用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3618|主題: 869667

小朋友幾歲,開始可以唔請工人呀?

複式洋房

國民生產總值:213

雙職父母,大家小朋友幾歲開始可以唔請工人睇住佢哋?

珍珠宮

國民生產總值:31497

回覆樓主:

我個小朋友已中學, 我仲用緊工人。工人的功用已由湊仔轉為幇我做d “厭惡性” 工作如洗廁所、去街市、煮飯.....

琥珀宮

國民生產總值:182793

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:雙職父母,大家小朋友幾歲開始可以唔請工人

原帖由 qwe591 於 16-10-15 發表
如果純粹睇細路,小學都可以吧

版主

國民生產總值:97298

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

birdbird 發表於 16-10-15 15:12
我個小朋友已中學, 我仲用緊工人。工人的功用已由湊仔轉為幇我做d “厭惡性” 工作如洗廁所、去街市、煮飯. ...

一樣。返工放工已經好攰,唔會慳果幾千。

大宅

國民生產總值:1525

畀面勳章

回覆樓主:

高小已有自理能力,惟 香港法例16歲或以下小童不能獨自在家, 工人都只不過係喺屋企 主要做清潔煮飯呢啲工作 ,細路仔?唔使再睇任啦

wcpcelia    發表於 16-10-15 17:44

伯爵府

國民生產總值:15968

好媽媽勳章

qwe591 發表於 16-10-15 15:00

我小學+全日班幼稚園,啱啱試咗個幾月冇姐姐,暫時全家都開心咗輕鬆咗,雖然老公佢夜晚要幫手拖吓地會哦吓之外(有時阿囝幫手拖),但佢都覺得而家free咗好多,屋企又乾淨D,大致上都ok,可能有機會唔使再請姐姐(之前請主力睇住小朋友)
另外,我同阿囝阿囡講要請翻新姐姐湊佢哋,佢哋竟然話“彩你都傻”

伯爵府

國民生產總值:19855

畀面勳章

qwe591 發表於 16-10-15 15:00

我見姑9,細路S3

大宅

國民生產總值:4727

一上小學已改請鐘點

珍珠宮

國民生產總值:36418

回覆樓主:

我無小朋友都請工人。我同c6唔like housework

伯爵府

國民生產總值:19645

親子達人勳章

如負擔得起,我會一直用。。。
【我想河蟹,人士敬請繞路】

男爵府

國民生產總值:5697

回覆:小朋友幾歲,開始可以唔請工人呀?

暫時計劃小朋友全部返學(幼稚園/小學)就開始唔用工人,因為唔想小朋友慣性有工人幫佢地做哂所有野

冇工人之後,會教佢地做簡單家務,
一家人平均分配,
一人做一啲其實唔會好辛苦

大宅

國民生產總值:1930

呢個問題好個人,睇你鍾意唔鍾意有工人,我fd佢仔上全日k1,佢辭咗工人,但佢老公好易work from home

男爵府

國民生產總值:6199

睇你同c6做咩工,如果其中一位工作算忙,做家務負責就會變成落在其中一位身上,易有沖突。

另外如有其他家人做breakup,小朋友病幫手睇下,都可以唔請工人

大宅

國民生產總值:4696

其實真係人人情況都唔同,例如有親人幫下手或搵到好嘅鐘點或家長返part time嗰啲,上小學都可以唔使請外傭,如果無,真係起碼要請到讀中學

我見我大部份同事都係喺仔女讀中學(有d 初中、有d 高中)就陸續唔請工人,主要原因並唔係慳錢,而是近年d 工人愈來愈麻煩,所以免得過都費事請。

大宅

國民生產總值:3315

Charlotte_mom 發表於 16-10-15 15:15
一樣。返工放工已經好攰,唔會慳果幾千。

但請工人係米真係幾千個月?

伯爵府

國民生產總值:16487

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我個小朋友已中學, 我仲用緊工人。工人的功

原帖由 birdbird 於 16-10-15 發表
我個小朋友已中學, 我仲用緊工人。工人的功用已由湊仔轉為幇我做d “厭惡性” 工作如洗廁所、去街市、煮飯. ...
我都一樣, 情願返工, 有工人做家務, 放工回家就有飯食,可以休息下

伯爵府

國民生產總值:19392

wahhwahh 發表於 16-10-15 15:38

好奇一問,如果打風會邊個幫手睇?同埋小學放學放四點,邊個接放學?

伯爵府

好媽媽勳章

Dragonmama2012 發表於 16-10-15 17:56
好奇一問,如果打風會邊個幫手睇?同埋小學放學放四點,邊個接放學?

打風我自己(睇狀況或帶返公司)睇或C6睇,小四放學跟歸程隊去社區會堂托管做功課(有導師跟功課)做完可玩遊戲(有動打波之類,有靜捉棋睇碟)7時前接走,返屋企可自由活動唔使好似之前咁樣勞氣叫佢做功課(之前姐姐接回家就成日打機到我哋返屋企才做功課,1日打好多次電話叫停都冇用,已叫姐姐收埋電話唔好畀阿囝打機-樣照畀最緊要唔會煩到佢),而家返屋企輕鬆好多,只係煮餐飯(盡量用簡單乾淨冇咁多油煙的蒸/焗/灼)洗幾只碗及洗衫浪衫,基本上10-10:30已可休息

伯爵府

好媽媽勳章

幻想曲 發表於 16-10-15 17:05
其實真係人人情況都唔同,例如有親人幫下手或搵到好嘅鐘點或家長返part time嗰啲,上小學都可以唔使請外傭 ...

你講中啦,就係而家D工人越來越煩

子爵府

國民生產總值:10388

請到好工人又無經濟負擔咪繼續請

我舊老細得佢兩公婆兩個返哂工, 小朋友去左外國讀書, 都繼續請工人
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎