用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2261|主題: 869639

deleted topic

大宅

國民生產總值:2320

deleted topic

水晶宮

國民生產總值:50079

申請左破產,好多野唔可以做,紀錄跟一世,
如果唔係欠太多,會唔會嘗試債務重組?
我估你應該好年輕,考慮清楚呀
永遠不要和白痴爭辯…因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗來打敗你!

水晶宮

國民生產總值:56962

畀面勳章

你好年輕?欠幾多錢?破過產一世都有影響喎,同家人商量下先啦

大宅

國民生產總值:2320

回覆:MsBusy 的帖子

因為我而家做緊債務重組,供左兩年,仲有五年,每月成份人工去左供,其實債務重組都已經拎底花左,但如果破產我可以辭職照顧女兒,我錦諗。。。。

男爵府

國民生產總值:8281

係呀!一世架!唔知重會唔會影響仔女?
想清楚。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

男爵府

國民生產總值:6189

引用:因為我而家做緊債務重組,供左兩年,仲有五

原帖由 winniwhk 於 16-10-15 發表
因為我而家做緊債務重組,供左兩年,仲有五年,每月成份人工去左供,其實債務重組都已經拎底花左,但如果破 ...
你爭人錢點解諗住破產一了百了?咁無誠信。

男爵府

國民生產總值:6189

引用:因為我而家做緊債務重組,供左兩年,仲有五

原帖由 winniwhk 於 16-10-15 發表
因為我而家做緊債務重組,供左兩年,仲有五年,每月成份人工去左供,其實債務重組都已經拎底花左,但如果破 ...
漏左句,教壞下一代

大宅

國民生產總值:1926

回覆:想申請破產

一旦申請破產,好多工唔做得,之後一世都唔會申請到按揭買樓,做人唔好咁短視,咁大個人,欠債努力還$好應該!

琥珀宮

國民生產總值:198686

畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

winniwhk 發表於 16-10-15 12:20

唔做嘢照顧個女,食呀公?

後生仔,以身作則比個女知,做人要有承擔,要靠自己,咬實牙關捱埋呢幾年啦,對你個女會有正面既影響的。

公爵府

國民生產總值:25004

vvevv 發表於 16-10-15 12:29
你爭人錢點解諗住破產一了百了?咁無誠信。

似洗大手, 想有借冇還! 樓主心態差差差....

公爵府

國民生產總值:25004

諗深一層, 呢類人破左產, 將來連申請credit card 都吾得,可能對佢系好事! 但如果佢吾識諗, 走去揾兄弟, 我就no eye see!

大宅

國民生產總值:1867

winniwhk 發表於 16-10-15 12:14
想申請破試,但讀書果時,媽媽做了學生貸款的彌償人,錦會點?我又唔想比佢知一,可以點?

...

彌償人等於擔保,你走數應該要代你還!

男爵府

國民生產總值:9293

畀面勳章

回覆樓主:

咁樓主唔好去咁多旅行同睇咁多演唱會,又買少啲美容嘢,我諗你會鬆動好多

zoekayan    發表於 16-10-15 14:15
HLDMaMa    發表於 16-10-15 14:07

伯爵府

國民生產總值:16735

mmki 發表於 16-10-15 13:05
咁樓主唔好去咁多旅行同睇咁多演唱會,又買少啲美容嘢,我諗你會鬆動好多
...

全對

翡翠宮

國民生產總值:76692

畀面勳章

mmki 發表於 16-10-15 13:05
...

我正想講,連修眉都話要 Benefit 或者 Shu Uemura !

子爵府

國民生產總值:11976

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得最好唔好申請,就算債務重組都花左,但你仲後生,點解唔試下減少不必要既開支,試下令自己搵到多啲錢呢?唔好再靠信用卡或借錢度日了。試下為自己既開支負責任。破左產,好多工又做唔到,個底仲花。

PS 我有親人試過,雖然破產期一早終止左,但佢好後悔。

伯爵府

國民生產總值:15402

引用:Quote:mmki+發表於+16-10-15+13:05+咁樓主

原帖由 小可愛11 於 16-10-15 發表

我正想講,連修眉都話要 Benefit 或者 Shu Uemura !
仲彩光脫毛

水晶宮

國民生產總值:54177

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

5知點解每次講破產都令我諗起某歌星
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

別墅

國民生產總值:922

回覆:想申請破產

我唔明債務重組個底會花左?我只知破左產有啲工唔可以申請,收銀都好似唔得,同一世都唔可以做銀行按揭。

大宅

國民生產總值:2392

winniwhk 發表於 16-10-15 12:14
想申請破試,但讀書果時,媽媽做了學生貸款的彌償人,錦會點?我又唔想比佢知一,可以點?

...

只係剩5年啫,再捱下好快過去,破産連去旅行搭的士都要申請,你唔會想咁無自由啩,買樓做按揭更加冇銀行會批准,三思,破産後患無窮。
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎