自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章

你同我做對既事一模一樣
我做得最啱係結婚前同C6講一定唔同佢媽住, 同埋幾細幾偏遠都好一定要買樓唔租

珍珠宮

貓頭雀 發表於 16-10-15 14:06
對,不用刻意孝敬,也不用黏實以示孝順。 大家自在就最好,岩玩岩傾就見多啲,否則大家都辛苦。
...

當然佢都可能唔like我,我唔介意,可能她也樂得自在,如她當初有點同理心明白人也有父母生的,我也會當她99,如她當我囡我亦會當佢係媽,有時免強大家沒幸福啊!

侯爵府

2018復活節勳章

luckyQ 發表於 16-10-15 13:52
1)就係叫老公買而家住緊層樓
2)遠離老公家人,特別99,佢平時唔會隨時上我屋企,亦唔會打比我,我非常自 ...

1. 自己同老公自工作開始有儲錢同投資, 買到自己嘅樓

2. 嫁到個好老公, 生咗個肥肥白白嘅女

3. 買樓近我屋企, 方便照顧我爸媽 (男家有妹妹同老爺奶奶同住)

4. 辭職做FTM, 照顧女女同父母

5. 每星期日會帶女女返老爺奶奶度

6. 容忍度增加, 少咗爭執, 唔理人點鬧我

7. 有錯就要改

暫時係咁, 但都有好多野覺得做唔啱但好難改

珍珠宮

bongbongpatty 發表於 16-10-15 14:17
自己負責返自己父母得la
不過首先吾好麻煩99湊孫先
通常99都比較麻煩

同意!真心話!唔洗煩呢2樣野真係做人寫意好多!感恩!

珍珠宮

淘寶 發表於 16-10-15 14:31
1. 自己同老公自工作開始有儲錢同投資, 買到自己嘅樓

2. 嫁到個好老公, 生咗個肥肥白白嘅女

好叻叻!加油

侯爵府

2018復活節勳章

luckyQ 發表於 16-10-15 14:08
係囉!你明白事理,我見多次大家無正面不和又無影響大家,所以覺對的。
...

相見好同住難

我媽咪已同我細佬表明絕不會同新抱同住, 我媽知佢自己性格難頂

我弟婦對我屋企人好好架, 真心當佢係妹

珍珠宮

淘寶 發表於 16-10-15 14:32
相見好同住難

我媽咪已同我細佬表明絕不會同新抱同住, 我媽知佢自己性格難頂

理智!絶對啱(emoji)(emoji)

琥珀宮

畀面勳章

1. 入大學時選擇讀呢課
2. 6年前賣左自住樓諗住租住先,點知見勢色唔對都係買唔租,唔係而家大鑊

男爵府

回覆樓主:

自己無愧於心就得,唔使理人講咩,做自己認為岩既事

wcpcelia    發表於 16-10-16 09:33

珍珠宮

2018復活節勳章

2)遠離老公家人,特別99,佢平時唔會隨時上我屋企,亦唔會打比我,我非常自 ...

同你差唔多都係呢兩樣

珍珠宮

luckyQ 發表於 16-10-15 14:28
當然佢都可能唔like我,我唔介意,可能她也樂得自在,如她當初有點同理心明白人也有父母生的,我也會當她9 ...

老實講,大家無乜感情基礎,只是因為一個男人而相識。 婆媳要鍾意對方,也要講緣份。

彼此互相尊重,互相比空間對方,已可keep 和平友好關係。 而且,也非不孝順吖。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

一般來說,奶奶對新抱多多少少都係懷有一定的意見!
所以,多聚實在無益,徒増事端。少見面,反而大家客氣少少。

不過,如果奶奶年邁,身體唔好,即使她會鬧新抱,新抱都唔好介意咁多,都必定要照顧她。

男爵府

回覆樓主:

入黎bk開煲

珍珠宮

回覆樓主:

1) 生左阿仔
2) 誤打誤撞嫁左呢個老公
3) 2013年轉工

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:1)就係叫老公買而家住緊層樓2)遠離老公家

原帖由 luckyQ 於 16-10-15 發表
財政獨立
冇生細路
遠離奶奶

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:luckyQ 發表於 16-10-15 14:28 當然

原帖由 貓頭雀 於 16-10-15 發表
老實講,大家無乜感情基礎,只是因為一個男人而相識。 婆媳要鍾意對方,也要講緣份。

彼此互相尊重,互相 ...
agree. 少見面少摩擦

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:20150618bb 發表於 16-10-15 13:55

原帖由 20020116 於 16-10-15 發表
我覺得,各自父母各自負責啦,講真,第日我老咗我仔孫見我就得,新抱唔like我唔介意佢唔喺
...
各自父母各自負責

總有離別的時候

珍珠宮

20150618bb 發表於 16-10-15 13:55
第#1 是對, 但#2就.........................你自己有父母嗎?

自己父母就係人
老公父母就不是人

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

各自父母 各自理
我唔理99的話都唔需要我老公去理我家人
夠公平

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

人與人嘅關係好微妙,相處唔到,少見為妙。 免得爭吵多過食飯。

一定有人話你自己都有呀媽 … (下删50字) ,算把啦,家家有本難念的經。

首頁

尾頁

跳至