自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

請jm share 小時經歷及感受

男爵府

Band 1邊緣人,形同地底泥。
入Band 2學校,可能變精英。

大宅

好媽媽勳章

引用:請jm+share+小時經歷及感受

原帖由 hermanmum 於 16-10-15 發表
我仔仔選左band 2,但當日公佈中學時,佢眼見成績差過佢既人,升左band 1中,佢😭左,佢當時好唔開心,我曾想是否選錯了。但現在,仔仔成日同我講,佢讀得好開心,學校好多機會比佢出去比賽,佢也知道當日邊緣既同學仔,讀得好辛苦,成績未如理想。
中學要讀6年,而且開始青春期,成長開心非常重要,我好彩當年無選錯。

961123    發表於 16-10-17 16:22
nieualma    發表於 16-10-17 14:34
唔係怪獸    發表於 16-10-15 22:15
arry    發表於 16-10-15 20:02
wcpcelia    發表於 16-10-15 17:56

珍珠宮

回覆:零願做band 1 邊緣人, 定band 2 頭快活人

Band 1邊緣人
我相信band 1中學的讀書風氣會比band 2好

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

睇性格,我係band1邊緣人,我冇咩感覺......

甚至...最後果年,有幾科成績全級第一....

連老師都嚇一跳

我本身性格就唔在意其他人,所以放我在邊....我都冇咩壓力

如果介意其他人睇法就band2頭吧

jc2009    發表於 16-10-18 11:06
Chirley    發表於 16-10-15 23:53

禁止訪問

回覆:零願做band 1 邊緣人, 定band 2 頭快活人

大宅

Band 1
現實總是殘酷的...... 要快活定要前途,自己揀.......

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

band 1 邊緣咪揀返 band 1 尾學校咪得囉

總有離別的時候

侯爵府

入band 2我覺得都唔算太差
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

我會㨂band 1

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

band 2 快活人,讀書心態最重要
比你去到band 1 但係邊沿人,愈讀愈挫敗,只會愈讀愈無心機,身心都唔健康

子爵府

我當年係band 1邊緣人,但自己好勝心強,揀左區內一間好但難入的學校

Form 1 repeat左1年,因為好難,我學校除左中文同中史係中文,其他全英

去到form 4,我揀左文商,又repeat。呢一年之後我決心要讀好書,我form 5會考21分岩岩升番原校(我學校個陣文科收21分,理科收25分)

A-level考得不過不失,最後讀埋3年大學,拎左個degree in translation

其實當年真係好辛苦,讀唔到夾硬要自己讀。不過我無後悔

水晶宮

引用:band+1+邊緣咪揀返+band+1+尾學校咪得囉+

原帖由 Chowying 於 16-10-15 發表
band 1 邊緣咪揀返 band 1 尾學校咪得囉

大宅

waiyumama 發表於 16-10-15 15:36
Band 1邊緣人,形同地底泥。
入Band 2學校,可能變精英。
唔好太理想化,Band 1 同 Band 2係兩個世界,Band 2就算再勁都唔會跨得入Band 1,唔好忘記你在進步時人地亦在進步中

goat    發表於 16-10-15 16:08

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

Band1邊緣,爛船點都有三斤釘
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Band 1

珍珠宮

環保接龍勳章

hermanmum 發表於 16-10-15 15:34

佢唔辛苦就繼續做band 1邊緣人,佢唔開心就轉做band 2快活人
人生本是苦

大宅

回覆樓主:

band 1邊緣人, 因為學校辦得好管教好更重要。我自己細個也是band 1邊緣人, 但校風好沒1學壞, 最後讀得書最多, 成績最好都係我

珍珠宮

其實也要考慮埋性格因素, 容易有挫敗感就Band 2,有奮鬥心就選Band 1。
大個仔女了!並非單純以快樂掛帥, 日後工作上也難免會遇上競爭和壓力, 有時早d面對和適應也未嘗唔係好事

首頁
12345...13

尾頁

跳至