自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 米米子 於 16-10-15 發表本帖

原帖由 大力大力 於 16-10-15 發表
如果姐姐勤力/盡責,真係冇所謂~
我有同事個工人做左8年,佢煮飯同煲湯都好叻咩都唔洗煩,所以佢出8000蚊留住個工人,現在叻嘅工人越來越貴。

子爵府

引用:Quote:李家承 發表於 16-10-15 13:47 on.cc

原帖由 HoshiSora 於 16-10-15 發表
菲傭儲$多過好多香港人
好快就儲夠$喺香港買樓lu⋯⋯
你講得啱。

珍珠宮

李家承 發表於 16-10-15 14:33
我有同事個工人做左8年,佢煮飯同煲湯都好叻咩都唔洗煩,所以佢出8000蚊留住個工人,現在叻嘅工人越來越貴 ...

做得好, 僱主覺得值咁既價冇問題, 我都有比bonus我工人, 但如果係硬性加上去不是按表現, 就唔得囉

珍珠宮

李家承 發表於 16-10-15 13:47
on.cc東網專訊】菲律賓駐港總領事館繼單方面向400多間香港的菲傭中介公司發通告,提出自動在新合約加入不用 ...

菲傭三餐食慣飯,
香港僱主就要三餐提供飯。

菲傭常常習慣偷懶,
香港僱主就要常常提供偷懶吧!

其實,
要提供膳食費,香港僱主就明碼實價比足菲傭,菲傭有$揸手,歡天喜地啦~

我們香港顧主家居及家人習慣有妥善的打理及照顧,
可是大大大部份的菲傭並沒有提供香港傭主這些服務!

香港傭主沒法得到菲傭對工作的有効承諾,香港傭主冇嘢揸手,擔驚受怕啊~

公爵府

hiragana 發表於 16-10-15 14:39
做得好, 僱主覺得值咁既價冇問題, 我都有比bonus我工人, 但如果係硬性加上去不是按表現, 就唔得囉
...

非常同意

子爵府

引用:Quote:李家承 發表於 16-10-15 14:33 我有

原帖由 hiragana 於 16-10-15 發表
...
老實講就算我個工人做得好我都比唔起8000蚊,只可以話將價就貨,何況唔係個個工人都做得好(我個工人都好free 下,我地番左工佢就玩電話),所以我都唔贊成一刀切。

子爵府

引用:Quote:李家承 發表於 16-10-15 13:47 on.cc

原帖由 HoshiSora 於 16-10-15 發表
菲傭三餐食慣飯,
香港僱主就要三餐提供飯。
其實香港 僱主好無保障。

子爵府

sarahw94 發表於 16-10-15 13:53
俾左1037, 係咪3餐唔洗預埋佢份?

比左錢,佢地一樣用你柴米油鹽水同extra時間去整野食。如果係咁我會請鐘點。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-10-15 發表如

原帖由 李家承 於 16-10-15 發表
我有同事個工人做左8年,佢煮飯同煲湯都好叻咩都唔洗煩,所以佢出8000蚊留住個工人,現在叻嘅工人越來越貴 ...
8000 甘誇張 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 16-10-15 14:49
8000 甘誇張 ?

再誇d都有,住半山出萬五一個月,每年出雙糧兼顧主比機票番鄉下一個月都有! 但係香港有幾多呢d僱主? 有幾多外傭夠資格做呢份工?

水晶宮

sukileung0619 發表於 16-10-15 13:54
比左膳食津貼但唔准用我家的爐火,糖醋油鹽。有本事自己搬個自備爐落街煮,我就比佢喇
...

工人如要收膳食津貼, 冇得食我嘅、用我d爐火, 我睇下佢頂得幾耐。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

今次要加膳食津貼,下次要加房租費(因為有菲傭投訴無房瞓)。
不如叫所有公主回鄉啦!我請唔起啦!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

qwe591 發表於 16-10-15 14:59
其實我開始讚成國內同胞做保母,唔一定要請菲印姐

其實要擔心嘅嘢都差唔得好多

珍珠宮

emt1314 發表於 16-10-15 15:01
今次要加膳食津貼,下次要加房租費(因為有菲傭投訴無房瞓)。
不如叫所有公主回鄉啦!我請唔起啦! ...

⋯講講吓呢,我唔明白,點解無端端,香港僱主要提升菲傭在港工作的生活質素嘅?
尤其是香港僱主本身的生活質素都未提升!
點解無端端要用富貴mode去囤養菲傭?

珍珠宮

birdbird 發表於 16-10-15 14:56
工人如要收膳食津貼, 冇得食我嘅、用我d爐火, 我睇下佢頂得幾耐。
...

你無法二十四小時保護你家灶火冇被盜用
無論如何,菲傭一定雙贏!

hsbc005    發表於 16-10-15 15:29

珍珠宮

回覆樓主:

早午晚鍾意食飯,提供麵,餅乾,隔夜餸係錯

早餐我全家都係求其食麵包,lunch 以前有工人我會帶飯,佢同我一樣咁 dinner 時不起 d 飯餸第二日食,我自己都係食隔夜餸。dinner 我仔食飯食好少但粉麵可以食好多,咁係咪要我情願個仔瘦都要餐餐就阿姐煮白飯?我對自己阿爸阿媽老公都未有咁服侍週到餐餐要煩佢地食乜。咁矜貴嘅,返歸睇下佢地三餐食乜咁巴閉。我朋友做酒店公司包伙食都無得佢話食乜囉

伯爵府

遲d要求8小時工作,
再遲d要求外宿唔住僱主家,
爭取成功後跟住再要求僱主俾外宿既$,
自求多福。
我冇請菲。

象牙宮

2024年龍年勳章

李家承 發表於 16-10-15 13:47
on.cc東網專訊】菲律賓駐港總領事館繼單方面向400多間香港的菲傭中介公司發通告,提出自動在新合約加入不用 ...

越來越過份。

scheong    發表於 16-10-15 16:28

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有菲傭工人的請進

香港人好欺負

scheong    發表於 16-10-15 16:30

首頁

尾頁

跳至