用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 7|主題: 122830

工人姐姐擅自外出

大宅

國民生產總值:2159

想生BB熱投 BKXmas勳章

因為BB仲未出世,我都明白工人姐姐未有太多野做有時朝早做哂野,我下晝真係諗唔到有咩比佢做
今日佢知我地唔返屋企食晚飯,但我下晝返屋企發覺佢出左去

請問大家會點處理?

王國熱話
我搬屋了
我終於搬屋了
又大一年
今日BB識講爸爸!

子爵府

國民生產總值:10422

BKXmas勳章

sunshine_paris 發表於 16-10-15 17:04
因為BB仲未出世,我都明白工人姐姐未有太多野做有時朝早做哂野,我下晝真係諗唔到有咩比佢做
今日佢知我地 ...

同佢講唔得
唔可以無通知下離開職位

男爵府

國民生產總值:5987

BKXmas勳章

sunshine_paris 發表於 16-10-15 17:04
今日佢知我地 ...

同佢直接講唔可以冇你準許,自己出街

你番工都唔可以擅自離開工作崗位啦!

屋企裝cam

wcpcelia    發表於 16-10-17 16:39

大宅

國民生產總值:4025

BKXmas勳章

裝cam,同埋話俾佢知冇一下次!最怕第日丟低BB出去! 

男爵府

國民生產總值:6723

BKXmas勳章

今日佢知我地 ...

嚴重警告佢不能擅自外出,如有第二次即抄

伯爵府

國民生產總值:19493

BKXmas勳章

今日佢知我地 ...

錄影Cam做証,再犯者,準備換人好過,點靠佢呀?

大宅

國民生產總值:4502

BKXmas勳章

Gmama 發表於 16-10-15 22:28
錄影Cam做証,再犯者,準備換人好過,點靠佢呀?

其實屋企大廈部lift有錄影,可以證明佢擅自外出

大宅

國民生產總值:4037

BKXmas勳章

我之前嘅工人就係試過BB瞓晏覺,自己出咗去,到我返到黎,已經喊到死,自此之後,小朋友都唔可以自己一個,去邊都跟實,話自己一個好驚

大宅

國民生產總值:3061

BKXmas勳章

要警告佢,無你批准不可擅自外出,無嘢做就比張清潔的list 佢,等佢每日都有嘢做。我最初請工人凑NB無比過鎖匙佢,就是怕工人留低bb擅自外出,到第四個月覺得佢ok,先留低鎖匙在指定地方,要佢用完即放回原處,我出街唔會講幾點返,有時在樓下行一陣半個鐘,有時出去大半日,等佢唔敢趁我不在家外出。

別墅

國民生產總值:823

BKXmas勳章

littleskyblue 發表於 16-10-16 00:50
要警告佢,無你批准不可擅自外出,無嘢做就比張清潔的list 佢,等佢每日都有嘢做。我最初請工人凑NB無比過 ...

我都吾比鎖匙同吾講幾時回家
同突然喺cam叫佢

大宅

國民生產總值:4025

BKXmas勳章

冇俾鎖匙.......間屋有冇鎖?

鎖咗.....若屋企有什麼事,如火警....點樣逃生?

若冇鎖....工人可能唔鎖門就出咗去....

鎖匙係應該要俾....不過要告誡工人,不可擅自出去!!!

男爵府

國民生產總值:5752

BKXmas勳章

ChineseHK 發表於 16-10-16 13:01
冇俾鎖匙.......間屋有冇鎖?

現在(近十多年已係)的大門和鐵閘出外時閂埋會自動鎖上,外面推唔開的。所以如唔比鎖鑰姐姐,也要記得叫佢屋企無人時唔洗倒垃圾住,唔係一閂埋入唔返。

伯爵府

國民生產總值:19493

BKXmas勳章

jumug 發表於 16-10-15 22:33
其實屋企大廈部lift有錄影,可以證明佢擅自外出

但比較難取得大厦錄影,除非有警方調查需要掛,但若自己錄了,即時証據在手,冇得唔認,佢地大部分也死口不認的

珍珠宮

國民生產總值:36309

BKXmas勳章

crystalizedme 發表於 16-10-16 09:02
我都吾比鎖匙同吾講幾時回家
同突然喺cam叫佢

鎖匙点都要比工人。
eg. 屋企突然停電/ 警鐘響(未必有真火警), 工人帶BB落大堂/安全地方, 莫非唔洗鎖門?

重点不是工人有沒有門匙, 而係工人要得僱主同意才可出街!

子爵府

國民生產總值:14284

BKXmas勳章

回覆樓主:

大廈cam只能證明其有外出,唔能夠證明佢'擅自'.

別墅

國民生產總值:823

BKXmas勳章

birdbird 發表於 16-10-16 17:28
鎖匙点都要比工人。
eg. 屋企突然停電/ 警鐘響(未必有真火警), 工人帶BB落大堂/安全地方, 莫非唔洗鎖門?

忘記左因為我仲有個老人家一齊照顧

大宅

係呀,我屋企要鎖鑰先開到門走,有咩事火燭,佢都要開到門。

佢返黎同我自首左,話佢買定星期日少少野食。
所以我都好清楚同佢講下次,同埋特別BB出世之後要問話我或我預先ok佢先可以出去。

洋房

國民生產總值:39

BKXmas勳章

今日佢知我地 ...

我都係播!bb未出世,佢其實都無咩野做
但你點知道佢出左去既,我屋企有cam但唔會見到佢係廳

禁止訪問

國民生產總值:1695

BKXmas勳章

回覆樓主:

大宅

Sasa.yan 發表於 16-10-16 23:29
我都係播!bb未出世,佢其實都無咩野做
但你點知道佢出左去既,我屋企有cam但唔會見到佢係廳:quiet ...
因為我下晝出左去,同埋同佢講左唔會返家食晚飯。但中段諗住返家小睡,所以返到去就唔見左人
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎