用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 2|主題: 75200

16m牙齒問題 (內有相片慎入)

別墅

國民生產總值:772

有早晚刷牙或抹牙,無食糖,無食奶粉……
點解d牙會咁架,無左層琺瑯質

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

王國熱話
坐月準備補品藥材
產後一星期,手,腳水腫到著唔到鞋
奶奶陪月
讚賞陪月EE

珊瑚宮

國民生產總值:122722

會換牙。

換牙后...非要好好保护牙了。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

國民生產總值:2316

育兒性格勳章

回覆樓主:

有無用幼兒牙膏,我餵全人奶,阿b 由開始食固就用牙膏,多過8隻牙就要用牙刷,而抹牙就由佢出第1隻牙開始。so far只有少少 漬。

別墅

jody4444 發表於 16-10-15 19:35
有無用幼兒牙膏,我餵全人奶,阿b 由開始食固就用牙膏,多過8隻牙就要用牙刷,而抹牙就由佢出第1隻牙開始。 ...

14m開始有用牙膏呀,之前一路都有抹口抹牙

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

咁睇左牙醫未?有無含野食的習慣?

別墅

jody4444 發表於 16-10-15 19:58
咁睇左牙醫未?有無含野食的習慣?

黎緊會睇呀,無含野食呀…係夜晚好鐘意食媽媽奶

大宅

育兒性格勳章

phoebe1985 發表於 16-10-15 20:04

如果連媽媽奶都無含,就要等牙醫比意見。我自己都有家人牙齒特別脆,係因為細個時食個四環素(一種70年代常用的藥),不過照道理而家好少用。不過通常牙醫都知乜事。

侯爵府

國民生產總值:24196

phoebe1985 發表於 16-10-15 20:04

咁夜晚食完媽媽奶仲有無刷牙?

別墅

AGa1111 發表於 16-10-15 22:25
咁夜晚食完媽媽奶仲有無刷牙?

無啦,仲食緊幾次夜奶

侯爵府

國民生產總值:24196

phoebe1985 發表於 16-10-15 22:28
無啦,仲食緊幾次夜奶

呢個習慣唔好呀,食完奶就瞓,仲要一晚食幾次,人奶都會蛀牙,恨心d同bb戒夜奶

別墅

AGa1111 發表於 16-10-15 23:58
呢個習慣唔好呀,食完奶就瞓,仲要一晚食幾次,人奶都會蛀牙,恨心d同bb戒夜奶
...

以我所知餵人奶夜奶係唔會令BB蛀牙,
不過我都想幫佢介,但介唔到,喊得太勁

大宅

國民生產總值:2004

要快d睇牙醫,我仔個時就係咁無理點知會一隻傳一隻咁蛀落去!

別墅

mikibo 發表於 16-10-17 00:17
要快d睇牙醫,我仔個時就係咁無理點知會一隻傳一隻咁蛀落去!

係蛀牙定缺乏營養導致牙齒有問題?
咁你仔仔個陣點處理?

大宅

phoebe1985 發表於 16-10-17 01:03
係蛀牙定缺乏營養導致牙齒有問題?
咁你仔仔個陣點處理?

我當時無為以,點知越蛀越勁,搞到大牙都有問題,之前睇過話要做全身麻醉先整到牙,但一個麻醉醫師收費貴過整牙,唯有約菲臘牙科醫院睇下佢收唔收!

別墅

mikibo 發表於 16-10-17 01:10
我當時無為以,點知越蛀越勁,搞到大牙都有問題,之前睇過話要做全身麻醉先整到牙,但一個麻醉醫師收費貴 ...

咁你仔仔仲等緊菲臘牙科?

大宅

phoebe1985 發表於 16-10-17 01:18
咁你仔仔仲等緊菲臘牙科?

佢而家已經4歲睇前幾個月睇過一次牙醫,都唔肯幫我整,要搵兒科牙醫速,我朋友幫我去約菲臘牙科醫院約,不過唔知約唔約到!

別墅

mikibo 發表於 16-10-17 01:23
佢而家已經4歲睇前幾個月睇過一次牙醫,都唔肯幫我整,要搵兒科牙醫速,我朋友幫我去約菲臘牙科醫院約,不 ...

咪好慘囉…d牙有無爛曬呀?
好怕佢成隻牙無曬,我仔依傢先16m,起碼等多4,5年先換牙

別墅

mikibo 發表於 16-10-17 01:23
佢而家已經4歲睇前幾個月睇過一次牙醫,都唔肯幫我整,要搵兒科牙醫速,我朋友幫我去約菲臘牙科醫院約,不 ...

醫生有無話點解d牙會咁樣?

大宅

phoebe1985 發表於 16-10-17 01:26
...

係呀上面前排d牙無晒,但牙腳係仲係度,大牙都蛀左,第一次睇牙醫個時話係飲人奶令到咁,點知佢一隻到蛀就會傳染埋其他牙,搞到得返下前排d牙!而家要睇下可以點整,如果d牙腳唔整出來到時生牙就麻煩!

別墅

phoebe1985 發表於 16-10-17 01:26
...

俾多張你睇下,層琺瑯質無左架(emoji)(emoji)
你仔仔係咪都係咁架?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎