270

1.我唔係話幫個工人,但50蚊食完找果少少錢一般人都唔會找返比僱主掛。你又無叫佢找,如果我係工人我都會以為50蚊係比曬我。

2.你第一次請工人嗎?基本上好多工人都要交帶佢全日要做ge事,你叫佢做咩咪做咩咯,無心裝在都係普遍表現。小朋友方面你要跟到足,唔好以為請左個工人就可以靠個工人照顧自己個小朋友咩都唔理,佢地積極性一般都比較低。

lovingfridayli    發表於 16-10-15 16:08
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

公爵府

國民生產總值:27980

對姐姐所有要求要簡單直接地講。
佢比返charge你係bonus,唔比係正常,可能佢誤會你比佢用晒50。
姐姐通常食好多野,始終體力勞動,就當比佢食飽d,請做野落力d。

唔好把不滿情緒收係心,總之覺得不妥,就同佢傾下計。
傾完就唔好再記住。
下次佢做好就多讚賞,會越做越好。

侯爵府

國民生產總值:22584

回覆樓主:

1. 你覺得佢貪下次旅行唔好俾佢出街食。 買定 d 嘢擺 freezer 佢自己搞掂。 去好耐要補貨就擺低錢同講明要攞單

2. 日日做既嘢都會 forgot,你當佢係一個機械人,唔叫唔識郁會好過 d。 你期望佢自動波就係你諗得太多啦,jm

子爵府

國民生產總值:10857

回覆:你會唔會嬲

你咁放心留低佢同bb?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎