網購天地

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

我未用過官集,揀左順豐去到哩個畫面點選吾到哩間店自取?
請問係吾係吾洗揀架?

用戶要求終止服務

回覆樓主:

係吾係就咁揀順豐就得?

大宅

famhappy 發表於 16-10-15 12:03
係吾係就咁揀順豐就得?

而家揀用邊間速遞
遲下到你啲貨到晒先再揀邊間舖或送上門

用戶要求終止服務

Kerierker 發表於 16-10-15 12:37
而家揀用邊間速遞
遲下到你啲貨到晒先再揀邊間舖或送上門
好的..謝謝回覆。
另請教一下係唔係要幾間店一齊比錢先可以做到官集?

大宅

famhappy 發表於 16-10-15 12:45
好的..謝謝回覆。
另請教一下係唔係要幾間店一齊比錢先可以做到官集?

唔係

分開比都得
但記得次次揀返一樣既速遞公司

用戶要求終止服務

回覆 Kerierker 的帖子

咁我想問如果我次次揀返順豐..咁去到順豐之後我點通知佢地有幾多件出香港

大宅

famhappy 發表於 16-10-15 14:46

咁我想問如果我次次揀返順豐..咁去到順豐之後我點通知佢地有幾多件出香港 ...

你按入去就睇到
你可以揀要邊幾個集運落黎
幾錢幾重 仲有幾多日免倉都睇到

用戶要求終止服務

ok...學習下先
唔明再問..你真係好好人!!! 謝謝你..

子爵府

回覆樓主:

啲貨收哂後你入集運頁面,會列哂俾你睇你揀咗邊間快遞,每間有乜嘢貨,例如你選取哂順豐既貨,佢會lead住你,下一步想送上門定自提,自提的話想去ok定順豐站,之後計完運費俾錢就得。自提的話貨到後會發短訊通知你取貨

大宅

親子王國15週年勳章

Bling11 發表於 16-10-15 17:22
啲貨收哂後你入集運頁面,會列哂俾你睇你揀咗邊間快遞,每間有乜嘢貨,例如你選取哂順豐既貨,佢會lead住你 ...
我想問下,收件地址你地會填邊度?因為集運都要預先入個收件地址,你地係唔係都係填番自己屋企,我一直用私集,唔多清楚,thanks

子爵府

crystal_ng 發表於 16-10-17 15:56
我想問下,收件地址你地會填邊度?因為集運都要預先入個收件地址,你地係唔係都係填番自己屋企,我一直用私集, ...

想用淘寶官集,首先你一定先登記咗屋企地址為預設地址,拍貨時你可選「官方集運」(選擇後會有視窗彈出俾你選集運公司),咁件貨就會發去官集倉再轉送你家。例如你選驛秀(中通),系統會將收貨地址自動設定為中通倉,賣家系統亦只會見到收貨地址是中通倉,你見到收齊貨入庫後便可到「官方集運」夾單,選取要集運既貨件,然後選擇自取或送上門,自取的話可選點取件(中通可選中通站或郵局,順豐可選順豐站或便利店),選送上門就會略貴,並且於收件時再要俾住宅送貨費(中通$20,順豐$30),選送上門就不用再提供地址,因系統已有記錄,識自動轉送你家。

不過記得留意,如之前拍的貨選了官集順豐,下次再拍貨時就會默認相同設定,如你想改用中通就要重新選擇快遞公司,否則系統會默認用順豐,因為咁俾貴咗運費就唔好啦

大宅

親子王國15週年勳章

回覆 Bling11 的帖子

唔該晒你呀,講解得好詳細~~

首頁

尾頁

跳至