用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2270|主題: 869639

工人每天工作20小時?

大宅

國民生產總值:4605

個鬼佬又咁天真信佢地

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:1441

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珊瑚宮

國民生產總值:122697

孟母3000 發表於 16-10-15 11:57
個鬼佬又咁天真信佢地

HK 工時太高, 問下全港打工仔。

如果想公平, 公正。

人工世界之冠, 工人工作表現, 效率就排最尾之冠。

HK 那么討厭的地方, 可以不來呀.... 又非被迫。

工作20小時, 怪不得好多工人屈雇主。

事实, 每日平均家務4-6小時工作, 其它時間是手机, hea, 行街....
觀察就知。當 HK 人又傻又蠢?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

伯爵府

國民生產總值:17548

333s 發表於 16-10-15 12:49
HK 工時太高, 問下全港打工仔。

如果想公平, 公正。
香港人工唔係世界之冠wor

寶石宮

國民生產總值:314677

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 夏天玩到顛 貓狗褓姆 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 2015xmas

回覆:工人每天工作20小時?

工作20小時,我唔會信囉。上個菲菲來我家,每天早上10點就開始玩電話,玩到下午

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

禁止訪問

國民生產總值:1695

珊瑚宮

國民生產總值:122697

ivyko 發表於 16-10-15 12:57

外傭人工 世界之冠

歐美加是更高, 輸入外傭外國定規則很高, 不似HK 外傭可自由+好易來港工作。

如外傭去美加易 找到工作, 統統去了。 还來HK/ 其它國家干嗎?

為何給菲國. 印尼. 不考慮印度?
印度也有貧穷地区。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

男爵府

國民生產總值:7358

回覆樓主:

做20小時?淨睇住佢做都慘,仲要開住盞燈黎做20小時,仲慘

子爵府

國民生產總值:13268

唔好再作大啲?每日工作20個小時?個工人唔瞓個雇主都要瞓啦。每次去接阿女放學,都見到一班工人未到時間已經聚埋喺度傾計,仲要接到小朋友都唔走住繼續傾,有幾忙呀大家有眼睇啦。

伯爵府

國民生產總值:17548

333s 發表於 16-10-15 13:04
外傭人工 世界之冠
一樣還一樣,你咁講係誤導

男爵府

國民生產總值:9223

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:工人每天工作20小時?

香港外傭咁易轉工, 真係每天工作20小時,早就轉工轉咗九世

wcpcelia    發表於 16-10-15 18:15

男爵府

國民生產總值:5818

呢啲鬼佬咁離地!
有冇常識架?工作20個鐘!
人講你又信

伯爵府

國民生產總值:15120

ivyko 發表於 16-10-15 12:57

誤會了

男爵府

國民生產總值:9492

交通費$500 , 食物$1500 , 個菲菲去那裡? 食物食甚麼?
這些不是僱主包了,放假她自己要食好點,和要搭貴車,是她自己的問題喎

伯爵府

國民生產總值:19392

回覆樓主:

我家工人一定無做廿個鐘,炒個餸都要㩒吓電話,洗完衫又唔浪,我一係跟手尾,一係不斷地提佢做,手腳慢到三個鐘內做曬既野拖慢一日黎做。

到最後準時就瞓,趕住用既奶樽就要我自己烚,話佢就話忘記左wor,睇住佢做野,我會短命好多年

大宅

國民生產總值:3410

回覆樓主:

一間屋點會日日有20小時既工作 又唔係office

水晶宮

國民生產總值:56962

畀面勳章

每日26小時丫笨

子爵府

國民生產總值:10680

每月只寄300 回家?

侯爵府

國民生產總值:20526

BK Milk勳章

kurocat 發表於 16-10-15 15:51
每月只寄300 回家?

一出糧買數據上網、買電話卡打電話、買衫褲鞋襪、個個星期放假出假又同同鄉去OP、迪士尼咪使晒囉。

我舊工人嚟香港時一個旅行袋,走個日兩喼一個中紅白藍,3個大旅行袋。

子爵府

國民生產總值:10680

heiheikwok 發表於 16-10-15 16:00
一出糧買數據上網、買電話卡打電話、買衫褲鞋襪、個個星期放假出假又同同鄉去OP、迪士尼咪使晒囉。

我舊 ...

咁係過來玩多喎

洗費咁多
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎