論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

工人姐姐摸到乳房有硬塊,應該同佢睇咩醫生好?
我都幫佢摸過,都幾大舊, 但保險唔包專科。 應該同佢睇普通診所再refer政府醫院? 會唔會排好耐架? 我又怕佢影響心情同工作 當然都唔想佢有事..…
有冇jm (touchwood) 有exp?

公爵府

回覆樓主:

直接去急症室。
當年我姐姐都係。跟住會refer佢去做檢查。如果真係touch wood有事,其實所有檢查,見醫生,甚至做手術都唔係排好耐。我印像中兩三個月已經可以做手術。不過當年我姐姐堅佢做手術,話菲律賓嘅醫生話唔駛做手術,所以等我請到新工人就返屋企。

大宅

熱血勳章

heilok 發表於 16-10-15 16:33
直接去急症室。
當年我姐姐都係。跟住會refer佢去做檢查。如果真係touch wood有事,其實所有檢查,見醫生, ...

原來直接去急症室都可以? 咁跟住要等幾耐先有得further check up?
你當時個姐姐返鄉下之前會唔會冇心機做野架?

公爵府

StarfruitBB 發表於 16-10-15 16:44
原來直接去急症室都可以? 咁跟住要等幾耐先有得further check up?
你當時個姐姐返鄉下之前會唔會冇心機 ...

佢自己做晒嘢夜晚去,係weekday嚟,可能嗰日無咩人,等咗幾個鐘有得睇。跟住就有appointment安排檢查。我陪佢見醫生,傾點醫。佢係幾嚴重(可能甘,所以d期好快). 佢好樂觀,完全唔覺得會有事。所以堅持唔肯做手術,嗰段時間一切正常,做正常嘢。你個姐姐幾多歲?

大宅

熱血勳章

heilok 發表於 16-10-15 16:51
佢自己做晒嘢夜晚去,係weekday嚟,可能嗰日無咩人,等咗幾個鐘有得睇。跟住就有appointment安排檢查。我 ...

佢35歲,我feel到佢有d驚,而且佢唔想因病而冇得留hk做野
咁你姐姐當時睇急症個陣點同佢check 架? 摸定ultrasound? 比左幾耐期?

公爵府

回覆樓主:

我無去急症。應該係摸。可能一摸已有知嚴重。35 甘後生。。。我姐姐只係驚要電療化療。但後來知道成個割,接受唔到,所以唔肯做手提。我講咗政府醫院基本醫療我會負責,佢可以一路留喺我屋企。到時我會請多個工人照顧我屋企。

大宅

熱血勳章

heilok 發表於 16-10-15 17:15
我無去急症。應該係摸。可能一摸已有知嚴重。35 甘後生。。。我姐姐只係驚要電療化療。但後來知道成個割, ...

你咁好,會請多個工人幫輕。
你個個工人幾歲? 自己一個去醫院都好醒喎。

公爵府

StarfruitBB 發表於 16-10-15 17:36
你咁好,會請多個工人幫輕。
你個個工人幾歲? 自己一個去醫院都好醒喎。
...

當年我仔仲細,兩公婆返工,無可能無工人做家務。治療中的工人邊有可能做嘢。逼佢走又做唔出,始終係一條命。佢45,菲傭,非常醒,連自己一個去醫院急症都識。我只係陪過佢一次去見醫生,了解點醫。其他都係佢自己搞,所以做過咩檢查都唔知。因為幾年前嘅事,時間唔記得好清楚,無記錯由急症室到見醫生,都係幾個月時間。

大宅

熱血勳章

heilok 發表於 16-10-15 17:46
當年我仔仲細,兩公婆返工,無可能無工人做家務。治療中的工人邊有可能做嘢。逼佢走又做唔出,始終係一條 ...

我因為要同佢去睇,怕急症等得耐,但普通西醫又冇ultrasound 個d 儀器, 諗緊睇婦科好冇.…

公爵府

StarfruitBB 發表於 16-10-15 19:11
我因為要同佢去睇,怕急症等得耐,但普通西醫又冇ultrasound 個d 儀器, 諗緊睇婦科好冇.…
...

講真,呢個case, 唔係一次搞掂。每樣檢查都係錢,到最後要做手術,始終都係要去政府醫院搞,不如一開始就去政府。唔去急症,試下打電話book政府門診。

伯爵府

同意,有冇事都會跟進,東區醫院就好好,工人有什麼痛都有詳細檢查,一直半年覆診一次,好過定期身體檢查.

大宅

熱血勳章

heilok 發表於 16-10-15 19:29
講真,呢個case, 唔係一次搞掂。每樣檢查都係錢,到最後要做手術,始終都係要去政府醫院搞,不如一開始就 ...

係喎,都可以考慮政府門診,多謝你既意見!

公爵府

回覆樓主:

唔好客氣。

大宅

熱血勳章

ccysj01 發表於 16-10-15 22:03
同意,有冇事都會跟進,東區醫院就好好,工人有什麼痛都有詳細檢查,一直半年覆診一次,好過定期身體檢查. ...

東區醫院一向好好
但我唔係個區呢
我個區好多人,一定冇咁好service同快

大宅

回覆樓主:

真心希望呢啲症唔好去急症室
急症室係要黎救命

我睇唔出姐姐有生命危險

樓主可以同姐姐book街症睇
或者睇一次私家,再轉介專科門診

切勿濫用急症室

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

請問大家有冇荃灣女醫生介紹返?

大宅

熱血勳章

clippy 發表於 16-10-16 20:05
真心希望呢啲症唔好去急症室
急症室係要黎救命

放心,我冇時間同佢排急症,街症佢又未登記過冇得電話預約,親身去登記又冇時間.…

大宅

當年我家中姐姐咪又係, 佢仲驚到咸, 我叫佢睇普通科西醫, 醫生轉介要照乳房做影, $1400元, 私家照, 我幫佢比一半, 一星期有結果, 我陪佢去醫生處睇report, 好彩冇事, 幾個月後又話乳房痛(可能心理作用), 又唔開心, 又擔心, 最後我叫佢帶埋report去睇急症, 醫生安排左年半後的期比佢睇專科(排咁耐即代表冇事啦), 若果你怕她因為擔心而冇心機工作, 不如你安排他睇私家醫生吧! 當然我都不能claim保險, 只是希望快些解決問題, 免得姐姐又擔心, 工作又冇心機呀!

大宅

熱血勳章

joli3bb 發表於 16-10-17 12:44
當年我家中姐姐咪又係, 佢仲驚到咸, 我叫佢睇普通科西醫, 醫生轉介要照乳房做影, $1400元, 私家照, 我幫佢 ...

可以同佢傾一人比一半費用? 我以為要僱主包全部醫療費
咁你個工人check到冇事即係良性? 良性要唔要割瘤? 定係check到冇事就唔使理佢?

大宅

只是水泡, 好多婦女都有, 唔需要做手術, 只是定期檢查便可

首頁

尾頁

跳至