用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3740|主題: 869873

在圖書館(成人)要安靜是常識吧...  

珍珠宮

國民生產總值:33576

醒目開學勳章

常識不是常識嗎?!
放低個小朋友(5-6歳),自己走咗去,個小朋友開電話大大聲睇片,有無攪錯?叫佢細聲啲,佢由 10級 -》 5 級,痴線的嗎?應該係 0 級/安靜吧!要找工作人員和他説,才不情不願的靜音看片,是否不被人投訴就不會做人,「自重」這兩個字好難學的嗎?

唔好同我講咩「包容」,「無家教」和「包容」是完全不同的兩回事。

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

國民生產總值:33605

hashtag影視迷勳章 大廚勳章

吓,父母放低個小朋友咁大膽?

大宅

國民生產總值:2976

ivory0915 發表於 16-10-15 11:33
常識不是常識嗎?!
放低個小朋友(5-6歳),自己走咗去,個小朋友開電話大大聲睇片,有無攪錯?叫佢細聲啲 ...

上次有個大叔又係,係兒童圖書嗰邊睇電視,個職員即時勸止,我心諗,圖書館要靜係常識。

wcpcelia    發表於 16-10-15 18:10

珍珠宮

醒目開學勳章

廷廷媽 發表於 16-10-15 11:41
吓,父母放低個小朋友咁大膽?
當成人圖書館是托兒所呱,無咁多人,又無小朋友跑來跑去。

珍珠宮

國民生產總值:30288

回覆:在圖書館(成人)要安靜是常識吧...

唉!

上次去兒童圖書館,成班家長大大聲講嘢,d小朋友周邊行來行去,唔知以為去咗公園!

呢班地道香港人

複式洋房

國民生產總值:406

成人圖書館未夠12歲唔係唔入得架咩

珍珠宮

醒目開學勳章

scheong 發表於 16-10-15 11:51
唉!

上次去兒童圖書館,成班家長大大聲講嘢,d小朋友周邊行來行去,唔知以為去咗公園!
唉,Common sense is not common!

男爵府

國民生產總值:8055

比著係我都嬲

男爵府

國民生產總值:5784

BK Milk勳章

引用:Quote:scheong 發表於 16-10-15 11:51 唉!

原帖由 ivory0915 於 16-10-15 發表
唉,Common sense is not common!
well said

珍珠宮

醒目開學勳章

deafgtyl213 發表於 16-10-15 11:56
成人圖書館未夠12歲唔係唔入得架咩
呢樣唔肯定,有時都有啲五/六年級去睇書(看到是小學校服),但人地靜靜地㗎,唔係開電話大大聲睇片呀。

伯爵府

國民生產總值:18810

回覆樓主:

正常人 common sense not equal to 自私精common sense

子爵府

國民生產總值:10503

回覆樓主:

以前我都好鍾意去圖書館,而家成兩年都無去,又係因為圖書館已經唔係一個可以比人安靜睇書嘅地方。

男爵府

國民生產總值:8283

點解依家變成這樣。唔好話電視,有時忘了靜音,電話一嚮,個心都離一離,怕曹到人!依家D人都夠膽死。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

大宅

國民生產總值:1612

回覆:在圖書館(成人)要安靜是常識吧...

傾電話都見唔少。

大宅

國民生產總值:1427

伯爵府

國民生產總值:17556

常識不是常識嗎?!
放低個小朋友(5-6歳),自己走咗去,個小朋友開電話大大聲睇片,有無攪錯?叫佢細聲啲 ...
不論成人定係兒童,根本圖書館就係要安靜嘅地方,都唔知幾時開始變成咁,帶住小孩就大哂,係人都要包容

伯爵府

國民生產總值:19281

回覆樓主:

圖書館管理員要出聲話

洋房

國民生產總值:48

yin-ting 發表於 16-10-15 12:51
圖書館管理員要出聲話

我晌圖書館做,叫左安靜都無人理,仲可以點

禁止訪問

國民生產總值:1695

回覆樓主:

伯爵府

國民生產總值:17617

常識不是常識嗎?!

離譜

花園街直頭有露宿者日日上去訓
又吾係睇書
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎