自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實我一個食50蚊麥當當覺得正常可能我大食

原帖由 seaman1982 於 16-10-15 發表
其實我一個食50蚊麥當當覺得正常
可能我大食,食個餐都三四十,加個雪糕或雞翼之類都要啦。何況你冇 ...
50蚊盡叫啦....其實加多杯麥旋風都冇左

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我上次去m 記真係見到個姐姐買咗四十幾蚊野

原帖由 Dwmn 於 16-10-15 發表
我上次去m 記真係見到個姐姐買咗四十幾蚊野食,一個餐加大再搭雪糕同批,仲諗緊點樣一個人食咁多

第 ...
好正常既打工仔心態,買多左咪一樣比人話

珍珠宮

sassyqueen 發表於 16-10-15 10:56

我去旅行,諗住比姐姐自己出去食MCD 同行下街free 下,比$ ...

第一點,你比50蚊佢,佢喜歡食到盡,又或自己袋埋D淨$,都可以算啦!比得佢,佢唔好話唔夠就算!

第二點就接受唔到!
冇個責任心喺度!
平時都跟開的工作,唔駛要僱主時刻吩咐吧!
正如我媽媽每日都會負責買餸,如果我有一日同朋友去旅行,我唔會再特別同媽媽講:「我返香港之前嗰日記得買餸我食喎!」,唔會咁㗎嘛⋯⋯!

子爵府

我去旅行,諗住比姐姐自己出去食MCD 同行下街free 下,比$ ...

第一樣無得嬲,如果你諗住佢食40就俾40佢
第二樣同第三樣就會嬲
不過我諗你唔無第二第三樣出現的話應該唔會嬲第一樣

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

50蚊啫唔係五萬蚊唔使咁勞,
請姐姐唔係請奴隸
唔係請姐姐下次講清楚啲,
要交代清楚要做啲乜嘢,
有啲人真係踢一踢,先做一下,
唔敢做其他野。

珍珠宮

good_pig 發表於 16-10-15 14:45
好多野先小人後君子,阿mum比50蚊你食老麥 又有講明唔可以食曬50蚊,咁你吹佢唔漲架wo

你無經驗

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

點解要找?想食好點係貪?咁你不如迫佢倉個漢堡包算吧啦。當佢去m cafe食,話咁易食晒啦。

照顧bb係你責任呀(emoji) 你去旅行唔洗安排小朋友餐單的嗎?
我家小狗,我出門都整定晒,制定份量。這個責任點可以推比人。
何況你講緊一個人仔。

後補修改:原來有帶小朋友去旅遊。其實唔知情況,但就好似上面有jm講。佢用個“敢”字,我認同。佢可能唔敢做。不過你若回港後即返工即回復正常,佢係唔醒目。但其實你同佢講咩都back to normal會好啲囉。佢打工,真係唔係你❤裡條蟲。唔好嬲,嬲親傷身。

男爵府

snowsnowmui 發表於 16-10-15 11:19
反而我會嬲佢全日只抹車。。。

X2 俾$50 食1餐無咩問題,change 唔得幾多蚊卦! 全日做咁少野, 當自己少99 咩

珊瑚宮

環保接龍勳章

野原美冴 發表於 16-10-15 11:47
如果有人比$50我食午餐,我會覺得係比哂我,剩返係我嘅。

如果有人比$500我食午餐,正常無理由午餐要咁貴 ...

我都係咁諗。我係直頭自己補多點食豪點。總之自己開心,要找錢不如買定個包規定我食咩好過喇。大不了我直頭唔食掉左佢,自己俾錢食自己喜愛食物。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

伯爵府

如果我老細俾$50我叫我自己買野食,我真係冇諗過要找俾返俾佢。。。 你又冇講明,而且依家好多m記餐都30幾蚊一個,加個雪糕食已經所剩冇幾喇

不過都係建議你所有野都講清講楚,佢唔係你肚裡條蟲,又唔係你老公,唔會知你期望係點架

珊瑚宮

環保接龍勳章

HoshiSora 發表於 16-10-15 14:54
第一點,你比50蚊佢,佢喜歡食到盡,又或自己袋埋D淨$,都可以算啦!比得佢,佢唔好話唔夠就算!:nothing ...

但你媽咪知唔知係咪回港即返工先,放假的話有沒有約人先。你同媽咪,你絕對會話過佢知或佢會問你,因為有溝通嘛。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

伯爵府

我唔可以期望姐姐有common sense。
你係要每日話俾距聽距要做既所有野,無期望就無失望。

我好早已經明白呢個道理,但我奶奶唔明,距覺得碟送距教一次個工人以後都會識煮返一模一樣,距覺得工人可以自動波做曬所有野,做漏左就係咁同唔係投訴,我真係好想話,你唔講距地真係唔會咁上心囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

經一事,長一智,下次一定要比定個工作list工人姐姐,你又可以口頭上再提醒佢。有d街市用唔到八達通,但我見有工人姐姐叫菜檔檔主寫落張紙度(當收據証明)。

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-15 14:45 好

原帖由 melonfans 於 16-10-15 發表
你無經驗
講清楚就唔駛忟

寶石宮

引用:Quote:sassyqueen 發表於 16-10-15 10:56

原帖由 大豬既老婆 於 16-10-15 發表
我唔可以期望姐姐有common sense。
你係要每日話俾距聽距要做既所有野,無期望就無失望。
當佢地小學生講得清清楚楚就唔駛自己勞氣

寶石宮

引用:如果我老細俾$50我叫我自己買野食,我真係

原帖由 szesze_lam 於 16-10-15 發表
如果我老細俾$50我叫我自己買野食,我真係冇諗過要找俾返俾佢。。。 你又冇講明,而且依家好多m記餐都30幾 ...
有時老公都要講清楚

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

少少錢睇清人格,抵,下次小心d就可以

珍珠宮

佢襯你地出門,偷懶係過份!

但無買餸,係咪佢以為你地第二日都吾係屋企食呀?講真嬲嚟都無用,只係激壞自己,叫佢第二日早D去買返囉。

M記餐有平有貴,貴嗰D4X蚊個架,以家D姐姐點會同你省,打少D苦頭已經好好!

首頁

尾頁

跳至