想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

2年前,經期一向都規則,正常嚟7日,不過有一次嚟足15日,去睇婦科,一照,原來右邊卵巢有一粒大概3cm嘅水泡(醫生話),問醫生呢d情況係咩,佢話好多女人都有。之後去轉介醫院追蹤,大概半年照一次,直到今年9月,左邊又生多一粒1cm的,請問呢d係咪多襄(emoji)(emoji),想計劃生bb,卻步了

男爵府

Liangjintao 發表於 16-10-15 16:28
2年前,經期一向都規則,正常嚟7日,不過有一次嚟足15日,去睇婦科,一照,原來右邊卵巢有一粒大概3cm嘅水 ...
呢d唔係多囊性卵巢,多囊性卵巢症係腦下垂體內分泌紊亂,而令卵巢每週期有過多小卵泡而又發育唔到,不排卵。詳情上網睇下就好詳細解釋。但你情況係咩我就唔識喇,你最好問下你醫生,睇下呢d你所講的「水泡」會對你身體/生育有咩影響。

洋房

AAV 發表於 16-10-15 21:31
呢d唔係多囊性卵巢,多囊性卵巢症係腦下垂體內分泌紊亂,而令卵巢每週期有過多小卵泡而又發育唔到,不排卵 ...

Thankyou 你回答:mother:政府醫生話唔影響生育但我冇避孕2年,都未中

男爵府

Liangjintao 發表於 16-10-15 21:52
Thankyou 你回答政府醫生話唔影響生育但我冇避孕2年,都未中
咁不如你找私家婦產科去睇下,問曬你心中既問題。如果想生bb, 去睇生殖科更好。

洋房

AAV 發表於 16-10-15 21:57
咁不如你找私家婦產科去睇下,問曬你心中既問題。如果想生bb, 去睇生殖科更好。 ...

有睇開婦科,佢見我醫院跟開,叫我去醫院照下輸卵管有冇塞

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Liangjintao 發表於 16-10-15 16:28
2年前,經期一向都規則,正常嚟7日,不過有一次嚟足15日,去睇婦科,一照,原來右邊卵巢有一粒大概3cm嘅水 ...

照到得1粒就唔係多囊,多囊係每邊最少11粒
同埋其他徵狀

洋房

little_stars 發表於 16-10-15 23:33
照到得1粒就唔係多囊,多囊係每邊最少11粒
同埋其他徵狀

唉,唔係多襄仲灰

首頁

尾頁

跳至