在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

前排我上左架好得意小巴,係小巴到發生左啲事,我都唔知邊個岩邊個錯。
事因有一個媽媽帶住兩個小朋友(一個約6歲,另一個約3至四歲)上小巴坐係後排。個3歲小朋友上到車就唱歌同講嘢。
架小巴開左約3分鐘司機就好大聲講:可唔可以唔好嘈,如果再嘈一係我落車,一係你們落車。
個媽媽努力阻止小朋友發出聲音但無效。我剛坐係司機位後面。我聽到司機講:嘈喧巴閉,無啲家教。
我最後係聽到後面個小朋友係到喊(但啲喊聲係比人用手掩住口發出)。
個媽媽係忍到去目的地至落車。
我想問問題係邊個到?

大宅

當然個司機有問題,如果係佢仔女睇下佢又用咩標準呢?

大宅

mayies20242001 發表於 16-10-15 15:01
前排我上左架好得意小巴,係小巴到發生左啲事,我都唔知邊個岩邊個錯。
事因有一個媽媽帶住兩個小朋友(一個約 ...

其實在小巴上司機又要聽有無乘客要落車,後面又有乘客嘈,真係好辛苦。

大宅

我覺得出到街家長有責任去control 住d細佬仔,唔好比佢地嘈到人,影響人。

呢加個小朋友唔係手抱Bb, 唔係唔識理解人地說話,個媽媽真係有責任教佢唔好係車到大聲唱歌說話。

至於今次個媽媽好似好委屈咁強制令小朋友唔出聲,某程度係因為佢平時教得唔夠,無令小朋友有出街唔好騷擾人既concept。

當然如果小朋友本身有病另計。

rabbithappy    發表於 16-10-16 22:46

男爵府

畀面勳章

回覆:唔知問題出係邊個到

因個小朋友係咁嘈,司機聽唔到其他人叫落車,雖然依家可㩒鐘,但仲有好多人習慣出聲叫落車,同埋未必人人喜歡聽個小朋友唱歌,個媽媽係應該控制吓。

別墅

aptcan 發表於 16-10-15 20:07
因個小朋友係咁嘈,司機聽唔到其他人叫落車,雖然依家可㩒鐘,但仲有好多人習慣出聲叫落車,同埋未必人人喜 ...

我都認同唔係個個都鍾意聽小朋友歌聲。但我比個媽媽先上車,司機開住個收音機嘅聲浪都頗大聲。我估計可能個小朋友的聲浪蓋過左個收音機,所以引發個司機情緒。

男爵府

畀面勳章

回覆:唔知問題出係邊個到

啲司機每日困係架車成10個鐘係燥底啲架啦!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mayies20242001 發表於 16-10-15 15:01
事因有一個媽媽帶住兩個小朋友(一個約 ...

你有冇覺得嘈?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bebetterme 發表於 16-10-15 19:17
我覺得出到街家長有責任去control 住d細佬仔,唔好比佢地嘈到人,影響人。

呢加個小朋友唔係手抱Bb, 唔係 ...

有部份阿媽..(唔係呢單) 係好鐘意D 仔女響公共地方show quali 咁, 一係朗誦, 拎英文書出黎讀..ETC

小巴司機一向都唔好老皮......所以就...
我覺得父母要教仔女坐定定, 靜靜地好緊要

別墅

good_pig 發表於 16-10-16 01:27
你有冇覺得嘈?

我個答案唔太中肯。因為呢個司機叔叔部車我唔係第一次坐,我已習慣左佢開大個收音機,我亦試過叫落車但佢無示意聽到,我再叫多一次佢就會鬧返我唔早講。
而果日個小朋友唔太嘈,佢同啲大人係車到講電話差不多。
有時都唔知點為之岩點為之錯。大人講電話大聲佢唔話,但小朋友就話無家教。好似唔公平

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-16 01:27 你

原帖由 mayies20242001 於 16-10-16 發表
我個答案唔太中肯。因為呢個司機叔叔部車我唔係第一次坐,我已習慣左佢開大個收音機,我亦試過叫落車但佢無 ...
我覺得佢開收音機同人地講電話係佢地既事,自己教好細路仔唔響公眾地方大聲唱歌既係父母責任

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個司機又燥咗D,不過我都好討厭小朋友公共車上唱歌嘈住人

首頁

尾頁

跳至